Σημερινή

Δευτέρα, 21/05/2018
RSS

Γράφεται σήμερα ο επίλογος της τραγωδίας

| Εκτύπωση | 21 Απρίλιος 2017, 07:55 | Σημερινή

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΙΝΕ ΣΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ
ΜΕ την κηδεία των συνταγματάρχη Θωμά Αδάμου (ΤΘ) και Υποστράτηγου (ΤΘ) Ιωάννη Τζανίδη ολοκληρώνεται σήμερα ο επίλογος της προχθεσινής τραγωδίας στην Ελλάδα, από την πτώση ελικοπτέρου UH-1H στο Σαραντάπορο Ελασσόνας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερεις άνθρωποι. Χθες πραγματοποιήθηκαν οι κηδείες των άλλων δύο αξιωματικών, κατά τη διάρκεια της οποίας ράγισαν κι οι πέτρες.

Ειδικότερα, στις 12 το μεσημέρι τελέστηκε στη Λάρισα η εξόδιος ακολουθία του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα, ενώ στις 5.30 το απόγευμα, επίσης στη Λάρισα, τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή. Η εξόδιος ακολουθία του υποστρατήγου (ΤΘ) Ιωάννη Τζανιδάκη θα τελεσθεί σήμερα, στις 6 το απόγευμα, στην Αρχαία Ελεύθερνα του Ρεθύμνου, ενώ του Συνταγματάρχη Θωμά Αδάμου (ΤΘ) θα τελεσθεί στις 10 το πρωί στο Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας.

Τι αναφέρει η διασωθείσα Αρχιλοχίας
Σε σχέση με την τραγωδία, φως στα αίτιά της ρίχνει η κατάθεση της Αρχιλοχία Βασιλικής Πλεξίδα, που τραυματίστηκε στη συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου στο Σαραντάπορο Ελασσόνας. «Πετούσαμε χαμηλά όταν πέσαμε σε ομίχλη. Η ορατότητα ήταν άκρως περιορισμένη έως μηδενική. Το ελικόπτερο ακούμπησε στα καλώδια της ΔΕΗ και έχασε την ισορροπία του. Όλα έγιναν σε κλάσμα του δευτερολέπτου.

Με την πρόσκρουση στο έδαφος έχασα τις αισθήσεις μου και όταν ύστερα από αρκετή ώρα τις ξαναβρήκα ήταν να σαν να ξυπνούσα ύστερα από ένα εφιαλτικό όνειρο, όμως με αφόρητους πόνους σε όλο μου το σώμα», αναφέρει στην κατάθεσή της η στρατιωτικός, σύμφωνα με το «Έθνος».

Η Αρχιλοχίας νοσηλεύεται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με κάταγμα λεκάνης και χτυπήματα σε χέρια, πόδια και αυχένα. Υποβλήθηκε σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και εισήχθη προληπτικά στην εντατική μονάδα, χωρίς να αντιμετωπίζει κάποιον κίνδυνο.

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους
Την κατάθεσή της επιβεβαιώνουν και οι εικόνες από τον τόπο της συντριβής, που είναι σοκαριστικές. Το ελικόπτερο εμφανίζεται τελείως διαλυμένο. Πιλοτήριο και καμπίνα μία άμορφη μάζα και, το πιο συγκλονιστικό, η μηχανή του ελικοπτέρου αποκολλημένη, έχει καταπλακώσει το πιλοτήριο και την καμπίνα με τους τέσσερεις στρατιωτικούς.

Εκτιμάται ότι η Βασιλική Πλεξίδα κατά την πρόσκρουση στο έδαφος εκτινάχθηκε σε μεγάλη απόσταση από τα συντρίμμια και έτσι δεν την καταπλάκωσε η μηχανή. Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεονταρή, η οποία ολοκλήρωσε τις νεκροψίες των άτυχων στρατιωτικών, δήλωσε πως «και οι τέσσερεις άνθρωποι έφεραν κακώσεις στο σώμα και στο κεφάλι, οι οποίες ήταν συμβατές με την πτώση και τη συντριβή του ελικοπτέρου».