Σημερινή

Τρίτη, 17/07/2018
RSS

Η Τουρκία «έστησε» στο εδώλιο την ελευθεροτυπία

| Εκτύπωση | 30 Ιούλιος 2017, 15:05 | Της Μαρίνας Χατζηκώστα

Έξω από τις δικαστικές αίθουσες πλήθος κόσμου παραμένει συγκεντρωμένο, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ελευθερίας του Τύπου.

ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «CUMHURIYET»

Η ΔΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΠΛΗΓΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ. ΟΙ 16 ΑΠΟ ΤΟΥΣ 17 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ, ΙΣΩΣ, ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΘΩΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ. ΕΝΑΣ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΔΙΑΦΥΓΕΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Ο ΤΖΑΝ ΝΤΟΥΝΤΑΡ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗ «ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥ

«Αν υπάρξει συμφωνία για το Κυπριακό που θα ευνοεί τον Ερντογάν, ιδιαίτερα σε επίπεδο διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., θα αποδεχθεί αυτήν τη συμφωνία»


O Τζαν Ντουντάρ είναι αρθρογράφος και συγγραφέας, πρώην αρχισυντάκτης της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet. Είναι από τους πιο γνωστούς Τούρκους δημοσιογράφους. Το 2015 τιμήθηκε με το Βραβείο Ελευθερίας του Τύπου από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα. Το 2016 ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης και την ίδια χρονιά απέσπασε το Διεθνές Βραβείο Ελευθερίας του Τύπου από την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) για την προσφορά του στη δημοσιογραφία. Από τον Ιούνιο του 2016 ζει στη Γερμανία, αυτοεξόριστος, όπου και τον συναντήσαμε. Στην Τουρκία είναι καταζητούμενος. Κατάφερε να διαφύγει στις 26 Φεβρουαρίου 2016, οπότε και αποφυλακίστηκε, μέχρι και την εκδίκαση της υπόθεσής του.

Το έγκλημα που έκανε; Δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο, αποδεικνύοντας πως οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας εξοπλίζουν τους ισλαμιστές του Ισλαμικού Κράτους. Το ρεπορτάζ έφερε τον τίτλο «Αυτά είναι τα όπλα που ο Ερντογάν λέει πως δεν υπάρχουν». Ήταν 19 Ιανουαρίου 2014. Κατηγορείται για αποκάλυψη κρατικών μυστικών, κατασκοπία και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Η σύζυγός του βρίσκεται στην Τουρκία. Όπως εξομολογείται ο ίδιος στη συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στη «Σ», οι Αρχές έχουν πάρει το διαβατήριό της, κρατώντας την ουσιαστικά όμηρο και χρησιμοποιώντας την ως μοχλό πίεσης για τη δική του επιστροφή.

Διαβάστε περισσότερα στην έκδοση της "Σημερινής" της Κυριακής που κυκλοφορεί...