Σημερινή

Παρασκευή, 14/12/2018
RSS

Στενεύουν τα περιθώρια για τη Γερμανία

| Εκτύπωση | 26 Νοέμβριος 2017, 18:05 | Της Μαρίνας Χατζηκώστα

Η ΧΩΡΑ ΖΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Η τελευταία πράξη για σύσταση γερμανικής κυβέρνησης διαδραματίζεται από την Πέμπτη στη Γερμανία, με τους πρωταγωνιστές να επιδίδονται σε έναν νέο γύρο διαβουλεύσεων με απόλυτο σκοπό την αποφυγή πρόωρων εκλογών. Μια νέα εκλογική αναμέτρηση θα επωφελούσε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τους ακροδεξιούς της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία». Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο για τον πρόεδρο της πιο δυνατής οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο δεν είναι λίγα τα προβλήματα που θα πρέπει να ξεπεράσουν οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων, που πλέον απαρτίζονται από τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Βαυαρούς εταίρους τους, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πρασίνους

Ο νέος συνασπισμός έχει ονομαστεί συνασπισμός «Κένυα», επίσης από τα χρώματα των κομμάτων που διαβουλεύονται.


Κοινή συνάντηση με την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ (CDU), τον Αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς και τον Βαυαρό Πρωθυπουργό και Αρχηγό των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ αναμένεται να πραγματοποιηθεί την εβδομάδα που μπαίνει, στην παρουσία του Ομοσπονδιακού Προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, καθώς αυτή αποτελεί δική του πρωτοβουλία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής καθημερινής εφημερίδας Bild, η συνάντηση των τεσσάρων, από τους οποίους λείπει ο ηγέτης των Πρασίνων, έχει ως στόχο τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων προκειμένου να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο νέος γύρος διαβουλεύσεων αναμένεται να διαρκέσει μία με δύο εβδομάδες, καθώς τα περιθώρια για την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης της Γερμανικής Ομοσπονδίας έχουν στενέψει επικίνδυνα. Όσο όμως διαρκούν οι συνομιλίες, τόσο παραμένει και η αβεβαιότητα για την κάποτε ισχυρά σταθερή Γερμανία, που ζει τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση της μεταπολεμικής περιόδου. Κι όσο η ανησυχία υπάρχει, τόσο και οι επιπτώσεις συνεχίζονται επηρεάζοντας αρνητικά την οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά και το όραμα του Μακρόν για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων.

Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε στην "Σημερινή της Κυριακής" που κυκλοφορεί στα περίπτερα.