Σημερινή

Παρασκευή, 19/10/2018
RSS

Ελπίδες ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο

| Εκτύπωση | 07 Ιανουάριος 2018, 18:00 | Του Μάριου Ζίττη

«ΕΚΛΕΙΣΕ» Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΟΡΕΑΣ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗ ΝΟΤΙΟΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΤΡΙΤΗ. Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΑΝΜΟΥΝΓΙΟΜ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΖΩΝΗ


Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 2 χρόνια ήχησε το τηλέφωνο επικοινωνίας που ενώνει την Βόρειο και τη Νότιο Κορέα. Η κλήση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, 3 Ιανουαρίου, και έγινε, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενοποίησης της Νοτίου Κορέας, για σκοπούς τεχνικού ελέγχου της γραμμής επικοινωνίας και διήρκεσε 20 περίπου λεπτά. Ακολούθησε δεύτερη κλήση μετά από 2 περίπου ώρες, στην οποία οι Βορειοκορεάτες ενημέρωσαν τους ομολόγους τους στον νότο ότι η συζήτηση ολοκληρώθηκε για τη μέρα.

Στις δύο κλήσεις δεν φαίνεται να συζητήθηκε η συμμετοχή της βορειοκορεατικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Πιόνγκτσανγκ της Νοτίου Κορέας. Σύμφωνα με βορειοκορεατικό μέσο, των κλήσεων προηγήθηκε απόφαση του Ανωτάτου Ηγέτη της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Τα ενθαρρυντικά νέα ήρθαν όμως προχθές Παρασκευή, όταν έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση της Βορείου Κορέας αποδέχθηκε τη νοτιοκορεατική πρόταση να διεξαχθούν διμερείς συνομιλίες την προσεχή Τρίτη.

Την είδηση γνωστοποίησε το Υπουργείο Ενοποίησης της Νοτίου Κορέας, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις διακορεατικές σχέσεις. «Η Βόρειος Κορέα μάς έστειλε με φαξ ένα μήνυμα, το οποίο αναφέρει πως αποδέχεται την πρόταση για συνομιλίες την 9η Ιανουαρίου που έγινε από τη Νότιο Κορέα», διευκρίνισε αξιωματούχος του υπουργείου.

Η συνάντηση

Η συμμετοχή, αν τελικά υλοποιηθεί, έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί η Βόρειος Κορέα είχε μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Σεούλ το καλοκαίρι του 1988. Η συνάντηση των δύο πλευρών θα γίνει στο χωριό Πανμουνγιόμ που είναι ακριβώς πάνω στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη. Για την ώρα δεν είναι σαφές ποιοι θα συμμετάσχουν από κάθε πλευρά. Είναι η πρώτη συνάντηση των δύο χωρών από το 2015, όταν είχαν καταρρεύσει οι συνομιλίες για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οι δύο χώρες ουσιαστικά παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση.

Το μήνυμα του Κιμ Γιονγκ Ουν

Πάντως στο πρωτοχρονιάτικό του διάγγελμα ο Κιμ Γιονγκ Ουν εκδήλωσε τη θέληση της Βορείου Κορέας για συμμετοχή στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Πιόνγκστανγκ και έκανε κάλεσμα για «βελτίωση των παγωμένων δια-Κορεατικών σχέσεων».

«Ο Βορράς και ο Νότος πρέπει να σταματήσουν να κάνουν οτιδήποτε μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση και πρέπει να καταβάλουν συντονισμένες προσπάθειες για την εξουδετέρωση της στρατιωτικής έντασης και τη δημιουργία ενός ειρηνικού περιβάλλοντος», πρόσθεσε, απέκλεισε όμως από την άλλη την πιθανότητα διαλόγου πρόσωπο με πρόσωπο και οποιασδήποτε προσπάθειας για ενοποίηση, «όσο ισχύει η υφιστάμενη κατάσταση αστάθειας, που δεν είναι ούτε περίοδος πολέμου, ούτε ειρήνης». Παρά τα ελπιδοφόρα μηνύματα που έστειλε στον νότο πάντως δεν παρέλειψε να κακίσει τη Νότιο Κορέα για τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγει από κοινού με τις ΗΠΑ, οι οποίες, σύμφωνα με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, θέτουν σε κίνδυνο τον βορρά όσο και τον νότο.

Μηνύματα προς ΗΠΑ

Στο ίδιο διάγγελμα ο Κιμ Γιονγκ Ουν, αφού έκανε αναδρομή στα γεγονότα της περασμένης χρονιάς, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν θα τολμήσουν απ' εδώ και πέρα να επιτεθούν στη Βόρειο Κορέα εφόσον όλη η χώρα βρίσκεται πλέον στην εμβέλεια του πυραυλικού συστήματος της χώρας. «Το πυρηνικό κουμπί είναι στο γραφείο μου όλη την ώρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται μόνο για απειλή, αλλά για πραγματικότητα». Στην αναφορά του αυτή απάντησε με ανάρτηση στο Twitter ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανέφερε:

«Ο αρχηγός της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, μόλις είπε ότι το πυρηνικό κουμπί είναι στο γραφείο του ανά πάσα στιγμή. Θα του πει κάποιος από το εξαντλημένο και πεινασμένο καθεστώς του ότι έχω και εγώ ένα πυρηνικό κουμπί, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερο και ισχυρότερο από το δικό του, και το κουμπί μου λειτουργεί!»

Εκεχειρία

Παρά την ένταση στις σχέσεις Βορείου Κορέας και ΗΠΑ, ο Αμερικανός Πρόεδρος επικοινώνησε με τον Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο Μουν Τζε-Ιν και συναποφάσισαν ότι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στην Πιόνγκτσανγκ δεν θα διεξαχθούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Επίσης ευχήθηκε στον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του οι δια-Κορεατικές συνομιλίες να οδηγήσουν σε ένα καλό αποτέλεσμα. Οι σχέσεις των ΗΠΑ και της Νοτίου Κορέας με τη Βόρειο Κορέα είχαν φτάσει στο ναδίρ τον περασμένο Νοέμβριο, μετά την εκτόξευση του Διηπειρωτικού Βαλλιστικού Πυραύλου «Χουασόνγκ 15», με τον οποίο, σύμφωνα με τη Βόρειο Κορέα, ολοκληρώνεται το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, το οποίο μπορεί να πλήξει την Ουάσιγκτον και οποιοδήποτε άλλο σημείο των ΗΠΑ.