Σημερινή

Τετάρτη, 18/07/2018
RSS

Ετοιμάζεται η νέα κυβέρνηση Μέρκελ

| Εκτύπωση | 01 Οκτώβριος 2017, 18:04 | Της Μαρίνας Χατζηκώστα

ΓΙΑΤΙ ΘΥΣΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΣΟΪΜΠΛΕ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΝΕΟΣ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙ Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Η ΕΝΤΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΗΤΑΝ ΣΑΦΗΣ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ, Η ΟΠΟΙΑ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Η εκλογή του νέου προέδρου της Μπούντενσταγκ θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου και τον μέχρι πρότινος Υπουργό Οικονομικών στηρίζουν Συντηρητικοί, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι, γι’ αυτό και η επικράτησή του θεωρείται δεδομένη


Σιγά-σιγά αποκρυσταλλώνονται οι προθέσεις της Μέρκελ όσον αφορά τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Ο Πέτερ Άλτμαϊερ, το δεξί χέρι της Άγκελα Μέρκελ, αναλαμβάνει προσωρινός Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, μετά την απομάκρυνση του Βόλφανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα την εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. Ο μέχρι σήμερα προσωπάρχης της Καγκελαρίου θα κρατήσει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργού Οικονομικών μέχρι και τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης συνασπισμού, που δεν αναμένεται να ορκιστεί πριν από τον Δεκέμβριο.

Ο Βόλφανγκ Σόιμπλε αναλαμβάνει πλέον πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας και αναλαμβάνει ταυτόχρονα μεγαλύτερο πολιτικό ρόλο, σε μια περίοδο που και η Μπούντενσταγκ μεγάλωσε κατά 69 θέσεις, 87 από τις οποίες κατέχουν ακροδεξιοί, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις υπερασπίζονται την ιδέα του ναζισμού.

Γιατί θυσιάστηκε ο Σόιμπλε

Για τους Ελεύθερους Δημοκράτες (Φιλελεύθεροι) ήταν κόκκινη γραμμή το Υπουργείο Οικονομικών. Δεν θα στήριζαν την κυβέρνηση Μέρκελ αν δεν αναλάμβαναν τη διαχείριση του Υπουργείου. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θυσιάστηκε ο πιο στενός συνεργάτης της Άγκελα Μέρκελ και αρχιτέκτονας της οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρόσχημα την κρίση που ξέσπασε και επηρέασε αρνητικά ιδιαίτερα τον Ευρωπαϊκό Νότο και σχεδόν θετικά την κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Με την υποψηφιότητα Σόιμπλε ως προέδρου της Βουλής ανοίγει ο δρόμος για τη διαδοχή του στο Υπουργείο Οικονομικών. Η εκλογή του νέου προέδρου της Μπούντενσταγκ θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου και τον μέχρι πρότινος Υπουργό Οικονομικών στηρίζουν Συντηρητικοί, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι, γι’ αυτό και η επικράτησή του θεωρείται δεδομένη. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι ποιος θα διαδεχθεί τον Σόιμπλε στο νευραλγικό Υπουργείο Οικονομικών.

Το μεγάλο φαβορί, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, είναι ο φιλελεύθερος Βέρνερ Χόιερ, νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Αρχικά είχε δείξει ενδιαφέρον και ο ηγέτης του FDP (Φιλελευθέρων), Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος στο παρελθόν έχει μιλήσει για την επιτακτική ανάγκη ενός Grexit. Ωστόσο φαίνεται πως συμφώνησε στο πρόσωπο του προέδρου της ΕΤΕπ και πλέον παρουσιάζεται περισσότερο ήπιος και σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, που άλλωστε δεν αποτελεί προτεραιότητα για το Βερολίνο.

Εξωτερική πολιτική… made in Turkey

Τουρκικής καταγωγής θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ο οποίος θα παραλάβει ηνία και θα λάβει ενημέρωση από τον σκληροπυρηνικό και πολέμιο της Τουρκίας -όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά το δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση- Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Προκειμένου να συναινέσουν σε κυβέρνηση συνεργασίας με Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές και Φιλελευθέρους, οι Πράσινοι φαίνεται πως κλειδώνουν το επίσης νευραλγικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Φαβορί, ο ένας εκ των δύο προέδρων των Πρασίνων, Τζεμ Εζντεμίρ. Εύλογα και εύκολα θα μπορούσε κάποιος να κάνει λόγο για αλλαγή στις κλιμακούμενες διπλωματικές σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία, μιλώντας ακόμη και για προεκλογικό παιχνίδι, όπως ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριζε σε όλη τη διάρκεια της γερμανικής προεκλογικής εκστρατείας. Ωστόσο ο Τζεμ Εζντεμίρ δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται.

Το προφίλ του Τούρκου

Ο Τζεμ Εζντεμίρ ανήκει στο δόγμα των Αλεβιτών και έχει πολλές φορές στο παρελθόν συγκρουσθεί με την ηγεσία της Τουρκίας και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. Στην Τουρκία θεωρείται ανεπιθύμητο πρόσωπο. Στο παρελθόν δέχτηκε απειλές κατά της ζωής του, επειδή ενέκρινε και ψήφισε το γερμανικό ψήφισμα για την γενοκτονία των Αρμενίων. Ο Ερντογάν τότε τον είχε αποκαλέσει, μαζί με άλλους τουρκικής καταγωγής Γερμανούς βουλευτές, ότι είναι τα μακριά χέρια των τρομοκρατών, εννοώντας με σαφήνεια τους Κούρδους.

Η γιαγιά της μητέρας του ήταν Ελληνίδα. Ο ίδιος μιλώντας στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» είχε δηλώσει πως είναι κατά 1/8 Έλληνας. «Η γιαγιά της μητέρας μου ήταν Ελληνίδα. Παντρεύτηκε τον προπάππου μου, αλλά μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έπρεπε να αποφασίσει: αγάπη ή έθνος. Διάλεξε την αγάπη, έμεινε με τον προπάππο μου στην Τουρκία. Είμαι λοιπόν κατά 1/8 Έλληνας, ο πρώτος Έλληνας πρόεδρος των Πρασίνων στη Γερμανία».

Πριν από ένα χρόνο είχε επικρίνει τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό, την οποία προώθησε κυρίως η Καγκελάριος Μέρκελ, και δήλωνε ότι «είναι επίσης λάθος της Καγκελαρίου να καλοπιάνει τον Ερντογάν, διότι απλώς εξυπηρετεί βραχυπρόθεσμα συμφέροντα». Είχε επίσης ταχθεί ενάντια στην είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε., υπό την ηγεσία του Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως είναι προς το συμφέρον όλων η ύπαρξη μιας δημοκρατικής Τουρκίας.

Παραμένει μόνο η Yπουργός Άμυνας

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Γερμανίας που ανέλαβε το Υπουργείο Άμυνας. Γυναικολόγος στο επάγγελμα και μητέρα επτά παιδιών, θεωρείται ένα από τα γερά «χαρτιά» του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Η Μέρκελ τής έχει τυφλή εμπιστοσύνη και, όπως σχολιάζουν τα γερμανικά δημοσιεύματα, η Ούρσουλα αναμένεται να ανανεώσει για δεύτερη φορά τη θητεία της ως επικεφαλής του γερμανικού στρατεύματος.

Ο προσωπάρχης Αλτμάιερ, ο οποίος αναλαμβάνει προσωρινά το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται να αναλάβει το Υπουργείο Εσωτερικών στη νέα κυβέρνηση. Για το Υπουργείο Υγείας έχουν ακουστεί δύο ονόματα από το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU). Ο Χέρμαν Γκρόχε και η Ανέτ Βίντμαν Μάουτς. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναλαμβάνει σαφώς το κόμμα των Πρασίνων και το όνομα του Ρόμπερτ Χάμπεκ από το κρατίδιο του Σλέσβιγκ Χόλσταϊν, νυν Υπουργός Περιβάλλοντος του κρατιδίου.

Τα μηνύματα της κάλπης

Η Γερμανική Ομοσπονδία δεν είναι πια το λιμάνι σταθερότητας και ευημερίας μέσα σε μια ταραγμένη Ευρώπη, όπως φάνταζε την προηγούμενη πενταετία. Το όριο της Γερμανίας έχει πλέον όνομα και μορφή. Τη μορφή του εθνικισμού και το όνομα «Εναλλακτική για τη Γερμανία». Το στοίχημα είναι δύσκολο, η λαϊκή εντολή σαφής. Η κατεύθυνση που υπαγορεύουν οι ψηφοφόροι είναι αυτή της απομάκρυνσης από το κέντρο.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ψηφοφόροι των χριστιανικών κομμάτων και μισό εκατομμύριο των Σοσιαλιστών, απάντησαν στα παραδοσιακά τους κόμματα, με ακροδεξιά επιλογή. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει πλέον να ακολουθήσει πιο συντηρητική πολιτική, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Οι πολιτικές δυνάμεις που ενδυναμώθηκαν στις τελευταίες εκλογές ευνοούν την «οικονομική ορθοδοξία» εντός της Ευρωζώνης, που σημαίνει περισσότερη λιτότητα και δημοσιονομική πειθαρχία και ταυτόχρονα προκρίνουν περισσότερο χώρο για τα εθνικά κράτη αντί της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Έτσι, οι φιλοδοξίες του Γάλλου Προέδρου Μακρόν για την εφαρμογή ενός σχεδίου ταχείας ομοσπονδοποίησης ενδέχεται και να μπουν «στον πάγο» αφού η Μέρκελ δύσκολα θα πείσει τις πολλές κι αιχμηρές αντιπολιτευτικές φωνές. Το FDP έχει καταστήσει σαφές ότι απορρίπτει τη θέσπιση Υπουργού Οικονομικών για τη νομισματική ένωση, με ξεχωριστό προϋπολογισμό και ειδικό ταμείο, ενώ οι Πράσινοι, αν και το πλέον φιλοευρωπαϊκό κόμμα της Γερμανίας, παραμένουν επιφυλακτικοί σε παραχώρηση μέρους της εθνικής κυριαρχίας.