Σημερινή

Τετάρτη, 26/09/2018
RSS

Επιστροφή στο μετριοπαθές Ισλάμ για τη Σαουδική Αραβία

| Εκτύπωση | 29 Οκτώβριος 2017, 18:03 | Της Μαρίνας Χατζηκώστα

Ως «όχι φυσιολογικό» κρίνει το κράτος της Σαουδικής Αραβίας ο διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στο Ριάντ, προκαλώντας έκπληξη τόσο στους παρευρισκομένους, όσο και στη Διεθνή Κοινότητα. Μιλώντας ακολούθως στη βρετανική εφημερίδα “Guardian», ο Σαουδάραβας πρίγκιπας δήλωσε την αντίθεσή του με το σκληροπυρηνικό Ισλάμ των αυστηρών δογμάτων των Ουαχάμπι, στο οποίο ανήκει η Σαουδική Αραβία, εκτιμώντας ότι οι τρεις προηγούμενες δεκαετίας του Βασιλείου με τη μορφή ενός υπερσυντηρητικού κράτους, ήταν το αποτέλεσμα της απειρίας των διοικούντων, στον χειρισμό της Ιρανικής Επανάστασης.

Ο Μπιν Σαλμάν δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα επιστρέψει στο «μετριοπαθές Ισλάμ» και ζήτησε την παγκόσμια υποστήριξη για να μεταμορφώσει το «σκληροπυρηνικό» βασίλειο σε μια ανοιχτή κοινωνία, που ενισχύει τους πολίτες της και προσελκύει επενδύσεις.

Ένας «θερμοκέφαλος» διάδοχος

Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είναι 31 ετών, γιος του βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος πήρε το χρίσμα του διαδόχου μόλις πριν από 4 μήνες. Θεωρείται ιδιαίτερα μοντέρνος στη χώρα του, αγαπητός, αλλά και θερμοκέφαλος. Σήμερα είναι αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Άμυνας του Βασιλείου. Είχε αναλάβει από πολύ νωρίς τον καθορισμό της ενεργειακής πολιτικής του βασιλείου, καθώς επίσης και την κατάρτιση των σχεδίων για την οικονομική παρουσία της Σαουδικής Αραβίας, μετά την εποχή του πετρελαίου.

Τα νέα του σχόλια είναι τα πιο έντονα και εμφατικά που έχει κάνει στη διάρκεια ενός εξάμηνου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, το οποίο εγκαθίδρυσε πολιτισμικές αναμορφώσεις και έδωσε οικονομικά κίνητρα, αδιανόητα για τις προηγούμενες δεκαετίες, κατά τις οποίες το βασίλειο είχε κατηγορηθεί ότι προωθεί ένα ισλαμικό μοντέλο στα πρότυπα του εξτρεμισμού.

Κεντρικό ζήτημα των μεταρρυθμίσεων που προωθεί, στο πλαίσιο ενός 15ετούς προγράμματος, είναι η διάλυση της συμμαχίας μεταξύ σκληροπυρηνικών κληρικών που θεωρεί ότι δεν τον στήριξαν να εδραιωθεί. Οι μεταρρυθμίσεις αφορούν κυρίως σε κοινωνικά ταμπού, όπως η προσφάτως αναθεωρημένη απαγόρευση της οδήγησης σε γυναίκες και η επαναστάθμιση των νόμων περί κηδεμονίας, που περιορίζουν τον ρόλο των γυναικών και εγκαθιδρύουν ένα ισλαμικό κέντρο επιφορτισμένο να ερμηνεύει τα ρητά του προφήτη Μωάμεθ.

Οι εξελίξεις και η στροφή της Σαουδικής Αραβίας, με άνοιγμα σε όλες τις θρησκείες και επιστροφή στο μετριοπαθές Ισλάμ, είναι σαφώς πρωτόγνωρες για τη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Οι ανησυχίες ότι η βαθιά συντηρητική βάση θα αντιδράσει σε αυτό που ουσιαστικά είναι μία πολιτισμική επανάσταση εντός της Σαουδικής Αραβίας και ότι το βασίλειο δεν θα έχει την ικανότητα να εκπληρώσει τις οικονομικές του φιλοδοξίες, έχουν κορυφωθεί, ιδιαίτερα μετά τις νέες ανακοινώσεις του διαδόχου Σαλμάν.

Η κοινωνία της Σαουδικής Αραβίας είναι άκαμπτη και η νεολαία της ανήσυχη. Η μεταρρύθμιση του πρίγκιπα πρέπει να πετύχει. Όπως ο ίδιος το Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν δήλωσε εμφαντικά, χωρίς την «υπογραφή ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου» μεταξύ των πολιτών και του κράτους, η οικονομική επανόρθωση θα αποτύχει. «Η διασκέδαση πρέπει να είναι μία επιλογή για τα παιδιά και τους νέους. Βαριούνται και είναι γεμάτοι πικρία. Μια γυναίκα πρέπει να μπορεί να οδηγήσει για να πάει στη δουλειά της. Χωρίς αυτά είμαστε όλοι καταδικασμένοι. Όλοι το γνωρίζουν αυτό, εκτός από τους ανθρώπους στις μικρές πόλεις. Αλλά θα το μάθουν και αυτοί», υποστηρίζουν βασιλικοί κύκλοι.