Σημερινή

Πέμπτη, 19/07/2018
RSS

Η Τουρκία ρυθμιστής στις γερμανικές εκλογές

| Εκτύπωση | 10 Σεπτέμβριος 2017, 18:00 | Της Δόνας Καπαρτή

ΕΠΙΣΚΙΑΖΕΙ Η ΣΧΕΣΗ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ-ΑΓΚΥΡΑΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

ΚΡΙΣΙΜΟΣ Ο ΟΚΤΩΒΡΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΤΟΝΙΖΕΙ Η ΜΕΡΚΕΛ

Μεγάλη παραμένει η διαφορά στις δημοσκοπήσεις μεταξύ του κόμματος της Μέρκελ και Σοσιαλδημοκρατών, ενώ οι σχέσεις με την Τουρκία είναι το κορυφαίο θέμα του προεκλογικού αγώνα


Ο σκεπτικισμός της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ απέναντι στην υποστήριξη ή μη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία παραμένει υψηλός, ενώ όλο και περισσότερο απασχολεί την προεκλογική της καμπάνια. Σε μια περίοδο που οι συνεντεύξεις των υποψηφίων των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου δίνουν και παίρνουν, η Μέρκελ ανέφερε ότι στην Τουρκία συνελήφθησαν ξανά Γερμανοί πολίτες για λόγους «που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε». Όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα που δεν ταιριάζουν σε ένα κράτος δικαίου, δεν μπορούμε παράλληλα να έχουμε και ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Τουρκία, είπε.

Μιλώντας στο γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο RND, η Καγκελάριος επανέλαβε τον σκεπτικισμό της απέναντι στις διαπραγματεύσεις αυτές, λέγοντας «είναι γνωστό πως εγώ -σε αντίθεση με τους Σοσιαλδημοκράτες- δεν ήμουν ποτέ οπαδός της εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ. Αυτές τις διαπραγματεύσεις τις κληρονόμησα από τον Σοσιαλδημοκράτη Καγκελάριο Σρέντερ».

Κρίσιμη η μετεκλογική περίοδος

Η Καγκελάριος γι' ακόμη μια φορά τόνισε πως για το μέλλον των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία θα αποφασίσει η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. τον Οκτώβριο. Επισήμανε ότι «διεξήγαμε τις διαπραγματεύσεις αυτές πάντοτε με την προοπτική ενός ανοιχτού αποτελέσματος. Για την ώρα είναι de facto παγωμένες».
Είναι γεγονός ότι το τουρκικό ζήτημα αποτελεί ένα από τα βασικότερα θέματα στις ατζέντες των υποψηφίων γερμανικών εκλογών. Όπως γράφουν αναλυτές του θέματος, οι Σοσιαλδημοκράτες πιέζουν για άμεσο τερματισμό των διαπραγματεύσεων. Πολύ δε έντονο σκεπτικισμό εκφράζουν και τα υπόλοιπα κόμματα.

Δεν ακούν κανένα

Πάντως, η πλειονότητα των τουρκικής καταγωγής Γερμανών πολιτών δηλώνουν πως θα ψηφίσουν τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Πράσινους στις επερχόμενες εκλογές παρά τις παραινέσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην το πράξουν, αλλά και τις πιο πάνω δηλώσεις της.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα του ιδρύματος TAVAK για την Ευρώπη, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Χουριέτ».

Η έρευνα, που διενεργήθηκε σε επτά πόλεις με δείγμα 1.072 Γερμανούς πολίτες τουρκικής καταγωγής, δείχνει πως το 64% θα ψήφιζαν κόμματα που έχουν χαρακτηρισθεί «εχθροί της Τουρκίας» από τον Ερντογάν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το TAVAK, το 45% θα ψήφιζαν Σοσιαλδημοκράτες, το 12% το κόμμα της Μέρκελ και το 7% τους Πράσινους.

Πρόσφατα ο Ερντογάν είχε πει τα εξής: «Υπάρχουν ένα εκατ. Τούρκοι ψηφοφόροι που πρόκειται να ψηφίσουν. Καλώ τους Τούρκους ψηφοφόρους να δώσουν ένα απαραίτητο μάθημα στα κόμματα που τάσσονται κατά της Τουρκίας».

Από την ίδια έρευνα προκύπτει πως η πρόθεση ψήφων των τουρκικής καταγωγής Γερμανών πολιτών είναι χαμηλή, μόλις στο 44%. Το 38% δήλωσαν πως δεν θα ψηφίσουν, ενώ το 18% δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Aξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι στη Γερμανία ζουν περίπου 3.200.000 Τούρκοι, από τους οποίους οι 1.470.000 έχουν γερμανική υπηκοότητα και πως στην πλειοψηφία τους οι Τούρκοι της Γερμανίας έχουν την τάση να ψηφίζουν συντηρητικά κόμματα στην Τουρκία. Ωστόσο στις εκλογές που διεξάγονται στην Τουρκία συχνά ρίχνουν τη ψήφο τους στα προοδευτικά κόμματα.

«Φάκελος» Τουρκία

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι και το γεγονός ότι οι Γερμανοί υποστηρίζουν ακράδαντα τις θέσεις της ηγέτιδάς τους επ’ αυτού του θέματος. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όλα δείχνουν πως και η πλειοψηφία των Γερμανών συμφωνούν με μια σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία.

Ενδεικτικά, δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa, δείχνει πως το 90% των ερωτηθέντων επιθυμούν αυτήν τη γραμμή στο τουρκικό ζήτημα. Παράλληλα, δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας περί τα τέλη της εβδομάδας, δίνουν μεγάλο προβάδισμα στους Χριστιανοδημοκράτες της Καγκελαρίου Μέρκελ έναντι των Σοσιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, μάχη αναμένεται να δοθεί και για την τρίτη θέση, την οποία και διεκδικεί το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», αλλά και το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke). Εξάλλου, δημοσκόπηση του κρατικού δικτύου ZDF δείχνει τους Χριστιανοδημοκράτες να βρίσκονται στο 38%, οι Σοσιαλδημοκράτες στο 23%, το κόμμα της Αριστεράς -μαζί με το «Εναλλακτική για τη Γερμανία»- στο 9%, οι Φιλελεύθεροι στο 8% και το κόμμα των Πρασίνων στο 7%.