Σημερινή

Κυριακή, 24/06/2018
RSS

Ψυχρός Πόλεμος (γύρος δεύτερος)

| Εκτύπωση | 06 Αύγουστος 2017, 15:04 | Της Μαρίνας Χατζηκώστα

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ

ΟΛΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΤΑΝ ΞΑΦΝΙΚΑ ΟΙ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΗ ΡΩΣΙΑ, ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ 2014 ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ. ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ, ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ, ΠΟΥ ΔΙΑΚΑΩΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΟΣΧΑ

Με την απέλαση του μεγαλύτερου μέρους των διπλωματικών αποστολών των Ηνωμένων Πολιτειών στη Ρωσία, απάντησε η Μόσχα στις κυρώσεις εναντίον της, από την Αμερικανική Γερουσία. Ο Ντόναλντ Τραμπ, μη έχοντας άλλη επιλογή, υπέγραψε το κείμενο των κυρώσεων, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει οικονομικές κυρώσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν την ολοκλήρωση ενεργειακών σχεδιασμών μεταξύ Ρωσία και Ε.Ε.


Καθοριστική για τις εξελίξεις είναι η σημερινή μέρα, καθώς πολλά θα κριθούν από τη συνάντηση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον στη Μανίλα, στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Υπουργών Εξωτερικών Ανατολικής Ασίας.

Στην πραγματικότητα ο οικονομικός πόλεμος εναντίον της «δαιμονοποιημένης» Ρωσίας κηρύχτηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πριν από τρία χρόνια. Όταν η Κριμαία προσαρτήθηκε στη Ρωσία, όπου και ανήκε μέχρι και το 1954, όταν μεταβιβάστηκε από τη ρωσική ΣΟΣΔ στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας. Στο σχετικό διάταγμα αναφέρθηκε ότι η μεταβίβαση έγινε εξαιτίας στενών γεωγραφικών, οικονομικών και πολιτισμικών δεσμών με την ουκρανική σοβιετική δημοκρατία. Ενώ όλοι ανέμεναν ότι ο «ακήρυχτος πόλεμος» θα παύσει με την εκλογή Τραμπ, ήρθε τελικά η κλιμάκωση.

Ανταλλαγή διπλωματικών προειδοποιήσεων

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι αν εφαρμοστούν οι κυρώσεις, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, από το να ληφθούν ανάλογα μέτρα από τη Μόσχα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Η αποδυναμωμένη εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στέλνει συγκρουόμενα μηνύματα. Από τη μια εκφράζονται αμφιβολίες για την εφαρμογή των κυρώσεων. Από την άλλη τα ΝΑΤΟϊκά αεροναυτικά...

Διαβάστε περισσότερα στην έκδοση της "Σημερινής" της Κυριακής που κυκλοφορεί...