Σημερινή

Σάββατο, 23/06/2018
RSS

Το ΕΛΚ πιο κοντά στο σενάριο Γιούνκερ

| Εκτύπωση | 20 Μάρτιος 2017, 07:57 | Σημερινή

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ από την περσινή Σύνοδο του ΕΛΚ.

Το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κόμμα καλοβλέπει το ενδεχόμενο μίας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων
Στις 29 και 30 Μαρτίου το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, κατά το διήμερο συνέδριό του, θα παρουσιάσει ολοκληρωμένα την πρότασή του για την Ευρωπαϊκή Ένωση που διέρχεται μία περίοδο κρίσης


Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεσμεύθηκε την Τρίτη (7 Μαρτίου) να αντιστρέψει την κατάσταση και να κινητοποιήσει τους πολίτες και τα μέσα που διαθέτει για να αποφευχθούν περαιτέρω διαιρέσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit, σύμφωνα με τη euractiv. «Απλά δεν θα συμβούν. Διαβάστε τα χείλη μου», δήλωσε πρόσφατα ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφερόμενος στην επερχόμενες εκλογές στην Ολλανδία και τη Γαλλία.

Ο Βαν Ρομπάι μιλούσε με μια ομάδα δημοσιογράφων, παρουσιάζοντας το 14-σελίδο όραμα του ΕΛΚ για το μέλλον της Ευρώπης, το οποίο θα υιοθετηθεί στο Συνέδριο του κόμματος στις 29-30 Μαρτίου στη Βαλέτα. Η απόφαση να παρουσιάσει το προσχέδιο στον Τύπο πριν από το Συνέδριο υπονοούσε την ανάγκη να δοθεί μια απάντηση στη Λευκή Βίβλο μέσω της οποίας ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ πρότεινε πέντε σενάρια για το μέλλον της Ευρώπης.

Αγώνας για την ενότητα
Σε όλη την Ευρώπη, οι ηγέτες της ΕΕ εξετάζουν τα σενάρια του Γιούνκερ ενόψει της συνόδου στη Ρώμη στις 25 Μαρτίου για τον εορτασμό των 60 χρόνων της ΕΕ, όπου θα κάνουν τις δικές τους δηλώσεις σχετικά με τα επόμενα βήματα μετά την αναμενόμενη αποχώρηση της Βρετανίας το 2019. «Κατά κανόνα, πρέπει να δούμε εάν μπορούν να αναληφθούν δράσεις και με τα 27 κράτη-μέλη.

Αν όχι, οι χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να αποφασίσουν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους, όπως συνέβαινε στο παρελθόν σε ορισμένα πεδία», δήλωσε ο Βαν Ρομπάι, ο οποίος συνέταξε το όραμα του κόμματός του μαζί με τον Γερμανό ευρωβουλευτή Έλμαρ Μπροκ, ο οποίος μέχρι τον Ιανουάριο διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις Εξωτερικές Υποθέσεις.

«Άλλα κράτη-μέλη μπορούν να ακολουθήσουν αργότερα», είπε, υποστηρίζοντας ότι σε βασικούς τομείς για την Ένωση, όπως είναι η Ευρωζώνη και ο χώρος της Σένγκεν, μια βαθύτερη ολοκλήρωση και συνεργασία είναι αναγκαιότατα, προκειμένου να διατηρηθούν τα επιτεύγματα του παρελθόντος. Συμφωνώντας με τον Βαν Ρομπάι, o Μπροκ επέμεινε για την προώθηση της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, χαιρετίζοντας την απόφαση αυτή την εβδομάδα για να δημιουργηθεί ένα κοινό κέντρο διοίκησης για την περαιτέρω στρατιωτική συνεργασία της ΕΕ.

«Το ερώτημα δεν είναι αν θέλουμε περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ή περισσότερη εθνική κυριαρχία. Ο στόχος είναι η ΕΕ να υπηρετεί τους Ευρωπαίους», πρόσθεσε ο Βαν Ρομπάι, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να δημιουργηθεί μια Ευρώπη η οποία θα επιτυγχάνει αποτελέσματα.

Ο Μπροκ και ο Βαν Ρομπάι, μαζί με τους ηγέτες του κόμματος, τον Πρόεδρο Τζόζεφ Νταλ και τον Γενικό Γραμματέα Antonio Lopex-Isturiz, τόνισαν ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση υπήρξε μια ιστορία επιτυχίας και πως καμία χώρα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις μόνη της. «Τόσο το Λουξεμβούργο όσο και η Γερμανία είναι πολύ μικρές», πρόσθεσε ο Μπροκ, υποστηρίζοντας ότι το έθνος-κράτος θα επιβιώσει για πολιτιστικούς, πολιτικούς και ιστορικούς λόγους.

Αλλά, προχωρώντας προς τα εμπρός, η Ένωση πρέπει να στραφεί στον πραγματισμό. «Στο πνεύμα της αποτελεσματικότητας, θα πρέπει να εξεταστεί εάν οι κανονισμοί της Ένωσης βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο για την αντιμετώπιση ορισμένων προβλημάτων και αν το εθνικό και περιφερειακό επίπεδο μπορούν να έχουν καλύτερες επιδόσεις», δήλωσε ο Βαν Ρομπάι.

Το αίνιγμα των εκλογών
Παρά τα καταστροφικά και απαισιόδοξα σενάρια τα οποία προωθούνται από τους λαϊκιστές, η ανάπτυξη και οι επενδύσεις αυξάνονται, πέντε εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί στην Ευρωζώνη από το 2014, η μαζική μετανάστευση έχει σταματήσει, η φοροδιαφυγή και η απάτη αντιμετωπίζονται και η ΕΕ πετυχαίνει καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

«Αλλά πρέπει να κάνουμε κάτι καλύτερο. Αυτός είναι ο τρόπος για να μετατραπεί ο φόβος σε ελπίδα και να καταπολεμηθεί ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός», επέμεινε ο Βαν Ρομπάι. Ερωτηθείς από τη EURACTIV.com, αν το ΕΛΚ είναι προετοιμασμένο για το χειρότερο στην περίπτωση μιας νίκης της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, ο Ντολ δήλωσε ότι η κεντροδεξιά οικογένεια ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει το χειρότερο σενάριο.

«Αν αύριο η Γαλλία κυβερνάται από τη Λεπέν θα έχουμε μιαν άλλη Ευρώπη, αλλά η Μαρίν Λεπέν δεν θα σταματήσει την ανάπτυξη της Ευρώπης. Αντίθετα, οι Γάλλοι θα πρέπει να ζήσουν με τις συνέπειες της ψήφου τους», είπε.

Διαφάνεια και εμπιστοσύνη
Μια διαφορετική Ευρώπη βρίσκεται ήδη στα σκαριά. Το ΕΛΚ είπε ότι θα πιέσει τους Υπουργούς της ΕΕ να συναντώνται με ανοιχτές τις θύρες, όταν λαμβάνουν αποφάσεις. Σε μια συγκαλυμμένη κριτική των κρατών-μελών, ο Μπροκ δήλωσε πως έφθασε η ώρα να πάψουμε να ρίχνουμε το φταίξιμο στην Κομισιόν για τις μη δημοφιλείς αποφάσεις και, παράλληλα, να αρχίσουμε να πιέζουμε το Συμβούλιο για πιο διαφανείς αποφάσεις, οι οποίες θα γίνονται κατανοητές από τους πολίτες.

«Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να κατανοήσουν τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Ως εκ τούτου, εάν πρέπει να γίνει σαφές, στο πλαίσιο των Συνθηκών, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο των Υπουργών αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία, όταν πρόκειται για τη νομοθεσία», αναφέρεται στη δήλωση του ΕΛΚ, η οποία διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους.
Πηγή: euractiv