Σημερινή

Τετάρτη, 18/07/2018
RSS

Κερδίζουν μάχες οι τζιχαντιστές

| Εκτύπωση | 08 Οκτώβριος 2017, 18:03 | Της Μαρίνας Χατζηκώστα

«ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΕ» Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ISIS, ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΤΩΝ «ΜΑΧΗΤΩΝ» ΤΗΣ

ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΗΧΗΤΙΚΟ ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ ΥΛΙΚΟ ΕΚΑΝΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ «ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΧΑΛΙΦΑΤΟ», ΕΠΙΧΕΙΡΩΝΤΑΣ ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙ ΤΙΣ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΕ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΣΥΡΙΑ

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ανακοινώσει τον θάνατο του Αλ Μπαγκνταντί την επομένη της ανακήρυξης από το Ιράκ της νίκης του στη Μοσούλη απέναντι στην τζιχαντιστική οργάνωση. Ωστόσο είχε αναφέρει πως αγνοεί το πού, το πότε και υπό ποιες περιστάσεις επετεύχθη η εξουδετέρωσή του


Επανέρχονται στο προσκήνιο οι φήμες γύρω από το όνομα του ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό Χαλιφάτο», μόνο που αυτήν τη φορά αυτές δεν αφορούν στο αν πέθανε -ή εξουδετερώθηκε από τον συνασπισμό των μεγάλων δυνάμεων που επιχειρούν σε Ιράκ και Συρία- αλλά αν ζει. Αφορμή για τις νέες φήμες στάθηκε ένα νέο ηχητικό ντοκουμέντο που ανήρτησαν οι «επικοινωνιολόγοι» της τρομοκρατικής οργάνωσης στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης που διατηρεί.

Το υλικό έχει διάρκεια 46 λεπτών και σε αυτό ακούγεται ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκνταντί να καλεί τους μαχητές της οργάνωσης να «αντισταθούν» στους εχθρούς τους σε όλα τα μέτωπα στη Συρία και το Ιράκ. «Οι ηγέτες του "Ισλαμικού Χαλιφάτου" και οι στρατιώτες τους θα λογοδοτήσουν προκειμένου να λάβουν την ευλογία του Θεού και (να επιτύχουν) τη νίκη, πρέπει να επιδείξουν υπομονή και να αντισταθούν στους άπιστους σε όποια συμμαχία κι αν ανήκουν», ακούγεται να λέει ο Μπαγκνταντί. «Θα είμαστε παρόντες, θα προβάλλουμε αντίσταση και θα επιδείξουμε υπομονή (…), δεν θα υποκύψουμε, ακόμα κι αν μας σκοτώσουν, μας φυλακίσουν, παρά τα τραύματά μας».

Οι ήττες και η επιρροή του ηγέτη

Ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκνταντί αναφέρεται και στις ήττες που έχει υποστεί η οργάνωση και μιλά για «το αίμα που χύθηκε στη Μοσούλη, στη Σύρτη, στη Ράκκα, στο Ραμάντι και στη Χάμα». Το ούτω καλούμενο «Ισλαμικό Χαλιφάτο» έχασε τη Σύρτη τον Δεκέμβριο του 2016, την ιρακινή πόλη Ραμάντι τον Φεβρουάριο του 2016 και τη Μοσούλη του Ιράκ τον Ιούλιο του 2016.

Με λίγα λόγια, όλες οι αναφορές για τις χαμένες μάχες αφορούν σε χρονική στιγμή μετά την πρώτη φημολογία περί της εξουδετέρωσής του, αλλά πριν την τελευταία φορά που διέρρευσαν ανάλογες φήμες, τον φετινό Ιούνιο. Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως το ηχητικό υλικό είναι παλιό, το γεγονός όμως ότι αναφέρεται στην κρίση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Βορείου Κορέας, η οποία έχει κορυφωθεί τους τελευταίους μήνες, προκαλεί προβληματισμό.

Τζιχαντιστική «ανάσταση» στο πεδίο της μάχης

Η εμφάνιση αυτή του Αλ Μπαγκνταντί μετά από ένα χρόνο, αν και η ημερομηνία ηχογράφησης του 46 λεπτών ηχητικού αποσπάσματος που αναρτήθηκε στο μέσο Al Furqan δεν κατέστη σαφής, ήταν αρκετή για να τονώσει το σθένος και το ήθος των τρομοκρατών που δίνουν μάχες στα πεδία της Συρίας και του Ιράκ και κατ' επέκτασιν να οδηγήσει στις πρώτες νίκες της οργάνωσης.

Η πρώτη νίκη υπέρ των τρομοκρατών καταγράφηκε στην πόλη Καριάτεν στην επαρχία Χομς, στο πλαίσιο της αντεπίθεσης που έχουν αρχίσει οι τζιχαντιστές στην ανατολική Συρία. Αν και ο συριακός στρατός δεν έχει ανακοινώσει οτιδήποτε σε σχέση με τις μάχες αυτές, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως η Καριάτεν, που βρίσκεται 120 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Δαμασκού, έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών.

Ο συριακός στρατός είχε ανακαταλάβει την πόλη από τους τζιχαντιστές πριν από έξι μήνες. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το λεγόμενο «Ισλαμικό Χαλιφάτο» κατάφερε να τη θέσει και πάλι υπό τον έλεγχό του μετά από επίθεση-αστραπή που εξαπέλυσε, αφού οι μαχητές του διείσδυσαν στην Καριάτεν.

Οι φήμες που δεν επιβεβαιώθηκαν

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ανακοινώσει τον θάνατο του Αλ Μπαγκνταντί την επομένη της ανακήρυξης από το Ιράκ της νίκης του στη Μοσούλη απέναντι στην τζιχαντιστική οργάνωση. Ωστόσο είχε αναφέρει πως αγνοεί το πού, το πότε και υπό ποιες περιστάσεις επετεύχθη η εξουδετέρωσή του. Ο ρωσικός στρατός, εξάλλου, είχε επίσης ανακοινώσει στις 22 Ιουνίου ότι «κατά πάσα πιθανότητα» είχε σκοτώσει τον Μπαγκνταντί στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής κοντά στην Ράκκα στη Συρία, ούτω καλούμενη πρωτεύουσα της οργάνωσης.

Το Κρεμλίνο, εντούτοις, είχε τονίσει ότι έχει στη διάθεσή του «αντικρουόμενες» πληροφορίες για τον θάνατο του επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζιμ Μάτις, ο οποίος είχε δηλώσει πως το Πεντάγωνο έχει αναλάβει την επαλήθευση των πληροφοριών που ήθελαν τον ηγέτης της ISIS νεκρό, ωστόσο οι πληροφορίες που υπάρχουν οδηγούν στο συμπέρασμα πως είναι ζωντανός.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν, πάντως, πως έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για να επαληθευτεί η αυθεντικότητα του ηχητικού μηνύματος, επισημαίνοντας πως δεν έχουν λόγους να αμφισβητούν τη γνησιότητά του.

Ρωσία: Το «Ισλαμικό Κράτος» σχεδιάζει τη δημιουργία νέου τρομοκρατικού δικτύου

Η διεθνής τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος», μετά την ήττα που υφίσταται στο Ιράκ και στη Συρία, σχεδιάζει τη δημιουργία ενός τρομοκρατικού δικτύου σε όλον τον κόσμο. Τη δήλωση αυτή έκανε ο διευθυντής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, κατά την έναρξη των εργασιών της 16ης διάσκεψης των διευθυντών των μυστικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών ασφαλείας και των αστυνομιών, που πραγματοποιείται στη ρωσική πόλη Κρασντοντάρ και στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από 74 χώρες του κόσμου.

Ο Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ είπε ότι την ύπαρξη του σχεδίου αυτού επιβεβαιώνουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποιούνται σε μια ευρεία γεωγραφική κλίμακα, προσθέτοντας ότι μόνον εφέτος τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Αφγανιστάν, στη Συρία, στο Ιράν, στο Ιράκ, στην Αίγυπτο, στο Μαλί, στην Τουρκία, στη Ρωσία, στη Βρετανία, στην Ισπανία, στη Σουηδία, στη Φινλανδία και άλλες χώρες, ανέρχονται σε εκατοντάδες.

Συνιστούν πρόκληση

Σύμφωνα με τον διευθυντή της FSB, οι επιθέσεις αυτές συνιστούν πρόκληση για όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα και προσβλέπουν να προκαλέσουν πανικό σε διάφορες χώρες του κόσμου και σ’ αυτές που διεξάγουν πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Ο διευθυντής της FSB επεσήμανε ότι οι επιθέσεις των «μοναχικών λύκων» γίνονται μια επικίνδυνη τάση σε όλον τον κόσμο, ενώ μια άλλη απειλή συνιστούν οι τρομοκράτες-αντάρτες, που εγκαταλείπουν τα μέτωπα του πολέμου και πηγαίνουν σε άλλες χώρες στις οποίες εγκαθίστανται με πλαστά έγγραφα. Οι τρομοκράτες αυτής της κατηγορίας έχουν στρατιωτική εκπαίδευση και ξέρουν να κατασκευάζουν εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι ηγέτες των τρομοκρατών για να πετύχουν τους σκοπούς τους στην Ευρώπη και στη Ρωσία αξιοποιούν τις ροές των μεταναστών, ώστε να διεισδύσουν οι τρομοκράτες σε χώρες που αποτελούν στόχους τους.

Πηγές: in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ