Σημερινή

Τετάρτη, 23/01/2019
RSS

Η ακροδεξιά και πάλι στην Κυβέρνηση της Αυστρίας

| Εκτύπωση | 24 Δεκέμβριος 2017, 18:04 | Του Μάριου Ζίττη

Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε (αριστερά) και Σεμπάστιαν Κουρτς έδωσαν τα χέρια και σχημάτισαν Κυβέρνηση.

ΑΝΑΒΕΙ ΤΟ ΦΙΤΙΛΙ ΤΩΝ ΑΝΗΣΥΧΙΩΝ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΞΑΝΑ Η ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΥΤΟΥ, ΝΕΟΣ ΑΝΤΙΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ FPΟ, ΧΑΪΝΤΣ-ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΣΤΡΑΧΕ

Το Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας ιδρύθηκε το 1956 από Αυστριακούς εθνικιστές, πρώην ναζί και πανγερμανιστές


Η ανάδειξη δεξιάς και ακροδεξιάς συγκυβέρνησης στην Αυστρία μετά τις τελευταίες εκλογές ανάβει το φιτίλι των ανησυχιών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι απλώς για την άνοδο της ακροδεξιάς, αλλά για την επίσημη και ενεργή συμμετοχή της σε κέντρα λήψεως αποφάσεων. Η συγκυβέρνηση ήταν επακόλουθο της ανόδου, της τάξεως του 5.5%, στα ποσοστά του κόμματος "Ελευθερία της Αυστρίας" (FPΟ), που πήρε το 26% των ψήφων, και των διαπραγματεύσεων του ηγέτη του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε με τον 31χρονο νέο καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η Αυστρία γίνεται ξανά η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ακροδεξιό κόμμα στην Κυβέρνηση. Ως αποτέλεσμα αυτού, νέος Αντικαγκελάριος της χώρας για την επόμενη πενταετία θα είναι ο ηγέτης του FPΟ, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε. Στο κόμμα περνούν σημαντικά ομοσπονδιακά υπουργεία, όπως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών πάει στην ανεξάρτητη Κάριν Κλάισλ, που θεωρείται ότι βρίσκεται υπό την επιρροή του FPO.

Πιο ήπιες οι αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις εντός και εκτός της χώρας για τη σύσταση νέας Κυβέρνησης χαρακτηρίστηκαν ως πολύ ήπιες σε σχέση με αυτές του 2000, όταν το FP? είχε καταφέρει και τότε να λάβει μέρος στην Κυβέρνηση. Τότε οι διαδηλώσεις ήταν τόσο μαζικές, που ανάγκασαν το Υπουργικό Συμβούλιο να πάει στην ορκωμοσία μέσω μιας υπόγειας σήραγγας. «Σίγουρα, δεν πρόκειται να πάμε υπογείως στο [Παλάτι] Χόφμπουργκ, αλλά μάλλον με τα κεφάλια μας ψηλά», δήλωσε ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε τις ανησυχίες του. Από την άλλη, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι «θα κρίνουμε την αυστριακή Κυβέρνηση από τις πράξεις της». Αντιδράσεις προκλήθηκαν εκ μέρους του Ισραήλ, το οποίο σε ανακοίνωσή του δήλωσε ότι δεν θα συνεργαστεί με Υπουργούς του FPO, με τον Αυστριακό Καγκελάριο να απαντά ότι σέβεται πλήρως τη στάση αυτή και ότι θα εξαφανίσει τέτοιου είδους ανησυχίες.

Πρώην ναζί οι ιδρυτές

Το Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας ιδρύθηκε το 1956 από Αυστριακούς εθνικιστές, πρώην ναζί και πανγερμανιστές. Συμμετείχε στις Κυβερνήσεις του 1983, 1999 και 20002. Μέχρι το 1986, το κόμμα είχε πάρει πιο μετριοπαθή ιδεολογική κατεύθυνση, πριν κάνει στροφή και πάλι προς την άκρα δεξιά και τον λαϊκισμό. Το κόμμα χαρακτηρίζεται ως ακροδεξιό και συντηρητικό, ενώ υπάρχουν τάσεις στο εσωτερικό του που ακόμα και σήμερα υποστηρίζουν τον πανγερμανισμό. Το κόμμα ήταν διαχρονικά υπέρ της ένωσης του Νοτίου Τιρόλο με την Αυστρία και θεωρείται το μητρικό κόμμα του τοπικού κόμματος των Ελευθέρων στη Βόρεια Ιταλία.

Το ζήτημα του Νοτίου Τιρόλο

Η νέα Κυβέρνηση φαίνεται να πονοκεφαλιάζει και τους Ιταλούς γείτονες της χώρας. Στην ατζέντα του συνασπισμού υπάρχει σχέδιο για παροχή υπηκοότητας στους γερμανόφωνους πληθυσμούς της αυτόνομης επαρχίας του Μπολτσάνο ή Νοτίου Τιρόλο, που βρίσκεται εντός της Ιταλίας, στα σύνορα με την Αυστρία. Στην Ιταλία κάτι τέτοιο θεωρείται πισωγύρισμα και υπάρχουν ανησυχίες για αναθέρμανση του ζητήματος του Νοτίου Τιρόλο και δημιουργίας κλίματος αστάθειας σε μία από τις πιο πλούσιες επαρχίες της Ιταλίας και της Ε.Ε. Η αυστριακή Κυβέρνηση τόνισε ότι για το ζήτημα θα διαβουλευτεί με τη Ρώμη πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης.

«Ακροδεξιά ρητορική»

Πολιτικοί αναλυτές κατηγόρησαν τον νεαρό Κουρτς για ακροδεξιά ρητορική πριν από τις εκλογές, η οποία σε πολλά σημεία δεν ξεχώριζε από αυτήν του FPO. Το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς εκλέγηκε με βασικό θέμα στην ατζέντα του το προσφυγικό. Από κοινού με το FPO κατέληξαν στο κυβερνητικό πρόγραμμα για την επόμενη 5ετία.

Όπως δήλωσε ο Καγκελάριος Κουρτς, ο στόχος της νέας Κυβέρνησης είναι η μείωση των φορολογιών, η βελτίωση της θέσης της χώρας στον κόσμο και η διατήρηση της ασφάλειας στη χώρα. Ένα από τα πρώτα μέτρα που αποφασίστηκαν από τον συνασπισμό είναι η μείωση των παροχών στους μετανάστες. Επίσης, μέσα στους προτεινόμενους κανόνες για τους αιτητές ασύλου είναι η παράδοση των κινητών τους τηλεφώνων για επιβεβαίωση της ταυτότητας και της προέλευσής τους, και η παράδοση των μετρητών χρημάτων που κατέχουν, ως αντάλλαγμα για το κόστος που καταβάλλει το κράτος της Αυστρίας για τη φιλοξενία τους.

Επέκταση μπλοκ Βίσεγκραντ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον πολωνικό Τύπο, πιθανό να υπάρξει επέκταση του μπλοκ του Βίσεγκραντ στην Αυστρία, σε μια προσπάθεια δημιουργίας μιας συμμαχίας που θα έχει μεγάλη ισχύ για να καθορίζει πολιτικές σε διάφορα πανευρωπαϊκά ζητήματα, πέραν του προσφυγικού. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πάντως, φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στις χώρες του Βίσεγκραντ, δηλαδή την Πολωνία, την Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, παρατηρείται έξαρση της ακροδεξιάς ρητορικής, με πρώτο και καλύτερο τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, ο οποίος δήλωσε ότι η Ουγγαρία δεν πρόκειται να δεχτεί ούτε έναν πρόσφυγα.

Να σημειώσουμε ότι οι 4 αυτές χώρες δεν έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την προσφυγική κρίση. Η νίκη της ακροδεξιάς στην Αυστρία είναι μια από τις πολλές που παρατηρούνται στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, αμέσως μετά τις επιτυχίες της ακροδεξιάς στη Γερμανία και τη Γαλλία, αλλά και τη Βρετανία, όπου η άνοδος της ακροδεξιάς εκτονώθηκε πολιτικά με το Brexit.

Πέραν από την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων, βλέπουμε και την άνοδο της ακροδεξιάς ρητορικής από πολιτικά πρόσωπα που ανήκουν σε πιο μετριοπαθή, συντηρητικά πολιτικά κόμματα της δεξιάς, κυρίως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Στην Πολωνία, το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη έκανε λόγο για εισβολή των προσφύγων, ενώ στην Τσεχία ο «κεντροαριστερός» Μίλος Ζέμαν έκανε λόγο για «δημογραφική τζιχάντ».

Ψήφος διαμαρτυρίας

Η άνοδος της ακροδεξιάς τα τελευταία χρόνια εντοπίζεται από τους πολιτικούς επιστήμονες σε πάρα πολλούς λόγους. Η οικονομική κρίση που έπληξε την Ευρωζώνη, αλλά και ολόκληρη την Ε.Ε., η προσφυγική κρίση και τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη, καθώς και η τρομοκρατία είναι κάποιοι από τους παράγοντες που δημιουργούν πολιτική ζήτηση προς την άκρα δεξιά, την οποία ενίοτε εκμεταλλεύονται πολιτικά κόμματα που θεωρούνται πιο μετριοπαθή, και ενίοτε ακραία κόμματα που θεωρούνταν περιθωριακά. Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν, επίσης, ότι οι ψηφοφόροι των κομμάτων αυτών στρέφονται, πολλές φορές, προς την άκρα δεξιά ως έκφραση διαμαρτυρίας, χωρίς να ταυτίζονται πλήρως με τις θέσεις του κόμματος.