Σημερινή

Τετάρτη, 18/07/2018
RSS

Ευρωπαϊκός χάρτης επίδοξων «αυτόνομων»

| Εκτύπωση | 08 Οκτώβριος 2017, 18:00 | Σημερινή

Γαλλική δημοκρατία

Η Κορσική είναι η μοναδική γαλλική κοινότητα, η οποία, με εξαίρεση τις υπερπόντιες κτήσεις και εδάφη, απολαμβάνει ειδικού καθεστώτος. Μέχρι και το 2014, τo Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης της Κορσικής είχε ένοπλη δράση. Τα όπλα σίγησαν χάρη σε μια συμμαχία αυτονομιστών μετριοπαθούς αντίληψης, η οποία κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των θέσεων στο τοπικό Κοινοβούλιο, από το 2015. Οι εθνικιστές της Κορσικής κατάφεραν να εισέλθουν για πρώτη φορά στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, φέτος, προκαλώντας έντονη αναστάτωση στο Παρίσι, αν και τα Ηλύσια Πεδία έκρυψαν καλά και με απόλυτη διπλωματία τις έντονες ανησυχίες από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Από τότε μέχρι σήμερα έχει ζητήσει σειρά μεταρρυθμίσεων, έχει ζητήσει τη θέσπιση ειδικού φορολογικού καθεστώτος και απαιτεί την αναγνώριση της κορσικανικής, ως επίσημης γλώσσας. Είναι η μόνη, έστω και ημιαυτόνομη κοινότητα, που αναγνώρισε το δημοψήφισμα της Καταλωνίας. Όσα όμως κι αν απαίτησε, το Παρίσι έδωσε μόνο τη μετατροπή της Κορσικής, από την 1η Ιανουαρίου 2018, σε ενιαία εδαφική κοινότητα που θα διαθέτει τοπικό Κοινοβούλιο και εκτελεστικό συμβούλιο.

Ηνωμένο Βασίλειο

Αναμφισβήτητα η Σκοτία είναι ο μπροστάρης των σύγχρονων προσπαθειών απόσχισης από υφιστάμενα κράτη και κήρυξη νέων ανεξάρτητων κρατών. Η Σκοτία είναι ημιαυτόνομη περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1998. Στο δημοψήφισμα της Σκοτίας, τον Σεπτέμβριο του 2014, το αποτέλεσμα ήταν παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο το 45% του πληθυσμού εξακολουθεί να επιδιώκει ανεξαρτησία. Η πρωθυπουργός της Σκοτίας ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει με νέο δημοψήφισμα το φθινόπωρο του 2018.

Βέλγιο

Η Φλάνδρα, ολλανδόφωνη περιοχή στο Βόρειο Βέλγιο, έχει αναλάβει κατά τις τελευταίες δεκαετίες σειρά εξουσιών και κυριαρχεί στην πολιτική και οικονομική σκηνή. Πρώτο κόμμα της κοινότητας είναι η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία. Της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ηγείται ο βαρόνος Σαρλ Μισέλ, υποστηρικτής της ίδρυσης μιας φλαμανδικής δημοκρατίας. Η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία ανακοίνωσε πως η πορεία της προς την αυτονομία αρχίζει το 2019. Ο αυτονομιστής πρόεδρος της Φλάνδρας, εξάλλου, αντιδρώντας στο Καταλανικό δημοψήφισμα, ζήτησε από τη Μαδρίτη να σταματήσει τη βία και να προσέλθει σε διάλογο με «τους νόμιμους ηγέτες ενός ειρηνικού λαού».

Ιταλία

Η Ιταλία είναι επίσης μια χώρα που είναι αντιμέτωπη με αυτονομιστικά κινήματα. Οι ιταλικές περιφέρειες της Λομβαρδίας (από τις πιο μεγάλες περιοχές της Ιταλίας, με πρωτεύουσα το Μιλάνο) και του Βένετο, διεκδικούν μέσω δημοψηφίσματος στις 22 Οκτωβρίου, όχι ανεξαρτησία αλλά μεγαλύτερη αυτονομία. Η Λέγκα του Βορρά, η οποία αρχικά προέβαλλε ως διεκδίκηση την ανεξαρτησία της «Παδανίας», έχει πλέον επικεντρωθεί σε μία ρητορική κατά του ευρώ και των μεταναστών.

Και πάλι Ισπανία…

Η Ισπανία, η οποία αποτελείται από 17 ημιαυτόνομες κοινότητες, δεν έχει τέλος στον αγώνα κατά της διαίρεσης της εδαφικής της ακεραιότητας. Μετά τους Καταλανούς, τα βλέμματα πέφτουν στους Βάσκους. Η αυτονομιστική ένταση αμβλύνθηκε στη Χώρα των Βάσκων, που μοιράζεται ανάμεσα στη Γαλλία και την Ισπανία, από τότε που το κίνημα Batasuna, πολιτική πτέρυγα της οργάνωσης ETA, ανακοίνωσε τη διάλυσή του τον Ιανουάριο 2013, μετά από ένοπλη δράση 40 ετών και τον θάνατο 829 ανθρώπων. Η Χώρα των Βάσκων απολαύει βεβαίως προνομιακού φορολογικού καθεστώτος, ανάλογου αυτού που διεκδικούν οι Καταλανοί, ωστόσο δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ανήμερα το Καταλανικό δημοψήφισμα, 40.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Μπιλμπάο σε υποστήριξη των Καταλανών, ενώ ο τοπικός πρόεδρος ζήτησε, λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, την αναγνώριση του καταλανικού και του βασκικού έθνους.