Σημερινή

Δευτέρα, 22/10/2018
RSS

Ήρθε η ώρα για διάλογο με τη Βόρειο Κορέα;

| Εκτύπωση | 31 Δεκέμβριος 2017, 18:00 | Του Μάριου Ζίττη

Το ενδεχόμενο να υπάρξουν απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ εντός του 2018 φαίνεται να εξετάζει το τελευταίο διάστημα η Βόρειος Κορέα, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Η Πιονγκγιάνγκ, η οποία δεν φαίνεται να υποχωρεί στο πυρηνικό της πρόγραμμα, πολύ πιθανόν να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών μετά τις νέες κυρώσεις που της επιβλήθηκαν.

Ο λόγος; Από τη μία οι σκληρές κυρώσεις που της επιβλήθηκαν, και από την άλλη η ενισχυμένη διαπραγματευτική θέση που πιθανώς θα κατέχει η χώρα μετά την τελευταία εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου. Ο «Χουασόνγκ 15», όπως ονομάστηκε, ο οποίος, σύμφωνα με τους Βορειοκορεάτες, μπορεί να πλήξει τις ΗΠΑ και την πρωτεύουσά τους Ουάσιγκτον, ενισχύει σαφέστατα τη διαπραγματευτική θέση της Πιονγκγιάνγκ. Η Ρωσία, διά στόματος Ντμίτρι Πεσκόφ, προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μάλιστα για να έρθουν κοντά ΗΠΑ και Βόρειος Κορέα, και να φιλοξενήσουν τυχόν συνομιλίες.

Οι κυρώσεις

Το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε ομόφωνα νέα σειρά κυρώσεων εναντίον της Βορείου Κορέας την Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου. Η Κίνα, η μοναδική σύμμαχος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, και η Ρωσία που είχε πιο ήπια προσέγγιση στο ζήτημα της Κορέας, υπερψήφισαν και οι δύο τις κυρώσεις, παρότι θεωρούνταν αμφίβολες. Σημαντικό ρόλο στη στάση της Κίνας έπαιξε απ' ό,τι φαίνεται η επίσκεψη του Προέδρου Τραμπ στην Κίνα στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ασία.

Οι κυρώσεις έρχονται λίγο μετά την εκτόξευση του «Χουασόνγκ 15» και στοχεύουν στον περιορισμό παροχής πετρελαίου στη Βόρειο Κορέα, που είναι σημαντικό για το πυραυλικό και πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Περιορίζουν, επίσης, ακόμα περισσότερο τις εξαγωγές της χώρας, οι οποίες ως επί το πλείστον γίνονταν προς την Κίνα, ενώ υποχρεώνουν Βορειοκορεάτες πολίτες που δούλευαν εκτός της χώρας να επιστρέψουν πίσω στη Βόρειο Κορέα.

Στη Βόρειο Κορέα η ανάπτυξη πυρηνικού προγράμματος θεωρείται σημαντικός στρατηγικός στόχος για την επιβίωση του καθεστώτος. Από την άλλη, για τις ΗΠΑ, τη Νότιο Κορέα και την Ιαπωνία θεωρείται άμεση απειλή, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε διαμηνύσει ότι για να συζητήσουν με τη Βόρειο Κορέα πρέπει η χώρα να εγκαταλείψει το πυραυλικό και πυρηνικό της πρόγραμμα. Οι ΗΠΑ φαίνεται να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα αντιμετώπισης του πυραυλικού προγράμματος της Βορείου Κορέας, ακόμα και της στρατιωτικής επέμβασης.

Το πρώτο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Βόρειο Κορέα ήταν το 1993, όταν η χώρα αποφάσισε την αποχώρησή της από τη Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων, ενώ ακολούθησε σειρά ψηφισμάτων από το 2006, όταν η χώρα διεξήγαγε την πρώτη της δοκιμή ΔΒΠ.