Σημερινή

Πέμπτη, 26/04/2018
RSS

Καταρ…ρέει ο Κόλπος

| Εκτύπωση | 11 Ιούνιος 2017, 15:05 | Της Δόνας Καπαρτή

ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟΠΑΡΟΧΟ ΕΜΙΡΑΤΟ ΕΠΑΙΞΕ ΜΕ ΤΗ «ΦΩΤΙΑ» ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΥΡΙΣΕ ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑN ΑΘΕΑΤΟ «ΠΟΛΕΜΟ», ΜΙΑ ΔΙΕΝΕΞΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΒΓΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΑΦΟΡΜΗ. ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΑΥΤΗ ΦΕΡΝΕΙ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΑΥΤΟ ΕΜΙΡΑΤΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ

Ένα διαφοροποιημένο πολιτικά εμιράτο, που εδώ και αρκετά χρόνια διαμηνύει πως δεν δέχεται την επικυριαρχία τού Ριάντ στην Αραβική Χερσόνησο και που αδυνατεί να κρατήσει πολιτική ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Ιράν, το Κατάρ έχει βρεθεί μέσα σε χρόνο ρεκόρ σχεδόν εντελώς απομονωμένο και σαφώς εκτεθειμένο οικονομικά και διπλωματικά.


Οι πλούσιοι γείτονες του εμιράτου αποφάσισαν να γυρίσουν σελίδα στις μεταξύ τους σχέσεις με μέτρα πρωτοφανή στη σύγχρονη ιστορία των χωρών του Κόλπου. Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Υεμένη, Μπαχρέιν, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Λιβύη είναι μόνο μερικές από τις χώρες που έκλεισαν την πόρτα στο Κατάρ. Αεροπορικές εταιρείες που εξυπηρετούν την περιοχή του Κόλπου διέκοψαν πτήσεις προς την Ντόχα, με έναν μαραθώνιο διπλωματικών προσπαθειών διαμεσολάβησης να βρίσκεται από χθες σε εξέλιξη και την Qatar Airways να απαντά αναλόγως. Κι όλ’ αυτά επειδή, σύμφωνα με τις δυνάμεις που έχουν ταχθεί εναντίον του εμιράτου, υποστηρίζει τρομοκρατικές ομάδες.

Διαβάστε περισσότερα στην έκδοση της "Σημερινής" της Κυριακής που κυκλοφορεί...