Σημερινή

Τρίτη, 16/10/2018
RSS

Ο Τραμπ στην Ασία εν μέσω της δίνης των σκανδάλων στο εσωτερ

| Εκτύπωση | 12 Νοέμβριος 2017, 18:00 | Του Μάριου Ζίττη

Ο Τραμπ στην Ασία εν μέσω της δίνης των σκανδάλων στο εσωτερικό των ΗΠΑ

Η επίσκεψη Τραμπ στη Ν. Κορέα συνοδεύτηκε από μεγάλες εκδηλώσεις υπέρ αλλά και εναντίον του, με μεγαλύτερη αυτήν στη Πλατεία Κοάνγκχουαμουν, στο κέντρο της Σεούλ

Αποδυναμωμένος από τα σκάνδαλα στις ΗΠΑ και την πτώση της δημοτικότητάς του συνεχίζει την περιοδεία του στην Ανατολική Ασία ο Ντόναλντ Τραμπ. Κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας. Οι σχέσεις ΗΠΑ - Βορείου Κορέας βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί από την ημέρα ανάληψης της Προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τραμπ, με φόντο το πυρηνικό πρόγραμμα που αναπτύσσει η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ, Νοτίου Κορέας και Ιαπωνίας και τις έντονες δηλώσεις εκατέρωθεν. Η περιοδεία Τραμπ στην Ανατολική Ασία, και κυρίως στην Ιαπωνία, Νότιο Κορέα και Κίνα, αναμένεται να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ζητήματος της Βορείου Κορέας. Ο Τραμπ καθ' όλην τη διάρκεια της περιοδείας του συνοδευόταν από την Πρώτη Κυρία, Μελάνια Τραμπ.

Την Τρίτη ο Αμερικάνος Πρόεδρος έφτασε στην πρωτεύουσα της Νοτίου Κορέας και κατευθύνθηκε προς τη στρατιωτική βάση Χάμφρεϊς, όπου επιφύλαξε υποδοχή έκπληξη ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του, Μουν Τζε-Ιν. Ήταν η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Νοτίου Κορέας υποδέχεται ξένο ηγέτη εκτός Κυανού Οίκου, της προεδρικής κατοικίας της χώρας στη Σεούλ. Ακολούθησε παραδοσιακή τελετή υποδοχής του Προέδρου Τραμπ στην προεδρική κατοικία.

Ο Τραμπ διαφοροποίησε τη ρητορική του αυτήν τη φορά όσον αφορά τη Βόρειο Κορέα, διατηρώντας από τη μια αυστηρούς τόνους, καλώντας όμως το καθεστώς, από την άλλη, «να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών και να κάνει μια συμφωνία που θα είναι καλή για τον λαό της Βορείου Κορέας αλλά και της ανθρωπότητας». Από την άλλη ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος τόνισε τη σημασία το ζήτημα να λυθεί ειρηνικά και «να εγκαθιδρυθεί μόνιμα η ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο», ενώ ταυτόχρονα σημείωσε την ανάγκη η χώρα να εξοπλιστεί περαιτέρω αμυντικά. Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι η αγορά εξοπλισμού από τις ΗΠΑ σημαίνει για τη Νότιο Κορέα περισσότερη ασφάλεια και «για εμάς [τις ΗΠΑ] σημαίνει [νέες] δουλειές».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος προγραμμάτιζε επίσκεψη-έκπληξη στην Κορεατική Αποστρατικοποιημένη Ζώνη, στα σύνορα με τη Βόρειο Κορέα, η οποία ακυρώθηκε εν πτήσει, λόγω κακών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές.

Την Τετάρτη στην Εθνική Συνέλευση της Νοτίου Κορέας ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι «ο χρόνος για δικαιολογίες τελείωσε». «Θέλω ειρήνη μέσω της ισχύος», είπε χαρακτηριστικά, και έκανε εκτενή αναφορά στον στρατιωτικό εξοπλισμό των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ αναφέρθηκε στην καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρειο Κορέα. Η επίσκεψη Τραμπ στη χώρα συνοδεύτηκε από μεγάλες εκδηλώσεις υπέρ αλλά και εναντίον του, με μεγαλύτερη αυτή στη Πλατεία Κοάνγκχουαμουν, στο κέντρο της Σεούλ. Και στα δύο του πρώτα ταξίδια, ο Πρόεδρος Τραμπ φαίνεται να πίεσε τους ηγέτες της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας να προχωρήσουν σε αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ.

Στην απαγορευμένη πόλη

Την Τετάρτη και αφού απευθύνθηκε στην Εθνική Συνέλευση της Νοτίου Κορέας, ο Τραμπ αναχώρησε για την πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Στο Πεκίνο έλαβε μια άνευ προηγουμένου υποδοχή. Το προεδρικό ζεύγος ξεναγήθηκε στην Απαγορευμένη Πόλη, η οποία έκλεισε για το κοινό και παρακάθισε σε δείπνο εντός του διάσημου μεγάρου, κάτι που δεν έχει γίνει με κανέναν ξένο ηγέτη προηγουμένως. Οι επίσημες συζητήσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη, έπειτα από μια τελετή υποδοχής του στο Μέγαρο των Λαών, μπροστά από την Πλατεία της Ουράνια Ειρήνης (Τιεν Αν Μεν).

Με το τέλος της συνάντησης, σε συνέντευξη Τύπου, ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε στο οικονομικό πλεόνασμα που πετυχαίνει ετησίως, εις βάρος των ΗΠΑ, όπως υποστηρίζει, η Κίνα. “Στην τελική, ποιος μπορεί να κατηγορήσει μια χώρα η οποία εκμεταλλεύεται μιαν άλλη χώρα εις όφελος των πολιτών της;”, πρόσθεσε, και κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις γι' αυτήν την κατάσταση.

Η Κίνα ήταν στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ. Ο τότε υποψήφιος Πρόεδρος κατηγορούσε την Κίνα για τη νομισματική πολιτική της, η οποία θεωρούσε ότι είναι εις βάρος των ΗΠΑ, και το εμπορικοοικονομικό πλεόνασμα της Κίνας. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Κίνα να βιάζει τη χώρα μας, και αυτό είναι που κάνουν. Είναι η μεγαλύτερη κλοπή στην ιστορία του κόσμου», είχε δηλώσει τον Μάιο του 2016. Η ρητορική του όμως σε σχέση με την Κίνα φαίνεται να έχει αλλάξει μετά την εκλογή του στην προεδρία.

Η χρονική στιγμή της συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Σι Τζινπίνγκ κάθε άλλο παρά ευνοϊκή είναι για τις ΗΠΑ. Από τη μία ο Αμερικανός Πρόεδρος περιοδεύει «λαβωμένος» από τα σκάνδαλα που βαραίνουν τους συνεργάτες του και έμμεσα τον ίδιο, ενώ από την άλλη ο Κινέζος Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας είναι ισχυρότερος όσο κανένας άλλος από τον θάνατο του Μάο Τσετούνγκ, του πατέρα και ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, μετά την πρόσφατη επικύρωση ουσιαστικά της ισχύος του στο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Η Κίνα είναι ο σημαντικότερος και στενότερος εταίρος της Βορείου Κορέας, και ο ρόλος της θεωρείται καθοριστικός στις προσπάθειες για απομόνωση του καθεστώτος Κιμ Γιονγκ Ουν, και ματαίωση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας. Οι ΗΠΑ θέλουν την Κίνα να εφαρμόσει περαιτέρω πιέσεις στη γείτονα χώρα, με την Κίνα να υποστηρίζει ότι έχει εφαρμόσει πλήρως τις κυρώσεις που ενέκριναν τα Ηνωμένα Έθνη.

Βορειοκορεατικές αντιδράσεις

Από την πρώτη στιγμή που ο Αμερικανός Πρόεδρος κατέφθασε στην Κορεατική Χερσόνησο, Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι υποβάθμισαν τις δηλώσεις Τραμπ και δήλωσαν σε ξένα μέσα ότι δεν τους ενδιαφέρουν οι δηλώσεις του «τρελού σκυλιού».

Στη Βόρεια Κορέα θεωρούν ότι η κόντρα μεταξύ των δύο χωρών έχει κορυφωθεί λόγω της ρητορικής του «παράφρονος» Ντόναλντ Τραμπ, και ανησυχούν για το ενδεχόμενο ο Αμερικανός Πρόεδρος να κηρύξει «προληπτική επίθεση», ενώ τονίζουν ότι «η ρητορική που διατυπώθηκε από διπλωματικούς αξιωματούχους και αρχηγούς ασφαλείας [εννοώντας τους Μάτις και Τίλερσον]» για μια τέτοια ενέργεια αποτελεί «υπερβολικά σοβαρή πρόκληση προς τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας».