Σημερινή

Κυριακή, 09/12/2018
RSS

Ταρακουνάει τον πλανήτη το… Tra(m)p Gate

| Εκτύπωση | 05 Νοέμβριος 2017, 18:05 | Του Μάριου Ζίττη

ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΟΙ ΣΤΕΝΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ ΑΝΟΙΞΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ, ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΞΕΠΛΥΜΑ ΒΡΟΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ. ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΩΝΑ ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΣΤΟΧΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ, ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛ ΜΑΝΑΦΟΡΤ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΕΤΕΛΕΣΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΤΡΑΜΠ, ΚΑΙ ΡΙΤΣΑΡΝΤ «ΡΙΚ» ΓΚΕΪΤΣ. ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ ΕΜΠΛΕΚΕΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΞΕΠΛΥΜΑ ΒΡΟΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ, ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2016. ΤΟΝ ΜΑΝΑΦΟΡΤ ΒΑΡΑΙΝΟΥΝ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 12 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ο Πολ Μάναφορτ και ο Ρικ Γκέιτς βρίσκονται αντιμέτωποι με 12 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της κατηγορίας για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Και οι δύο αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες εναντίον τους, ενώ βρίσκονται υπό κατ’ οίκον περιορισμό


Η υπόθεση ξεκινάει το 2006, με τον Μάναφορτ και την εταιρεία του DMP (και αργότερα DMI) να εργοδοτούνται από το Κόμμα των Περιφερειών στην Ουκρανία για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών lobbying. Ηγέτης του Κόμματος των Περιφερειών ήταν ο φιλορώσος Βίκτωρ Γιανούκοβιτς, ο οποίος αργότερα εκλέγηκε πρόεδρος της Ουκρανίας.

Με βάση το κατηγορητήριο, ο Πολ Μάναφορτ αλλά και ο Ρικ Γκέιτς, ο οποίος εργαζόταν στην εταιρεία του, πληρώθηκαν εκατομμύρια για υπηρεσίες που προσέφεραν στον Γιανούκοβιτς, ως πολιτικοί σύμβουλοι, χωρίς να τα δηλώσουν, τα οποία αργότερα προσπάθησαν να ξεπλύνουν μέσω εταιρειών στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, συνεργασιών και τραπεζικών λογαριασμών. Το ποσό που έρευσε μέσω υπεράκτιων λογαριασμών υπολογίζεται ότι είναι μεγαλύτερο από 75 εκατομμύρια δολάρια. Ο Μάναφορτ υπολογίζεται ότι ξέπλυνε πέραν των 18 εκατομμυρίων, ενώ ο Γκέιτς πέραν των 3 εκατομμυρίων.

Από το 2008 μέχρι το 2014, ο Μάναφορτ έκανε μεταφορές χρημάτων αξίας πέραν των 12 εκατομμυρίων δολαρίων με χρήματα για τα οποία δεν είχε πληρώσει φόρους, ενώ το 2012 έκανε αγορές ακινήτων αξίας 6,4 εκατομμυρίων δολαρίων. Αργότερα, με τη βοήθεια του Γκέιτς, χρησιμοποίησε αυτά τα ακίνητα για να δημιουργήσει νέα έσοδα, νοικιάζοντάς τα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις εξαπάτησε τράπεζες να του παραχωρήσουν δάνειο για έργα στα ακίνητά του.

Από το 2006 μέχρι το 2014, επίσης, οι Μάναφορτ και Γκέιτς διεξήγαγαν εκστρατεία lobbying εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, χάριν του Γιανούκοβιτς, του Κόμματος των Περιφερειών και της Ουκρανικής Κυβέρνησης και ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Γιανούκοβιτς. Δημιούργησαν στις Βρυξέλλες το «Ευρωπαϊκό Κέντρο για μια σύγχρονη Ουκρανία», του οποίου αρμοδιότητα ήταν να ασκεί πίεση με διάφορους τρόπους σε μέλη του Κογκρέσου εις όφελος του Γιανούκοβιτς, του κόμματός του, αλλά και της κυβέρνησης της Ουκρανίας. Οι εργασίες του χρηματοδοτούνταν αποκλειστικά από δύο συγκεκριμένες υπεράκτιες εταιρείες στην Κύπρο και τις Γρεναδίνες.

Οι κατηγορίες

Ο Πολ Μάναφορτ και ο Ρικ Γκέιτς βρίσκονται αντιμέτωποι με 12 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της κατηγορίας για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Και οι δύο αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες εναντίον τους, ενώ βρίσκονται υπό κατ’ οίκον περιορισμό.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι Μάναφορτ και Γκέιτς, και οι συνεργάτες τους, διοχέτευαν ποσά εκατομμυρίων σε λογαριασμούς υπεράκτιων εταιρειών στην Κύπρο, τις Σεϋχέλλες, τον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες. Συγκεκριμένα, 12 από τις εταιρείες που ανήκαν ή που ελέγχονταν από τους Μάναφορτ και Γκέιτς είχαν έδρα την Κύπρο, ενώ οι μισές εξ αυτών έχουν διαλυθεί. Ειδικότερα, οι κατηγορίες που τους βαραίνουν η κατηγορία για συνωμοσία εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, συνωμοσία προς ξέπλυμα χρήματος, μη καταχώριση πληροφοριών για τραπεζικούς και οικονομικούς λογαριασμούς για συναπτά έτη, μη εγγεγραμμένων ατζέντηδων, ψευδών και παραπλανητικών δηλώσεων στον FARA και ψευδών δηλώσεων.

Στην εξίσωση και… Ελληνοαμερικανός

Κεραυνός εν αιθρία ήταν οι αποκαλύψεις για τη δράση του Ελληνοαμερικανού Τζορτζ Παπαδόπουλος και τον μεσολαβητικό του ρόλο με Ρώσους αξιωματούχους. Ο μόλις 30 χρονών Παπαδόπουλος, ο οποίος κατά την προεκλογική περίοδο παρουσιαζόταν ως σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα πετρελαίου και ενέργειας, παραδέχτηκε ενοχή στις κατηγορίες για ψευδή μαρτυρία προς τους ανακριτές του FBI, στις έρευνες για πιθανή προσπάθεια της ρώσικης Κυβέρνησης να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων πιθανών επαφών Ρώσων αξιωματούχων με μέλη της εκστρατείας Τραμπ.

Ο Παπαδόπουλος είχε πει αρχικά ότι η συνάντησή του με τον φιλορώσο καθηγητή στο εξωτερικό, ο οποίος φέρεται να αποτελούσε τον σύνδεσμό του με Ρώσους αξιωματούχους, είχε γίνει προτού αναλάβει ρόλο συμβούλου εξωτερικής πολιτικής στην εκστρατεία Τραμπ. Ακολούθως όμως σε νέα του κατάθεση, ο Παπαδόπουλος παραδέχθηκε ότι οι επαφές είχαν γίνει ενόσω ελάμβανε μέρος στην εκστρατεία. Το κατηγορητήριο υποστηρίζει ότι ο Παπαδόπουλος ήταν ο μεσολαβητής μεταξύ των επικεφαλής της εκστρατείας Τραμπ και Ρώσων. Σ' αυτούς συγκαταλέγονταν αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας αλλά και συγγενικό πρόσωπο του Ρώσου Προέδρου.

Ο Παπαδόπουλος σε ταξίδι του στην Ιταλία είχε συναντήσει τον καθηγητή, που διαμένει στο Λονδίνο, ο οποίος αφότου έμαθε ότι ο Ελληνοαμερικανός θα ελάμβανε μέρος στην εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, του είπε ότι έχει διασυνδέσεις με αξιωματούχους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ αργότερα τον ενημέρωσε για χιλιάδες email της Χίλαρι Κλίντον με «βρόμικο» περιεχόμενο, το οποίο θα μπορούσε να ωφελήσει την υποψηφιότητα Τραμπ. Πέραν των πληροφοριών αυτών, όμως, ο Παπαδόπουλος συνέχισε τις επαφές με στόχο να επιτευχθεί μια συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Ενήμερος για τις συναντήσεις φαίνεται να ήταν και ο επικεφαλής της εκστρατείας Πολ Μάναφορτ.

«Τα νέα δουλεύουν με υπερωρίες»

Ο Πρόεδρος Τραμπ, σε ανάρτησή του στο Τουίτερ, ανέφερε ότι τα ζητήματα για τα οποία κατηγορείται ο Μάναφορτ συνέβησαν «χρόνια πριν» από την έναρξη της εκστρατείας και ότι δεν υπάρχει «συμπαιγνία», ενώ πρόσθεσε ότι «τα ψεύτικα νέα» δουλεύουν υπερωρίες και ότι «πολύ λίγοι γνώριζαν τον νεαρό, χαμηλού επιπέδου εθελοντή ονόματι Τζορτζ [Παπαδόπουλος]», και έστρεψε τα πυρά του στους Δημοκρατικούς.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ότι ο Παπαδόπουλος «δούλευε σε θέση εθελοντή» και ότι η παραδοχή του «δεν σχετίζεται με τις δραστηριότητες της εκστρατείας του [Ντόναλντ Τραμπ], αλλά με την αποτυχία του να πει την αλήθεια», ενώ συμπλήρωσε ότι ελπίζει πως η έρευνα του Ρόμπερτ Μίλερ θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Στην αντίπερα όχθη, το κόμμα των Δημοκρατικών εξέδωσε ανακοίνωση για την υπόθεση του Τζορτζ Παπαδόπουλος, στην οποία αναφέρει ότι τώρα γνωρίζουμε ότι η ομάδα του Τραμπ είχε προσεγγιστεί από Ρώσους για να επιφέρει ζημιά στην Χίλαρι Κλίντον και ότι η βοήθεια ήταν ευπρόσδεκτη από τα μέλη της εκστρατείας Τραμπ.

Από πλευράς της η Ρωσία επανέλαβε ότι καμία εμπλοκή δεν είχε με τις αμερικάνικες εκλογές του 2016, και ότι η Μόσχα αδίκως κατηγορείται. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε την περασμένη Τρίτη ότι δεν υπάρχουν ισχυρισμοί για οποιαδήποτε ρώσικη εμπλοκή στην υπόθεση Μάναφορτ-Γκέιτς, ενώ απέφυγε να σχολιάσει τον ισχυρισμό ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρώσικης Ομοσπονδίας επιδίωξε να έρθει σε επαφή με άτομα της εκστρατείας Τραμπ και συγκεκριμένα τον Τζορτζ Παπαδόπουλος.

Από την άλλη ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι εφόσον βρέθηκε ουκρανική διαδρομή, θα πρέπει να μελετηθεί η ουκρανική διαδρομή και ο ρόλος του Κιέβου.