Σημερινή

Παρασκευή, 20/07/2018
RSS

Υπό τον φόβον πυρηνικού πολέμου

| Εκτύπωση | 03 Σεπτέμβριος 2017, 18:05 | Της Μαρίνας Χατζηκώστα

ΜΕ ΚΟΛΑΣΗ ΠΥΡΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΕΚ ΝΕΟΥ Η ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ

Στα άκρα η πολεμική ρητορική μεταξύ Βορείου Κορέας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής μετά και τη νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ. Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποδείχθηκε ανήμπορο να λάβει αποφάσεις και να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη απειλή από το πυρηνικό πρόγραμμα του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν. Τις ευθύνες για την εξέλιξη αυτή, Ρωσία και Κίνα τις ρίχνουν στις ΗΠΑ, την ώρα που το Πεντάγωνο άρχισε εκ νέου τις ασκήσεις επί χάρτου μελετώντας όλα τα ενδεχόμενα, μη αποκλειομένης και της στρατιωτικής επέμβασης.

Το ενδεχόμενο μιας πολεμικής σύγκρουσης είναι, τουλάχιστον προς το παρόν, απομακρυσμένο


Συναγερμό πολέμου στον ειρηνικό σήμανε η εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα τα μεσάνυχτα της 28ης Αυγούστου. Πιο κρίσιμη από ποτέ κρίνεται η κατάσταση, καθώς δεν πρόκειται για συνηθισμένη απειλή, αλλά για κίνηση που απείλησε την εδαφική ακεραιότητα της Ιαπωνίας. Ο πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς διένυσε απόσταση 2.700 χιλιομέτρων και ανέβηκε σε ύψος 550 χιλιομέτρων. Το βεληνεκές του ήταν στα πέντε χιλιάδες χιλιόμετρα. Η νήσος Γκουάμ από το σημείο της εκτόξευσης απέχει 3,5 χιλιάδες χιλιόμετρα.

Η απόφαση της Πιονγκγιάνγκ, για τη νέα δοκιμή, δεν ήταν τυχαία. Ούτε και η χρονική στιγμή. Πραγματοποιήθηκε σε απάντηση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, με πραγματικά πυρά, μεταξύ Νοτίου Κορέας και Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία διεξήχθησαν τελικά κανονικά, λίγο αργότερα. Και λίγο πριν από την έναρξη αντιπυραυλικής άσκησης στην Ιαπωνία.

Η συνεδρία του Σ.Α.

Μια λιτή ανακοίνωση καταδίκης. Τίποτα περισσότερο. Σε αυτό συμφώνησαν μετά από τρεις ώρες θυελλώδους συνεδρίας, τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει έντονα την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, από τη Βόρειο Κορέα, στις 28 Αυγούστου 2017, που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, καθώς επίσης και τις πολλαπλές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων στις 25 Αυγούστου 2017». Με αυτά τα λόγια και καλώντας όλες τις χώρες να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου, καθώς επίσης και τις παρελθοντικές αποφάσεις περί κυρώσεων, ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας, Αμπντελατίφ Αμπουλατά, Αιγύπτιος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, κήρυξε τη λήξη της συνεδρίας.

Το πιο σοβαρό συμπέρασμα που μπορεί να αντληθεί από την ανακοίνωση, η ανεπάρκεια του Συμβουλίου Ασφαλείας να υιοθετήσει μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να ανατρέψουν το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ. Το ίδιο και η απουσία επιλογών. Κι αυτό ακριβώς είναι που ανησυχεί τη διεθνή κοινότητα. Για την Ουάσιγκτον, η πρόκληση ήταν να διατηρηθεί η διεθνής ενότητα με τη Μόσχα και το Πεκίνο, πρώτους υποστηρικτές της Πιονγκγιάνγκ.

Αυτό ωστόσο δεν κατέστη εφικτό, παρά την προσπάθεια που ακολούθησε με στόχο να πειστούν οι κοινότητες του κόσμου για τη σύμπνοια των μελών. Η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά να στηρίξει νέες κυρώσεις και κατηγορεί επιπρόσθετα την Ουάσιγκτον ότι παραβιάζει, επίσης, τη συνθήκη για τη μη ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, με την ένταξη στον εξοπλισμό της τής πυρηνικής βόμβας Β61-12. Το δε Πεκίνο αρνείται να στηρίξει επιβολή νέων κυρώσεων και κατηγορεί την Ουάσιγκτον για προκλητικότητα.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρέσβη στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Βασίλη Νεμπένζια, «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στα ζητήματα που αφορούν στην Κορεατική Χερσόνησο. Θεωρούμε ότι όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα ακολουθήσουν στο εξής, για τη Βόρειο Κορέα, θα πρέπει να υπογραμμίζουν αυτό το γεγονός. Θα πρέπει επίσης να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επιβολής μονομερών κυρώσεων».

Την ίδια ώρα από το Υπουργείο Εξωτερικών του Πεκίνου εκτόξευε πυρά εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τη λήξη συνάντησης που είχαν η Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι και η Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του κινεζικού ΥΠ/ΕΞ, Χουά Τσούνινγκ, το Πεκίνο έχει «παρατηρήσει πως ορισμένες πλευρές ρίχνουν τις δικές τους ευθύνες αλλού. Από τη μια μας κάνουν χειραψίες, από την άλλη μας μαχαιρώνουν πισώπλατα. Όταν πρόκειται για επιβολή κυρώσεων πρωτοστατούν, αλλά όταν πρόκειται για επαναφορά του διαλόγου και προώθηση της ειρήνης, κρύβονται».

Η απάντηση Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ρίχνει τους τόνους. Με ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός Πρόεδρος διαμηνύει πως ο διάλογος δεν είναι πια επιλογή. Αυτό απέδειξαν τα προηγούμενα 25 χρόνια διαλόγου, που δεν οδήγησαν πουθενά. Ανάρτηση που αφενός ερμηνεύεται ως πρόκληση προς την Πιονγκγιάνγκ και αφετέρου απάντηση στις επικρίσεις του Πεκίνου, για επαναφορά του διαλόγου.

Στο Πεντάγωνο σε πλήρη εξέλιξη είναι οι ασκήσεις επί Χάρτου και η μελέτη όλων των πιθανών σεναρίων, ακόμη και εκείνο της στρατιωτικής επέμβασης, αν και σε κάτι τέτοιο αντιτίθεται σθεναρά τόσο ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, όσο και ο Υπουργός Άμυνας, Ντέιβιντ Μάτις. Σε αυξημένη επαγρύπνηση τελεί και η νήσος Γκουάμ, μετά τις ανακοινώσεις του καθεστώτος πως η εκτόξευση αποτελεί πρελούδιο των επόμενων κινήσεων της Πιονγκγιάνγκ.

Η ανακοίνωση επαγρύπνησης

Ο Ηγέτης της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, διέταξε η εκτόξευση του πυραύλου να γίνει, για πρώτη φορά, από την Πιονγκγιάνγκ. Αυτού του είδους η εκτόξευση, που δεν ήταν δοκιμαστική αλλά πραγματική και προγραμματισμένη, είναι το πρώτο βήμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων της Βορείου Κορέας, στον Ειρηνικό και αποτελεί το πρελούδιο των στρατιωτικών επιχειρήσεων που θα ακολουθήσουν στο αμερικανικό έδαφος της νήσου Γκουάμ. Ο ηγέτης Κιμ ήταν «πολύ ευχαριστημένος από την απόδοση του πυραύλου».

Ενδεχόμενο πολεμικής σύγκρουσης

Το ενδεχόμενο μιας πολεμικής σύγκρουσης είναι, τουλάχιστον προς το παρόν, απομακρυσμένο. Αφενός καμιά χώρα δεν θα ρίσκαρε με τόση απλότητα, όσο δύσκολο κι αν αποδεικνυόταν το διπλωματικό παιχνίδι, να σηματοδοτήσει την έναρξη ενός πυρηνικού ολέθρου. Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην ατζέντα Τραμπ υπάρχει το σενάριο της εισβολής στην Κορεατική Χερσόνησο και παρά τις έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό, αλλά και από την ίδια του την κυβέρνηση, δεν αποκλείεται ο Ντόναλντ Τραμπ να αποδειχτεί και πάλι απρόβλεπτος.