Σημερινή

Πέμπτη, 19/07/2018
RSS

«Χτυπούν» τη Βόρειο Κορέα με διπλωματία

| Εκτύπωση | 10 Σεπτέμβριος 2017, 18:04 | Της Δόνας Καπαρτή

ΗΠΑ ΚΑΙ Ε.Ε. ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ Ο ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΟΛΕΘΡΟΣ

ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ Η ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ «ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ». Ο ΤΡΑΜΠ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΜΝΟΥΤΣΙΝ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΡΕΑ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ, ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΜΙΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΚΑΙ ΕΝΤΟΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΝΕΖΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ

Ευρωπαϊκές αυτόνομες κυρώσεις προανήγγειλε η Μογκερίνι, προκαλώντας τη βορειοκορεατική αντίδραση.


Μπορούν και μόνες τους. Ένα τέτοιο μήνυμα στέλνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες μέσα από τη διπλωματική οδό που αποφάσισαν να ακολουθήσουν απέναντι στην όλο και πιο προκλητική Βόρειο Κορέα. Οι δηλώσεις του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών δεν θα μπορούσαν άλλωστε να ήταν πιο ξεκάθαρες, καθώς σύμφωνα με αυτές, σε περίπτωση που τα Ηνωμένα Έθνη δεν επιβάλουν σκληρότερες κυρώσεις στη Βόρειο Κορέα εξαιτίας των πυρηνικών δοκιμών της, υπάρχει έτοιμο ένα εκτελεστικό διάταγμα που θα υποβάλει στον Πλανητάρχη και, αφού το υπογράψει, θα επιβληθούν κυρώσεις σε όλα τα κράτη που συναλλάσσονται με την Πιονγκγιάνγκ.

Ειδικότερα, με τα εκτελεστικό διάταγμα που θα δοθεί στον Ντόναλντ Τραμπ, ο Υπουργός Οικονομικών Στιβ Μνούτσιν θα μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις σε οποιονδήποτε κάνει εμπορικές συναλλαγές με τη Βόρειο Κορέα. «Ο Πρόεδρος θα το εξετάσει όταν έρθει η ώρα, αφού δώσει στον ΟΗΕ χρόνο για να αναλάβει δράση», δήλωσε ο Μνούτσιν σε δημοσιογράφους στο αεροσκάφος με το οποίο επέστρεφε στην Ουάσιγκτον από τη Βόρεια Ντακότα, όπου ο Τραμπ εκφώνησε ομιλία για τη φορολογική μεταρρύθμιση, την οποία θέλει να προωθήσει.

Μέτρα και αντίμετρα

Το γάντι σήκωσε σχεδόν αμέσως η Βόρειος Κορέα, η οποία και δεσμεύθηκε να λάβει «ισχυρά αντίμετρα» για να απαντήσει στην πίεση των ΗΠΑ ή σε οποιεσδήποτε νέες κυρώσεις εναντίον της εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι επιζητεί τον πόλεμο.

Την προειδοποίηση αυτή έκανε η Πιονγκγιάνγκ μέσω της αντιπροσωπίας της στο οικονομικό φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ είχαν ήδη επισημάνει ότι επιθυμούν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου στη Βόρειο Κορέα, να απαγορεύσει την εξαγωγή υφασμάτων από τη χώρα και την πρόσληψη Βορειοκορεατών εργαζομένων στο εξωτερικό, αλλά και να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στο εξωτερικό.

Η Πιονγκγιάνγκ αποκάλεσε «βάρβαρα» τα σχέδια για την επιβολή κυρώσεων και την «άσκηση πίεσης που απεργάζονται οι ΗΠΑ με δικά μας ισχυρά αντίμετρα». Στην ανακοίνωση αυτή η Βόρειος Κορέα κατηγορεί επίσης τόσο τη Νότιο Κορέα όσο και την Ιαπωνία ότι χρησιμοποιούν το ρωσικό φόρουμ για να παίξουν «βρόμικα πολιτικά παιχνίδια», επισημαίνοντας ότι στόχος του είναι να συζητηθεί η οικονομική συνεργασία στην περιοχή και όχι να επικριθεί το βαλλιστικό της πρόγραμμα.

Τα πυρά της Πιονγκγιάνγκ κατευθύνθηκαν εμμέσως αυτήν τη φορά και προς την Ε.Ε., η οποία ακολουθεί τη δική της παράλληλη οδό (και σε πολλά σημεία κοινή) με την αμερικανική. Σύμφωνα με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν «αυτόνομες» κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας. Προσερχόμενη στη σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. στο Τάλιν, η κ. Μογκερίνι εκτίμησε ότι πρέπει «να ενισχυθεί η οικονομική πίεση στη Βόρειο Κορέα».

Στην άκρη το σενάριο πολέμου

Αν μη τι άλλο, η σκέψη για στρατιωτική επίθεση «μπήκε στο ψυγείο». Ο Τραμπ, πριν από τα όσα είπε ο Μνούτσιν, δήλωσε ότι η στρατιωτική δράση ενάντια στη Βόρειο Κορέα δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή, σημειώνοντας ότι είχε μια ειλικρινή και έντονη συζήτηση επί του θέματος με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.
«Ο πρόεδρος Σι θέλει να κάνει κάτι. Θα δούμε αν μπορεί να το κάνει. Αλλά δεν θα ανεχθούμε ό,τι συμβαίνει στη Βόρειο Κορέα», για να προσθέσει ότι υπάρχει απόλυτη συμφωνία με τον πρόεδρο Σι, κάνοντας λόγο για μια πολύ ειλικρινή και πολύ έντονη τηλεφωνική συζήτηση.

Κιμ Γιονγκ Ουν, ο μυστηριώδης

Μπορεί το πρόσωπο του Βορειοκορεάτη ηγέτη να έχει κατακλύσει το διαδίκτυο και τον Τύπο διεθνώς, λίγες όμως είναι οι πληροφορίες που βγαίνουν ως προς τον άνθρωπο πίσω από τον Κιμ. Ακόμη και η ημερομηνία γέννησής του δεν είναι σίγουρη (8 Ιανουαρίου 1982, βάσει των μητρώων της Βορείου Κορέας, 8 Ιανουαρίου 1984, σύμφωνα με δυτικές πηγές). Αποφοιτώντας από πανεπιστήμιο της Ελβετίας, όπου σπούδασε, ο Κιμ επέστρεψε στην πατρίδα του για να περάσει από τη στρατιωτική ακαδημία «Κιμ Ιλ-Σουνγκ» της Πιονγκγιάνγκ.

Ακόμη και ο γάμος του καλύφθηκε με ένα πέπλο μυστηρίου. Το καλοκαίρι του 2012 αποκαλύφθηκε ότι ο Κιμ παντρεύτηκε, αν και κανείς ακόμη και τώρα δεν μπορεί να το πει με σιγουριά! Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για τέλεση γάμου το 2009. Αυτό που έχει σημασία είναι πως έκτοτε η Πρώτη Κυρία της Βορείου Κορέας, Ριμ Σολ-Τζου, εμφανίζεται συχνά πυκνά στα τοπικά Μέσα, ενώ υποστηρίζεται πως το ζευγάρι έχει αποκτήσει και μια κόρη. Ξανά όμως τέτοιες πληροφορίες δεν μπορούν να εξακριβωθούν.