Σημερινή

Παρασκευή, 25/05/2018
RSS

Το μανιφέστο των Τόρις εν όψει εκλογών παρουσίασε η Μέι

| Εκτύπωση | 19 Μάιος 2017, 07:59 | Σημερινή

Θέλουν μεγαλύτερο κρατικό έλεγχο στις επιχειρήσεις οι Συντηρητικοί της Βρετανίας
Καμία ξένη εταιρεία που θα εξαγοράζει βρετανικές υποδομές στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, άμυνας και ενέργειας δεν θα υπονομεύσει την ασφάλεια ή την παροχή βασικών υπηρεσιών, δεσμεύεται η Βρετανίδα Πρωθυπουργός


Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεσμεύθηκε χθες να καταστήσει δυσκολότερη την εξαγορά βρετανικών εταιρειών από ξένες επιχειρήσεις και απείλησε να λάβει αυστηρά μέτρα για τις αυξανόμενες αποδοχές των διευθυντικών στελεχών καθώς παρουσίασε μια σειρά σχεδίων προκειμένου η κυβέρνηση να έχει μεγαλύτερο λόγο στη λειτουργία των βρετανικών επιχειρήσεων.

Παρουσιάζοντας την Πέμπτη τις προτάσεις του συντηρητικού κόμματος ενόψει των εκλογών της 8ης Ιουνίου, η Μέι δήλωσε επίσης πως θα διασφαλίσει ότι καμία ξένη εταιρεία που θα εξαγοράζει βρετανικές υποδομές στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, άμυνας και ενέργειας δεν θα υπονομεύσει την ασφάλεια ή την παροχή βασικών υπηρεσιών.

Η ελεύθερη αγορά
Σε μιαν απόκλιση από τη λογική της ελεύθερης αγοράς που ακολουθούν οι Συντηρητικοί για δεκαετίες, η Μέι δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις έχουν να διαδραματίσουν ρόλο στην εποπτεία του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων.

«Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να ανταμείβονται για τα ταλέντα και τις προσπάθειές τους αλλά η κοινή γνώμη δικαίως αισθάνεται ότι προσβάλλεται από τις αποδοχές των επικεφαλής κάποιων επιχειρήσεων», ανέφερε το Συντηρητικό Κόμμα στο προεκλογικό του μανιφέστο.

Βάσει του σχεδίου αυτού, τα πακέτα αποδοχών υψηλόβαθμων στελεχών θα υπόκεινται στην αυστηρή ετήσια έγκριση των μετόχων μέσω ψηφοφορίας και οι εισηγμένες εταιρείες θα πρέπει να δημοσιοποιούν την ποσοστιαία σχέση των αποδοχών των διευθυντικών στελεχών προς τους μισθούς του ευρύτερου εργατικού δυναμικού.

Να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους
Οι Συντηρητικοί είπαν ότι οι εταιρείες που θέλουν να εξαγοράσουν βρετανικές επιχειρήσεις θα πρέπει επίσης να ξεκαθαρίζουν τις προθέσεις τους από την αρχή της διαδικασίας υποβολής προσφοράς και όλες οι υποσχέσεις που αναλαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εξαγοράς θα πρέπει να είναι νομικά δεσμευτικές.

Η κυβέρνηση επίσης θα έχει τη δικαιοδοσία να διακόπτει μια διαδικασία προκειμένου να διενεργούνται περισσότεροι λεπτομερείς έλεγχοι. Η Βρετανία, η πέμπτη μεγαλύτερη παγκοσμίως οικονομία, έχει προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις απ’ ό,τι οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη, με διεθνείς επιχειρήσεις να παίζουν σημαντικό ρόλο σε κάθε κλάδο, όπως τις τράπεζες, τις μεταφορές, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και το λιανικό εμπόριο.

Η Μέι, που έγινε πρωθυπουργός λίγο μετά την περυσινή ψήφο υπέρ του Brexit, έχει ήδη διαμηνύσει ότι θέλει να λάβει αυστηρά μέτρα για τις υπερβολικές αποδοχές και τις ξένες εξαγορές που οδηγούν σε απώλεια θέσεων εργασίας και απειλούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Παράλληλα, παρουσίασε τα σχέδια για εκπροσώπηση των εργαζομένων στα συμβούλια των εταιρειών, μέσω ενός διορισμένου διευθυντή από το εργατικό δυναμικό, είτε μέσω της σύστασης ενός συμβουλευτικού συμβουλίου εργαζομένων ή μέσω ενός διορισμένου μη εκτελεστικού διευθυντή.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Το Συντηρητικό Κόμμα της Πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι έχει προβάδισμα 15 ποσοστιαίων μονάδων επί των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, αρκετές ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο σε σχέση με πριν από τρεις εβδομάδες, αλλά σε επίπεδο που θα της εξασφάλιζε ευρεία πλειοψηφία, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Ipsos MORI που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στην πρόθεση ψήφου οι Τόρις διατηρούν σταθερά το ποσοστό τους στο 49%, αλλά οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί αύξησαν τις δυνάμεις τους κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες στο 34% σε σχέση με πριν από τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας του Λονδίνου Evening Standard.

Το ποσοστό αποδοχής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών μειώθηκε κατά το ήμισυ στο 7%, ενώ εκείνο του αντιμεταναστευτικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου έπεσε μόλις στο 2%. «Το ενδιαφέρον που επικεντρώθηκε στο προεκλογικό μανιφέστο των Εργατικών ενδεχομένως να τους βοήθησε αυτήν την εβδομάδα, αλλά σε πολλά ζωτικής σημασίας ζητήματα όπως εκείνο της ηγεσίας, οι ψηφοφόροι εξακολουθούν να τους τοποθετούν πολύ πίσω από τους Συντηρητικούς», εξηγεί ο Γκίντεον Σκίνερ, ο επικεφαλής του τμήματος πολιτικών δημοσκοπήσεων της εταιρείας Ipsos MORI.