Σημερινή

Πέμπτη, 24/01/2019
RSS

Μήλον της Έριδος η Ιερουσαλήμ

| Εκτύπωση | 24 Δεκέμβριος 2017, 18:05 | Της Μαρίνας Χατζηκώστα

ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ

ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΩΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ 128 ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ. ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ. ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ, ΩΣΤΟΣΟ, ΕΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΟ, ΚΙ ΑΥΤΟ, Ο ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ ΤΡΑΜΠ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΛΑ

Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμείνουν στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ και μεταφέρουν την πρεσβεία τους εκεί, δεν θα αργήσουν πολύ να υπάρξουν μιμητές


Όχι ένα, αλλά 128 χαστούκια έδωσε η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στον Ντόναλντ Τραμπ, για την απόφασή του να αναγνωρίσει ολόκληρη την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Παρά τις απειλές, πριν από την έναρξη των διαδικασιών για έγκριση του ψηφίσματος, ότι όσοι ψηφίσουν εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα πάψουν να λαμβάνουν και χρηματοδοτήσεις, μόλις εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, τάχθηκαν υπέρ της αναγνώρισης. Άλλες 35 χώρες, κυρίως της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, τήρησαν αποχή.

Νίκη των Παλαιστινίων

Ως νίκη της Παλαιστινιακής Αρχής μεταφράζεται η υιοθέτηση του ψηφίσματος καταδίκης, παρά το γεγονός ότι η φύση του δεν είναι δεσμευτική. Εκπρόσωπος του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, χαιρετίζοντας την απόφαση, ανέφερε πως «αυτή η ψηφοφορία είναι μια νίκη για την Παλαιστίνη» και εξήγησε πως ο παλαιστινιακός λαός και η ηγεσία του θα «συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας στον ΟΗΕ και σε όλα τα διεθνή φόρουμ να τερματίσουμε αυτή την κατοχή και να εγκαθιδρύσουμε το παλαιστινιακό μας κράτος με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του».

Μπορεί η Χαμάς, κόμμα από το οποίο προέρχεται ο Μαχμούντ Αμπάς, να κάλεσε τους Παλαιστινίους σε ιντιφάντα και να βροντοφώναξε πως ολόκληρη η Ιερουσαλήμ ανήκει στους Παλαιστινίους, ωστόσο φαίνεται ότι πίσω από κλειστές πόρτες η ηγεσία των Παλαιστινίων επιδίδεται σε σκληρό παιγνίδι διπλωματίας.

Αν γνωρίζουν κάτι καλά οι Παλαιστίνιοι, είναι πως το γεγονός ότι ο Τραμπ αναγνώρισε ολόκληρη την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και όχι τη δυτική, όπως πριν από ένα χρόνο είχαν πράξει οι Ρώσοι, χωρίς να δημιουργηθεί αναστάτωση, δημιουργεί επικίνδυνο δεδομένο. Ως εκ τούτου, γνωρίζουν πολύ καλά ότι τώρα είναι η ώρα για το «παιγνίδι» τού πάρε-δώσε. Γνωρίζουν, επίσης, ότι η Ιερουσαλήμ, τουλάχιστον το δυτικό τμήμα, δεν θα τους επιστραφεί ποτέ. Η λύση δύο κρατών, την οποία διακαώς επιθυμούν, θα εφαρμοστεί ή τώρα ή ποτέ.

Η άλλη πλευρά του νομίσματος

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, έκανε λόγο για «σπίτι ψεμάτων» αναφερόμενος στον ΟΗΕ. Εκ των προτέρων απέρριψε την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ παράλληλα δήλωσε ικανοποιημένος από τον υψηλό αριθμό χωρών που δεν ψήφισαν υπέρ του σχεδίου, αναφερόμενος και σε εκείνους που τήρησαν αποχή.

Από το 1967 μέχρι σήμερα το Κράτος του Ισραήλ έχει φέρει σε πέρας ένα σχέδιο συρρίκνωσης των Παλαιστινίων, αναπτύσσοντας οικισμούς και αποκόπτοντας μεταξύ τους περιοχές Παλαιστινίων. Τώρα, σύμφωνα με πηγές από διπλωματικούς κύκλους, ο Βενιαμίν Νετανιάχου ετοιμάζεται για την κίνηση ματ. Ποια θα είναι, όμως, αυτή η κίνηση τού καλά μελετημένου σιωνιστικού κράτους;

Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι το Ισραήλ θα βάλει την υπογραφή του σε λύση δύο κρατών, θα ζητήσει τη μεταφορά όλων των ξένων αποστολών στην Ιερουσαλήμ, θα απαιτήσει να οριστεί πρωτεύουσα του παλαιστινιακού Κράτους η Ραμάλα και θα κρατήσει υπό την κατοχή του ολόκληρη την Ιερουσαλήμ. Ουσιαστικά, σε μια πρώτη ανάγνωση, οι Παλαιστίνιοι δεν θα συναινούσαν ποτέ σε μια τέτοια λύση.

Αυτό, όμως, τη δεδομένη στιγμή θα σήμαινε πως θα υπέγραφαν την «αιώνια» καταπίεσή τους, όπως αυτή διαμορφώνεται από τον απόλυτο έλεγχο που ασκούν οι Ισραηλίτες, μέχρι τον οριστικό αφανισμό τους. Στον αντίποδα, αν συναινέσουν, τους δίνεται η δυνατότητα να αναπτυχθούν, τουλάχιστον μερικώς, ως κρατική οντότητα διεθνώς αναγνωρισμένη και κυρίαρχη, με μόνιμη καταγγελία της κατοχής της Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ.

Το δίκαιο του ισχυρού

Η αμερικανική αποστολή θα χρειαστεί περίπου 2 χρόνια μέχρι να ολοκληρώσει τη μεταφορά της στις νέες εγκαταστάσεις της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. Η αναστάτωση δεν προκαλείται, ωστόσο, από τη μεταφορά αυτήν καθ’ αυτή, αλλά από το γεγονός ότι στους διεθνείς κανόνες ο ισχυρός έχει πάντα δίκιο. Αν, λοιπόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμείνουν στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ και μεταφέρουν την πρεσβεία τους εκεί, δεν θα αργήσουν πολύ να υπάρξουν μιμητές.

Οντότητες που υπόκεινται σε αμερικανικό έλεγχο, είτε επειδή τα συμφέροντά τους το επιβάλλουν, είτε επειδή το επιβάλλει η οικονομία τους. Τότε, το προηγούμενο που θα έχει δημιουργηθεί, θα είναι μη αναστρέψιμο και, όπως και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, θα ξεχασθεί και θα γραφτεί στην ιστορία ως «νίκη» του ισχυρού Ισραήλ. Η Ανατολική Ιερουσαλήμ, στην οποία βρίσκεται η Παλιά Πόλη, που αποτελεί το σταυροδρόμι τριών μονοθεϊστικών θρησκειών, προσαρτήθηκε από το Ισραήλ μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967, αλλά δεν αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Ισραήλ.