Σημερινή

Δευτέρα, 22/10/2018
RSS

Διπλωματικό ντόμινο αναγνώρισης

| Εκτύπωση | 31 Δεκέμβριος 2017, 18:05 | Της Μαρίνας Χατζηκώστα

ΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΗΛΟΝ ΤΗΣ ΕΡΙΔΟΣ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ Η ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

Στον δρόμο που χάραξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες βαδίζει ήδη η Γουατεμάλα, ενώ άλλες δέκα χώρες ετοιμάζονται επίσης να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, όμως, προς το παρόν, βρίσκονται στο στάδιο που στη διπλωματική γλώσσα ονομάζεται «διαπραγματεύσεις» και στη λαϊκή αργκό ερμηνεύεται ως «πάρε-δώσε». Καθώς το παιχνίδι στη Μέση Ανατολή έχει αναζωπυρωθεί για τα καλά, η Τουρκία δείχνει τα δόντια της αλλά και τους διακαείς πόθους της, να μετατραπεί σε πρωτεύουσα της περιοχής και να εξελιχθεί σε αυτοκρατορία. Μόνο που τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν την επικίνδυνη παρτίδα

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε πως ο αραβικός κόσμος δεν πρόκειται να τεθεί υπό την ηγεσία της Τουρκίας


Σε ντόμινο αναγνωρίσεων αναμένεται να οδηγήσει η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Η Γουατεμάλα ήδη ανακοίνωσε την αναγνώριση, αδιαφορώντας για την τεταμένη ατμόσφαιρα στην περιοχή, αλλά και για το καταδικαστικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο, ούτως ή άλλως, τάχθηκε εναντίον. Οι οκτώ χώρες που καταψήφισαν την εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών απόφαση, αναμένεται πως θα αναγνωρίσουν σταδιακά την πόλη «μήλον της έριδος» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Μαζί και κάποιες από τις χώρες που τήρησαν αποχή.

Σύμφωνα, πάντως, με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, ήδη αξιωματούχοι της κυβέρνησής του βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με άλλες δέκα χώρες που σκέφτονται να ακολουθήσουν το μονοπάτι που πρώτος χάραξε ο Ντόναλντ Τραμπ. Μεταξύ αυτών, η Ονδούρα, το Τόγκο, η Μικρονησία, τα νησιά Ναούρου, το Παλάου και τα Νησιά Μάρσαλ, καθώς επίσης και χώρες της Αφρικής. Σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ, σε διαπραγματεύσεις βρίσκονται επίσης οι Ισραηλινοί, με τις Φιλιππίνες, τη Ρουμανία και το Νότιο Σουδάν.

Πριν από μερικές ημέρες ο Βενιαμίν Νετανιάχου είχε πει πως και ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν σύντομα. Ο ίδιος, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τουίτερ, κάλεσε όλους τους χριστιανούς να επισκεφθούν του χρόνου τα Χριστούγεννα την Ιερουσαλήμ και υποσχέθηκε να τους ξεναγήσει ο ίδιος στην ιερή πόλη, σε μια κίνηση που αποτελεί σαφές άνοιγμα στους χριστιανικούς λαούς, με στόχο την αναγνώριση πρώτα της Ιερουσαλήμ στις καρδιές τους, ώστε αβίαστα να προχωρήσουν και οι κυβερνήσεις τους.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά πως αν στις συνειδήσεις του κόσμου η Ιερουσαλήμ καταχωρηθεί ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, φιλόξενη και φιλική για τους ίδιους, τότε το πιο ισχυρό γεγονός θα έχει ήδη τελεστεί, πριν οριστικοποιηθεί και πολιτικά, κάτι που θα είναι πλέον μόνο θέμα χρόνου. Παράλληλα επιχειρείται μια άνευ προηγουμένου κίνηση «στριμώγματος» των Παλαιστινίων, αφού αν ο χρόνος περάσει χωρίς να προσέλθουν σε σκληρό διάλογο, με διακύβευμα να χάσουν περιοχές που τους ανήκαν με βάση τα σύνορα πριν από τον πόλεμο των 6 ημερών, το 1967, και τα οποία αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συνθήκες, τότε ίσως χάσουν τη χρυσή ευκαιρία.

Στάση τρένου με το όνομα «Τραμπ»

Το Ισραήλ αποφάσισε, πέρα από τη συνέχιση της ανάπτυξης εποικισμών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, να επεκτείνει τη μελλοντική γραμμή του τρένου υψηλής ταχύτητας που θα ολοκληρωθεί το 2018 και θα συνδέει το Τελ Αβίβ με την Ιερουσαλήμ, μέχρι το σημείο της εβραϊκής συνοικίας. Την ανακοίνωση έκανε ο Ισραηλινός Υπουργός Μεταφορών. Η εβραϊκή συνοικία βρίσκεται σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων από το Τείχος των Δακρύων.

Η τελευταία στάση της γραμμής θα πάρει το όνομα «Ντόναλντ Τζον Τραμπ», εξαιτίας, σύμφωνα με τον ίδιο τον Υπουργό, «της ιστορικής και θαρραλέας του απόφασης να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Κράτους του Ισραήλ και της συμβολής του στην ενίσχυση του στάτους της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του εβραϊκού λαού και του Κράτους του Ισραήλ».

Η στάση αυτή, εντελώς συμβολικά, βρίσκεται στη ρίζα της Πλατείας των Τζαμιών, του τρίτου ιερότερου τόπου του Ισλάμ, αλλά και του ιερότερου τόπου των Εβραίων που την ονομάζουν Όρος του Ναού. Η σημειολογία είναι περισσότερο εμφανής, ακόμη και για όσους δεν γνωρίζουν καλά τους όρους των παιχνιδιών που παίζονται πίσω από τις κλειστές πόρτες των διπλωματών.

Βγάζουν σπαθιά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Στο «παιχνίδι» για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, αλλά και ως πρωτεύουσας του κράτους της Παλαιστίνης ως ανταπάντηση, κυρίαρχο ρόλο, από το στρατόπεδο των αντιδράσεων, ανέλαβε αυτοβούλως η Τουρκία, με πρωτοβουλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το σχέδιο ψηφίσματος για καταδίκη της απόφασης Τραμπ από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εκπονήθηκε από την Άγκυρα, η οποία παράλληλα συγκάλεσε Ισλαμική Διάσκεψη, που αποφάσισε ακριβώς την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας των Παλαιστινίων.

Το γεγονός αυτό, μαζί με άλλα εν εξελίξει γεγονότα στη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο, που δείχνουν την πρόθεση της Τουρκίας να αναλάβει ρόλο «αρχηγού», ενόχλησε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε πως ο αραβικός κόσμος δεν πρόκειται να τεθεί υπό την ηγεσία της Τουρκίας.

Αυτό είναι το πρώτο σχόλιο σχετικά με την Άγκυρα που διατυπώνεται από το κράτος του Κόλπου, μετά τον καβγά που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα γύρω από την αναπαραγωγή μηνύματος στο Twitter από τον Υπουργό Εξωτερικών των Εμιράτων, το οποίο ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε ύβριν. Ο σεΐχης είχε, επί της ουσίας, αναμεταδώσει μήνυμα για την επίθεση του στρατού της Τουρκίας, πριν από έναν αιώνα, στην ιερή πόλη των μουσουλμάνων, Μεδίνα. Τα Αραβικά Εμιράτα τονίζουν, επίσης, την ανάγκη συσπείρωσης των χωρών του Κόλπου, γύρω από τον Αραβικό άξονα της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου, αφήνοντας εκτός της Τουρκία.

Μετονομασία οδού

Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να μετονομάσει την οδό, στην οποία βρίσκεται η πρεσβεία των ΗΑΕ στην Άγκυρα, σε οδό Φαχρεντίν Πασά, από το όνομα του διοικητή των στρατευμάτων της Οθωμανικής Τουρκίας το 1916 στη Μεδίνα. Προφανώς ως προκλητική απάντηση της Άγκυρας.