Σημερινή

Τρίτη, 16/10/2018
RSS

Η Καταλωνία άναψε τη θρυαλλίδα των αυτονομήσεων

| Εκτύπωση | 29 Οκτώβριος 2017, 18:05 | Του Μιχάλη Παπαδόπουλου

ΣΕ «ΑΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΤΑ ΝΕΡΑ» Η ΙΣΠΑΝΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΚΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΑΝΙΚΟΥ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΙΚΟΥ ΔΙΑΒΗΜΑΤΟΣ, Η ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΜΟΝΟΜΕΡΟΥΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΡΔΗΝ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΥΠΟΔΑΥΛΙΖΟΝΤΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΕΡΓΑ Ή ΚΑΙ ΥΠΝΩΤΤΟΝΤΑ ΑΠΟΣΧΙΣΤΙΚΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Η χώρα φαίνεται να πορεύεται σ’ έναν νέο ιστορικό διχασμό, μετά τα σκοτεινά χρόνια της δικτατορίας του Φράνκο, καθώς δεν διαφαίνεται να υπάρχουν οιεσδήποτε γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ και οι ίδιοι οι Καταλανοί εμφανίζονται διχασμένοι ως προς την ορθότητα αλλά και το timing της απόφασης απόσχισης


Σε πορεία μακράς αβεβαιότητας εισέρχεται η Ισπανία, μετά την απόφαση του Κοινοβουλίου της Καταλωνίας την περασμένη Παρασκευή, για κήρυξη ανεξαρτησίας και την άμεση ανταπάντηση της Μαδρίτης να άρει την αυτονομία της περιφέρειας.

Η χώρα φαίνεται να πορεύεται σ’ έναν νέο ιστορικό διχασμό, μετά τα σκοτεινά χρόνια της δικτατορίας του Φράνκο, καθώς δεν διαφαίνεται να υπάρχουν οιεσδήποτε γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ και οι ίδιοι οι Καταλανοί εμφανίζονται διχασμένοι ως προς την ορθότητα αλλά και το timing της απόφασης απόσχισης.

Με την υπερψήφιση του άρθρου 155 η κεντρική κυβέρνηση αναστέλλει τις εξουσίες της περιοχής, ενώ ο Ισπανός Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη διάλυση του Κοινοβουλίου της Καταλωνίας, προκηρύσσοντας, παράλληλα, τοπικές εκλογές στην περιφέρεια την 21η Δεκεμβρίου.

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Εισαγγελίας της Ισπανίας ενημέρωσε με δηλώσεις του ότι θα αρχίσει δικαστική διαδικασία σε βάρος του Προέδρου της Καταλωνίας με την κατηγορία της εξέγερσης. Αυτό μεταφράζεται ακόμα και σε φυλάκιση 30 ετών για τον Kάρλες Πουτζντεμόν!

Απολύθηκε ο Αρχηγός της Αστυνομίας

Ταυτόχρονα, η ισπανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσημα την απόλυση του Αρχηγού της Αστυνομίας της Καταλωνίας, Τζοσέπ Λουίς Τραπέρο. Πρόκειται για μέρος των μέτρων που λαμβάνει εφαρμόζοντας το άρθρο 155 του Συντάγματος, παίρνοντας δηλαδή τον έλεγχο της περιφέρειας.

Εξάλλου, προχθές Παρασκευή, ο Μαριάνο Ραχόι είχε απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον διοικητικό διευθυντή της περιφερειακής Αστυνομίας, των λεγόμενων «Mossos d'Esquadra», καθώς και μέλη της περιφερειακής διοίκησης της Καταλωνίας.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais, η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των καθηκόντων του προέδρου και του αντιπροέδρου της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλωνίας, σύμφωνα με τα βασιλικά διατάγματα που δημοσιεύτηκαν το πρωί στην Επίσημη Εφημερίδα του Κράτους.

Κρίσιμες οι επόμενες μέρες

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι επόμενες μέρες εμφανίζονται εξαιρετικά κρίσιμες, αφού η αποκατάσταση της διασαλευθείσας συνταγματικής τάξης προϋποθέτει τη λήψη ακόμη και βίαιων κατασταλτικών μέτρων, στο μέτρο, μάλιστα, που επιδειχθεί εκ μέρους των αποσχισθέντων ανυπακοή. Ενδεχόμενο που εμφανίζεται και ως το πιο πιθανό, καθώς, ενώ ο Κάρλες Πουτζντεμόν, μετά την απόφαση του καταλανικού Κοινοβουλίου, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν ειρηνικοί και πιστοί στην πολιτική τους συνείδηση, η κύρια οργάνωση που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας, η Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC), προέτρεψε σε μία «μίνι επανάσταση», καλώντας τους δημόσιους υπαλλήλους να μην ακολουθήσουν τις εντολές της ισπανικής Κυβέρνησης μετά την επιβολή της άμεσης διακυβέρνησης της περιφέρειας από τη Μαδρίτη.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα», εθελοντές ήδη προετοιμάζονται να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία ακόμα και με οδοφράγματα, γεγονός που εντείνει ακόμη περισσότερο τους φόβους για ξέσπασμα βίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ερωτήματα υπάρχουν, ακόμη, και για το πώς θα συμπεριφερθούν τα 11.000 μέλη της Εθνικής Αστυνομίας που βρίσκονται στην Καταλωνία, αλλά και πώς θα απαντήσουν οι διαδηλωτές, όπως επίσης και οι 17.000 αστυνομικοί των τοπικών δυνάμεων. Ήδη, ο στρατός της Μαδρίτης ενεδρεύει στα όρια της περιφέρειας, αναμένοντας εντολή από την κεντρική Κυβέρνηση να παρέμβει. Αυτή η επιλογή, ωστόσο, είναι ο τελευταίος άσος στο μανίκι του Ραχόι.

«Πανικός» στην Ε.Ε.

Σε αχαρτογράφητα νερά, όμως, δεν εισέρχεται μόνον η μεγάλη ιβηρική χώρα, αλλά και το μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο έδαφος της οποίας «ευδοκιμούν» ουκ ευάριθμα αποσχιστικά κινήματα.

Ανεξαρτήτως της τελικής έκβασης του καταλανικού αυτονομιστικού διαβήματος, η πράξη της μονομερούς ανακήρυξης απειλεί να αλλάξει άρδην τον χάρτη της Ε.Ε. και της Ευρώπης, υποδαυλίζοντας όλα τα ενεργά ή και υπνώττοντα αποσχιστικά ηφαίστεια στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

Ήδη, οι Βάσκοι, που στο παρελθόν είχαν αναπτύξει ένα βίαιο αυτονομιστικό κίνημα εναντίον της Μαδρίτης, επιδοκίμασαν την αποσχιστική κίνηση των Καταλανών, ενώ και το σκοτικό εθνικιστικό κόμμα, διά της εκπροσώπου του, παρότι κάλεσε σε μια συμβιβαστική λύση στο πλαίσιο ενός διευρυμένου διαλόγου, υπέδειξε ότι τα ιστορικά δικαιώματα της Καταλωνίας δεν πρέπει να παραγνωρίζονται.

Η Σκοτία, ιδία μετά το Brexit, συνεχίζει να είναι ένα αποσχιστικό ηφαίστειο που σιγοβράζει, ενώ αυτονομιστικές τάσεις αναπτύσσονται και στην Ιταλία (Φλάνδρα), Ιταλία (Ιταλικός Βορράς), Γαλλία (Κορσική), Ολλανδία, κ.ά.

Ήδη, το «ηφαίστειο» της Φλάνδρας εμφανίζεται έτοιμο να εκραγεί, μετά και την εξαγγελία από τον περιφερειακό της πρόεδρο για έναρξη διαδικασιών προς αυτονομία και ειρηνικό διαζύγιο από το Βέλγιο το 2019, ενώ σε κινήσεις για εξασφάλιση ενός είδους ημιαυτονομίας έχουν προχωρήσει πρόσφατα η Λομβαρδία και το Βένετο στην Ιταλία.

Σε δημοψήφισμα που διοργάνωσε η Λίγκα του Βορρά στις 22 Οκτωβρίου, οι πολίτες των δύο πλούσιων ιταλικών περιφερειών, με πρωτεύουσες το Μιλάνο και τη Βενετία, τάχθηκαν υπέρ τής εκχώρησης μεγαλύτερης αυτονομίας, δίνοντας στους περιφερειάρχες τους δικαίωμα να διαπραγματευθούν με την κεντρική κυβέρνηση της Ρώμης.

Και είναι προφανές ότι το δημοψήφισμα απέκτησε ιδιαίτερη πολιτική χροιά, λόγω και των εξελίξεων στην Καταλωνία.

«Σκληρή» στάση από Βρυξέλλες

Υπό τον φόβο ακριβώς αναζωπύρωσης όλων αυτών των αυτονομιστικών κινημάτων, η Ε.Ε. δεν αποκλείεται να τηρήσει ιδιαίτερα αυστηρή στάση έναντι της Βαρκελώνης.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε στήριξη στον Ισπανό Πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε ανάγκη από άλλα ρήγματα». «Δεν είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαμάχη στο εσωτερικό της Ισπανίας, όμως δεν θέλω αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελείται από 95 κράτη - μέλη».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ξεκαθάρισε με κατηγορηματικότητα ότι «για την Ε.Ε. τίποτα δεν αλλάζει. Η Ισπανία παραμένει ο μοναδικός μας συνομιλητής», καλώντας τη Μαδρίτη να «προτάξει τη δύναμη των επιχειρημάτων, παρά το επιχείρημα της ισχύος».

Η Εσθονία, που προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε ότι «στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Ισπανίας».

Ο ΟΗΕ

Αντιδράσεις υπήρξαν και από τον ΟΗΕ, με τον Γ.Γ. Αντόνιο Γκουτέρες να ενθαρρύνει όλες τις πλευρές «να αναζητήσουν λύσεις στο πλαίσιο του ισπανικού συντάγματος»

Στήριξη στην ισπανική Κυβέρνηση έσπευσαν αμέσως να δώσουν Ουάσιγκτον, Παρίσι, Λονδίνο, Βερολίνο, Ρώμη, Βρυξέλλες, Στοκχόλμη και Λισαβόνα, ενώ σε καταδίκη της καταλανικής ανεξαρτησίας προέβη με ανακοίνωσή του το κυπριακό ΥΠΕΞ.

Άλλα η Τουρκία, άλλα ο… Σερντάρ

Σε καταδίκη της μονομερούς απόφασης του καταλανικού Κοινοβουλίου προέβη, σε ανακοίνωσή του, και το τουρκικό ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι αυτή δεν συνάδει με το Σύνταγμα και τους ισπανικούς νόμους και δεν αντανακλά τη λαϊκή βούληση της Ισπανίας ή της περιφέρειας.

Ενέργεια αναμενόμενη, αφού η Άγκυρα κρατά ήδη στα χέρια την απασφαλισμένη χειροβομβίδα του Κουρδικού, ενώ διασχίζεται και από πληθώρα άλλων μειονοτικών ζητημάτων.

Ωστόσο, εφαρμόζοντας την πάντα προσφιλή τακτική των αμφίπλευρων κινήσεων, ο λεγόμενος «αναπληρωτής πρωθυπουργός» των κατεχομένων, Σερντάρ Ντενκτάς, χαιρέτισε τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας, λέγοντας ότι και ο τ/κ «λαός» έχει το δικαίωμα να αυτοδιοικείται. «Αργά ή γρήγορα, αυτό θα το αποδεχθεί η διεθνής κοινότητα», τόνισε.

Την εκτίμηση, εξάλλου, ότι οι εξελίξεις στην Καταλωνία δεν πρόκειται να επηρεάσουν το Κυπριακό, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Δεν βλέπω πώς θα ήταν δυνατόν να το επηρεάσουν, ιδιαίτερα με τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά και από παντού», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Οικονομικές επιπτώσεις

Ένα άλλο κεφάλαιο, που θα βαρύνει σημαντικά στη φορά των εξελίξεων, είναι αυτό των οικονομικών επιπτώσεων, αφού η Καταλωνία συνεισφέρει το 20% της ισπανικής οικονομίας. Επιπτώσεις που θα έχουν να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν τόσο η Βαρκελώνη όσο και η Μαδρίτη. Ήδη η Καταλωνία μετρά ουκ ολίγα πλήγματα από την ημέρα του δημοψηφίσματος, με πολλές τράπεζες αλλά και εταιρείες να εγκαταλείπουν την περιφέρεια, ενώ ήδη έχει παρατηρηθεί μείωση στην εισροή τουριστικού ρεύματος κατά 15%, και οι εργασίες της αγοράς στη Βαρκελώνη έχουν υποχωρήσει κατά 40%.