Σημερινή

Δευτέρα, 21/05/2018
RSS

Είχε χέρι στις εκλογές ο Πούτιν

| Εκτύπωση | 21 Απρίλιος 2017, 07:57 | Σημερινή

Τι καταδεικνύουν απόρρητα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν για το ρωσικό σχέδιο επιρροής
Ο Ρώσος Πρόεδρος και η κυβέρνησή του συγκρότησαν ειδική ομάδα προβληματισμού, η οποία εργάστηκε υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ


Μια ομάδα προβληματισμού (think tank) που είχε συγκροτήσει η ρωσική κυβέρνηση και η οποία ελεγχόταν από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν επεξεργάστηκε ένα σχέδιο επιρροής των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016 υπέρ του σημερινού Προέδρου της χώρας Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και υπονόμευσης της πίστης των ψηφοφόρων προς το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ, δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters τρεις εν ενεργεία και τέσσερεις πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Οι αξιωματούχοι περιέγραψαν το περιεχόμενο δύο εμπιστευτικών εγγράφων από την ομάδα προβληματισμού, στα οποία αναφερόταν το πλαίσιο και το σκεπτικό γι' αυτό που οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ κατέληξαν ότι ήταν μια εντατική προσπάθεια παρέμβασης από τη Ρωσία στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών απέκτησαν μετά τις εκλογές τα εν λόγω έγγραφα, τα οποία κατάρτισε το ρωσικό ινστιτούτο στρατηγικών μελετών με έδρα τη Μόσχα. Το ινστιτούτο διοικούν συνταξιούχοι Ρώσοι ανώτεροι αξιωματούχοι υπηρεσιών πληροφοριών, διορισμένοι από το γραφείο του Πούτιν.

Τα έγγραφα
Το πρώτο έγγραφο του ρωσικού ινστιτούτου ήταν ένα έγγραφο στρατηγικής που συντάχθηκε τον περασμένο Ιούνιο και διαβιβάστηκε στα ανώτατα κλιμάκια της ρωσικής κυβέρνησης, χωρίς όμως να απευθύνεται σε κάποιο συγκεκριμένο άτομο.

Στο έγγραφο γινόταν η πρόταση το Κρεμλίνο να ξεκινήσει μια εκστρατεία προπαγάνδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα παγκόσμια ειδησεογραφικά μέσα που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, ώστε να παροτρύνουν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους να εκλέξουν έναν Πρόεδρο που θα κρατήσει μια πιο ήπια στάση προς τη Ρωσία, από την κυβέρνηση του τότε Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, τόνισαν οι επτά αξιωματούχοι.

Διάδοση εκλογικής απάτης
Το δεύτερο έγγραφο του ινστιτούτου, που συντάχθηκε τον Οκτώβριο και διανεμήθηκε κατά τον ίδιο τρόπο, διατύπωνε την προειδοποίηση ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον είναι πιθανόν να κερδίσει τις εκλογές.

Γι' αυτόν τον λόγο, όπως τονίζεται στο έγγραφο, ήταν προτιμότερο για τη Ρωσία να τερματίσει την προπαγάνδα της υπέρ του Τραμπ και, αντ' αυτού, να εντείνει τη διάδοση μηνυμάτων σχετικά με εκλογική απάτη για να υπονομεύσει τη νομιμότητα του αμερικανικού εκλογικού συστήματος και να βλάψει τη φήμη της Κλίντον σε μια προσπάθεια να υποσκάψει την ενδεχόμενη προεδρία της, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.

Κανένα σχόλιο
Οι εν ενεργεία και πρώην Αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, εξαιτίας του διαβαθμισμένου χαρακτήρα των ρωσικών εγγράφων. Αρνήθηκαν να συζητήσουν τον τρόπο που οι αμερικανικές Αρχές απέκτησαν τα έγγραφα. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αρνήθηκαν επίσης να σχολιάσουν τα έγγραφα.

«Ο Πούτιν είχε από την αρχή κατά νουν αυτόν τον στόχο και ζήτησε από το ινστιτούτο να του καταρτίσει έναν οδικό χάρτη», δήλωσε μια από τις πηγές, ένας πρώην αξιωματούχος. Σημειώνεται πως, επί του θέματος, η Ρωσία αρνείται την ανάμειξή της στις αμερικανικές εκλογές, ενώ ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου και το ρωσικό ινστιτούτο δεν απάντησαν στα αιτήματα του Reuters για κάποιο σχόλιο.

Ποδοσφαιρικοί σπόνσορες
Εν τω μεταξύ, τρεις ιδιοκτήτες ομάδων στην Αγγλία, δύο της Premier League και μία της Championship, βρίσκονται στον κατάλογο με τους χρηματοδότες της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ. Ο κύριος μέτοχος της Άρσεναλ Σταν Κρένκε έκανε δωρεά 1 εκατομμύριο δολάρια για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία του Αμερικανού Προέδρου, όπως προέκυψε από τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν από τον Indepentent.

O 69χρονος δισεκατομμυριούχος είναι ιδιοκτήτης μίας πραγματικής αυτοκρατορίας στα σπορ, που περιλαμβάνει επίσης τους Denver Nuggets στο NBA, Colorado Avalanche στο NHL, Colorado Rapids στη Major League Soccer, το Colorado Mammoth στη National Lacrosse League και τους Los Angeles Rams στο NFL.

Όμως ο Τραμπ μπόρεσε να επωφεληθεί και από τη δωρεά του Τζόελ Γκλέιζερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ύψους 250.000 δολαρίων, ενώ ο ιδιοκτήτης της Φούλαμ Σαχίντ Καν έχει δωρίσει 1 εκατομμύριο δολάρια. Όπως είναι γνωστό, η οικογένεια Γκλέιζερ δραστηριοποιείται και στο NFL με τους Tampa Bay Buccaneers που αγοράστηκαν από τον Μάλκολμ Γκλέιζερ (πέθανε στις 28 Μαΐου 2014) το 1995, ενώ ο Χαν, εκατομμυριούχος πακιστανικής καταγωγής, πήρε τους Jacksonville Jaguars, των οποίων η αξία σήμερα αποτιμάται στο 1,5 δισ. δολάρια, από τον Γουέιν Γουέβερ με 770 εκατομμύρια δολάρια.

Ο τελευταίος, ωστόσο, φαίνεται ήδη να έχει μετανοήσει με τη δωρεά που έκανε, μετά το σχετικό διάταγμα απαγόρευσης του Ντόναλντ Τραμπ για τους μουσουλμάνους.