Σημερινή

Σάββατο, 17/11/2018
RSS

Νέα μέτωπα στη Μέση Ανατολή

| Εκτύπωση | 12 Νοέμβριος 2017, 18:05 | Της Μαρίνας Χατζηκώστα

ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ Σ. ΑΡΑΒΙΑΣ

Ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά το περασμένο Σάββατο, ωστόσο η παραίτησή του, η οποία προβλήθηκε αποκλειστικά από το σαουδαραβικό δίκτυο “Αλ Αραμπίγια”, δεν έχει γίνει αποδεκτή. Από τότε κανείς δεν έχει δει τον Σαάντ αλ Χαρίρι. Ο Πρόεδρος του Λιβάνου ζητεί διπλωματική βοήθεια και εκφράζει φόβους πως ο Χαρίρι βρίσκεται υπό κατ' οίκον περιορισμό, στη Σαουδική Αραβία. Ταυτόχρονα στο Ριάντ ξέσπασε ένα σκάνδαλο διαφθοράς που οδήγησε στη φυλακή πρίγκιπες και επιφανείς πολίτες.

Στον Λίβανο, οι ελπίδες για πολιτικό σταθερό κλίμα άρχισαν, εκ νέου, να εξανεμίζονται


Ένα νέο παιχνίδι διπλωματίας, ισχύος και συσχετισμού δυνάμεων εκτυλίσσεται στη Μέση Ανατολή με πρωταγωνιστές τον Λίβανο, τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν. Μέχρι και τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η τύχη του αιφνιδιαστικά παραιτηθέντος Λιβάνιου Πρωθυπουργού, Σαάντ Αλ Χαρίρι, αγνοείτο. Ο Λίβανος πιστεύει ότι η Σαουδική Αραβία έχει θέσει υπό κράτηση τον παραιτηθέντα Πρωθυπουργό και ζήτησε μάλιστα τη συνεργασία με ξένα κράτη για να διασφαλίσει την επιστροφή του στη χώρα.

Σύμφωνα ωστόσο με τα σαουδαραβικά Μέσα Ενημέρωσης, ο Χαρίρι αναχώρησε από το Ριάντ, από όπου και το περασμένο Σάββατο ανακοίνωσε μέσω του τηλεοπτικού δικτύου «Αλ Αραμπίγια» την παραίτησή του, και βρίσκεται πλέον στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Εικασίες

Ως μυστήριο που πρέπει να λυθεί και μάλιστα εδώ και τώρα ερμηνεύουν στον Λίβανο την παραίτηση Χαρίρι. Κατ' αρχάς το γεγονός ότι παραιτήθηκε από τηλεοράσεως, όντας στο Ριάντ, δείχνει πίσω από την παραίτησή του σχέδιο δολοφονίας του από τη Χεζμπολάχ, με τις «ευλογίες» του Ιράν. Σενάριο που θύμισε σε όλους το τέλος της πρωθυπουργίας του πρεσβυτέρου Χαρίρι, όταν μέλη της Χεζμπολάχ -σύμφωνα με το κατηγορητήριο Διεθνούς Δικαστηρίου- χτύπησαν την αυτοκινητοπομπή που τον μετέφερε, το 2005. Ο υιός Χαρίρι κατηγόρησε, μάλιστα, τόσο την Τεχεράνη όσο και την αραβική σιιτική οργάνωση ότι διχάζουν τον αραβικό κόσμο.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar, ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, τόνισε ότι ο Χαρίρι δεν θα βύθιζε τη χώρα του σε πολιτική κρίση, αν δεν υπήρχαν άλλοι, εκβιαστικοί, παράγοντες. Σύμφωνα με τα επικρατέστερα, για τον Λίβανο, σενάρια, ο Πρωθυπουργός Χαρίρι, ο οποίος υπήρξε και πολύ στενός σύμμαχος του Ριάντ, ενεπλάκη σε έναν πόλεμο εξουσίας των περιφερειακών δυνάμεων -του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας- και υποχρεώθηκε σε παραίτηση. Αυτό, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αούν, είναι επίθεση στην εθνική κυριαρχία του Λιβάνου.

Ο συσχετισμός της χρονικής στιγμής

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's έχει γνωστοποιήσει ότι τυχόν επιστροφή του Λιβάνου στην πολιτική παράλυση, που επικρατούσε πριν από τη συμμετοχή του Σαάντ Αλ Χαρίρι στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας τον περασμένο χρόνο, θα βλάψει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Για να υπογραμμίσει την πολιτική κρίση, που έχει ήδη αρχίσει να επικρατεί στη Βηρυτό, το Ριάντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, καλώντας όλους τους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας να μην επισκέπτονται το Λίβανο, αλλά και εκείνους που ήδη βρίσκονται ή μένουν μόνιμα εκεί, να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Καθόλου άσχετο, επίσης, το γεγονός ότι η παραίτηση Χαρίρι ήρθε μερικά 24ωρα μετά το κάλεσμα της Σαουδικής Αραβίας, στη Διεθνή Κοινότητα, να αντιταχθεί στη Χεζμπολάχ, αλλά και την υιοθέτηση νέων κυρώσεων κατά του Ιράν, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με δικαιολογητικό τη συνεργασία της Τεχεράνης με τη Χεζμπολάχ.

Μεταρρύθμιση της Σαουδικής Αραβίας

Ταυτόχρονα σε πλήρη εξέλιξη είναι η μεταρρύθμιση της Σαουδικής Αραβίας, με άνοιγμα μάλιστα σε όλες τις θρησκείες του κόσμου. Ενώ, παράλληλα, μια νέα κρίση στον Κόλπο, με «θύμα» το Κατάρ, στόχο το Ιράν και πρωταγωνίστρια στα νήματα τη Σαουδική Αραβία είναι, επίσης, σε πλήρη εξέλιξη. Τη στιγμή, λοιπόν, που η Σαουδική Αραβία ανακοίνωνε τη μερική αποκατάσταση των διπλωματικών της σχέσεων με το Ιράν, πίσω από κλειστές πόρτες, φρόντιζε για την πλήρη αποδυνάμωση των συμμάχων της Τεχεράνης.

Το Ριάντ δεν θα επιτρέψει να αναλάβει άλλη χώρα τα ηνία του αραβικού κόσμου, ιδιαίτερα στο υψίστης σημασίας κεφάλαιο της ενέργειας. Ο Λίβανος, η οικονομία του οποίου δεν είναι ενθαρρυντική, στοχεύει στην εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του. Ωστόσο, είναι γνωστό πως οι πετρελαϊκές εταιρείες συνεργάζονται με σταθερές κυβερνήσεις. Με βάση το δίκαιο του ισχυρού, ο Λίβανος μοιάζει να είναι καταδικασμένος.

Κι αυτό γιατί Σαουδική Αραβία και Ισραήλ δεν επιθυμούν ενίσχυση της επιρροής του Ιράν και της Χεζμπολάχ, ενώ και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθεται σε μια τέτοια εξέλιξη. Η Μόσχα, αν και διατηρεί καλές σχέσεις με την Τεχεράνη, αλλά και τη Χεσμπολάχ, σίγουρα δεν ευνοεί την εδραίωσή τους, αφού κάτι τέτοιο θα αποτελούσε εμπόδιο στην επικράτηση των ρωσικών συμφερόντων, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Το σχέδιο δολοφονίας

Λίγα μόλις λεπτά μετά την ανακοίνωση της παραίτησης Χαρίρι, το σαουδαραβικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια» μετέδωσε πως οι Αρχές του Λιβάνου απέτρεψαν σχέδιο δολοφονίας του Πρωθυπουργού τους. Ωστόσο, ο λιβανέζικος στρατός ανακοίνωσε ότι δεν διαπίστωσε την ύπαρξη σχεδίου δολοφονίας στη χώρα. Πλέον είναι γεγονός πως ο Λίβανος, που έχει βιώσει πολυετείς εμφυλίους, πολεμικές συρράξεις με τις γειτονικές της χώρες, συριακή κατοχή, βομβιστικές επιθέσεις και οικονομικές δυσκολίες, κινδυνεύει να βυθιστεί και πάλι στη θρησκευτική βία ανάμεσα στους Λιβανέζους σιίτες και τους σουνίτες μουσουλμάνους χωρίς πρωθυπουργό και κυβέρνηση. Οι ελπίδες για πολιτικό σταθερό κλίμα άρχισαν, εκ νέου, να εξανεμίζονται.

Συλλήψεις επωνύμων

Ταυτόχρονα, στη Σαουδική Αραβία, δεκάδες επώνυμοι Σαουδάραβες συνελήφθησαν, στο πλαίσιο μιας πρωτοφανούς επιχείρησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Μεταξύ των συλληφθέντων της επιχείρησης κατά της διαφθοράς, της οποίας ηγείται ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, είναι και πρίγκιπες. Ανάμεσά τους ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ -ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου- υπουργοί και επιχειρηματίες.

Το Ριάντ και ο διάδοχος, ο οποίος είναι πρόεδρος της επιτροπής κατά της διαφθοράς, διαβεβαιώνουν ότι οι συλληφθέντες θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα δικαιώματά τους και οι δίκες που θα πραγματοποιηθούν, θα διεξαχθούν σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας. Γι' ακόμη μια φορά, την είδηση των συλλήψεων 11 πριγκίπων, 4 υπουργών και δεκάδων πρώην υπουργών μετέδωσε το σαουδαραβικό κανάλι «Αλ Αραμπίγια».

Από σήμερα Κυριακή, ανακοινώθηκε ότι «παγώνουν» οι τραπεζικοί λογαριασμοί των υπόπτων και όλα τα περιουσιακά στοιχεία τους, τα οποία, σύμφωνα με το Υπουργείο Πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας, προήλθαν από πράξεις διαφθοράς, θα αποδοθούν στο κράτος.

Παράλληλα, εκτός από τις συλλήψεις, απολύθηκαν αιφνιδιαστικά ο αρχηγός της πανίσχυρης Εθνοφρουράς, ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού και ο Υπουργός Οικονομίας.

Θέλουν τη Μέση Ανατολή

Σαουδική Αραβία και Ιράν είναι χώρες με μακρόχρονη ιστορία και βασικές θρησκευτικές διαφορές. Η Σαουδική Αραβία ανήκει μέχρι σήμερα στο άκρως συντηρητικό μέτωπο του σουνικού Ισλάμ - Ουαχαμπιστές - ενώ το Ιράν είναι σιιτική ισλαμική δημοκρατία. Οι δύο χώρες, ωστόσο, έχουν κοινό όραμα. Την πρωτοκαθεδρία στη Μέση Ανατολή.