Σημερινή

Δευτέρα, 21/05/2018
RSS

Ένας χρόνος μετά τον εφιάλτη

| Εκτύπωση | 20 Μάρτιος 2017, 08:00 | Σημερινή

ΘΡΗνΟΣ για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες πριν από έναν ακριβώς χρόνο.

Συνέντευξη στο ΚΥΠΕ της Δήμαρχου της βελγικής πόλης Μόλενμπεκ για την τρομοκρατία
Η Françoise Schepmans εξηγεί τα προβλήματα που οδηγούν δημότες της πόλης της στην εγκληματικότητα


Για την ισλαμική τρομοκρατία στο Βέλγιο και το ορμητήριο των δραστών, μίλησε σε κοινή συνέντευξή της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) και την εφημερίδα "Έθνος", η Δήμαρχος του Μόλενμπεκ, Françoise Schepmans, ένα χρόνο μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, που σκόρπισαν τον θάνατο στις 22 Μαρτίου 2016. Όσο τα προβλήματα υπάρχουν, θα
υπάρχει γόνιμο έδαφος, δήλωσε η Δήμαρχος, η οποία σημείωσε ότι οι συλληφθέντες είχαν μεγαλώσει στην περιοχή, ήταν παιδιά που αρχικά ζούσαν στο περιθώριο, μετά μπήκαν στην εγκληματικότητα και τελικά έγιναν τρομοκράτες.

«Πολύ γρήγορα έφτασαν σε βίαιη ριζοσπαστικοποίηση», σημείωσε και αναφέρθηκε στα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Μόλενμπεκ, τα μικρά διαμερίσματα, τον υπερπληθυσμό, τη φτώχια, την ανεργία, τις διακρίσεις και την έλλειψη ενημέρωσης των νέων.

Είχαν προηγηθεί οι συλλήψεις στο Παρίσι…
Η Δήμαρχος Schepmans ρωτήθηκε αν όταν πρωτοάκουσε για τις επιθέσεις στο Ζάβεντεμ και στο Μάλμπεκ, σκέφτηκε ότι θα εμπλακεί με κάποιον τρόπο και ο Δήμος της, το Μόλενμπεκ.

«Ναι, γιατί είχαν προηγηθεί οι συλλήψεις για τις επιθέσεις στο Παρίσι και είχαν γίνει εδώ, στο Μόλενμπεκ», απάντησε. «Αυτό ήταν το σοκ για μένα. Την 13η Νοεμβρίου του 2015, μάθαμε ότι οι τρομοκράτες ζούσαν ανάμεσά μας. Θυμάμαι ακόμη εκείνη τη μέρα, με όλα τα μίντια απ' όλον τον πλανήτη και τις επιχειρήσεις της Αστυνομίας λίγο πιο πέρα, πολύ κοντά στην καρδιά του Μόλενμπεκ.

Έπρεπε την ίδια στιγμή να επιχειρηματολογήσω γιατί η περιοχή δεν είναι μήτρα τρομοκρατών κι ότι μπορούσαν να γίνουν
με ασφάλεια οι επιχειρήσεις της Αστυνομίας και ταυτόχρονα να ηρεμήσω τον πληθυσμό αλλά και να δείξω αλληλεγγύη
προς τα θύματα. Κόντρα στο μίσος. Γιατί υπήρχε η αίσθηση ότι οι κάτοικοι ήταν συνένοχοι των τρομοκρατών, κάτι που ασφαλώς δεν ίσχυε», τόνισε.

«Ξέραμε ότι πιθανόν να έρχονταν εδώ»
Η Δήμαρχος Schepmans συνέχισε λέγοντας ότι το Μόλενμπεκ είναι μια περιοχή  που γνωρίζει πολλές δυσκολίες και προκλήσεις, αλλά είναι επίσης μια γειτονιά που ψάχνει την ηρεμία και την γαλήνη, την ασφάλεια, την εστία.

«Έπρεπε να ξαναφέρω τον κόσμο στην ηρεμία του, στην κανονικότητα. Όταν λοιπόν ακούσαμε για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ξέραμε ότι υπήρχε πιθανότητα ορισμένοι από τους τρομοκράτες να προέρχονται από το Μόλενμπεκ. Πολύ περισσότερο, όταν τρεις ημέρες νωρίτερα είχε εντοπιστεί εδώ ο Αμπντελσλάμ».

Πολύ κλειστή η μαροκινή κοινότητα
Στη συνέχεια ζητήθηκε από τη Δήμαρχο να διευκρινίσει γιατί οι τρομοκράτες διάλεξαν το Μόλενμπεκ για τόπο διαμονής τους και πώς εξηγεί το φαινόμενο. Απάντησε: «Υπάρχει γόνιμο έδαφος. Δηλαδή υπήρχαν οι προϋποθέσεις που δεν υπήρχαν ίσως
αλλού. Στο κέντρο υπάρχει μαροκινή κοινότητα πολύ κλειστή, σημαντική, που είναι μάλλον πλειοψηφία στην περιοχή. Οι
κάτοικοι ζουν μεταξύ τους, δεν ανοίγονται και ακολουθούν το συντηρητικό Ισλάμ».

Κληθείσα να διευκρινίσει αν ο Δήμος είχε προσπαθήσει να τους εντάξει στο κοινωνικό σύνολο, η Δήμαρχος ανέφερε ότι έγιναν προσπάθειες, οι οποίες ακόμα συνεχίζονται, αλλά διευκρίνισε ότι αυτό δεν είναι εύκολο.

«Προσπαθήσαμε», σημείωσε, «και προσπαθούμε ακόμη αλλά δεν είναι εύκολο. Το καλύτερο εργαλείο είναι η εκπαίδευση και γι' αυτό δουλεύω πολύ με τα σχολεία. Με τα παιδιά. Γιατί κάνουμε εκπαίδευση σαν αγωγή του πολίτη. Να τους δείξουμε ότι υπάρχουν κι άλλα πράγματα εκτός της περιοχής μας εδώ. Τους βγάζουμε έξω από τα όρια του καρτιέ. Εδώ και δύο δεκαετίες, οι Μαροκινοί ζουν με τον ίδιο τρόπο, είναι δύσκολο να το αλλάξεις αυτό.

Υπάρχουν και πολλοί μετανάστες. Αυτοί πρέπει να μάθουν γαλλικά ή φλαμανδικά και να μάθουν επίσης να συμμετέχουν στις δραστηριότητες της κοινωνίας. Αυτές τις δύο δεκαετίες, είχαν αφεθεί. Συχνά δεν είναι κοινωνικοποιημένοι. Κινούνται δίπλα στα τζαμιά. Το πρόβλημα είναι ότι πολλά τζαμιά είναι πιο επηρεασμένα από την κουλτούρα της Ανατολής, των Αράβων και του Μαρόκου και αυτό τα κάνει συντηρητικά. Το αφήσαμε να γίνει», εξήγησε.

«Φοβήθηκα μόνο τους ακροδεξιούς»
Η Françoise Schepmans είναι Δήμαρχος για περίπου τέσσερα χρόνια. Μιλώντας για τη θητεία της, είπε μεταξύ άλλων: «Οι επόμενες εκλογές είναι το 2018. Είμαι εδώ ήδη από τον Ιανουάριο του 2013. Εγώ πάντοτε έμενα στο Μόλενπμπεκ, ξέρω τον δήμο μου. Είπα στον άντρα μου ότι θα έρθει κι αυτός μαζί μου στο Μόλενμπεκ. Δεν είχα ποτέ φόβο, δεν φοβήθηκα ποτέ, δεν έχω πρόβλημα.

Τρόμαξα μόνον όταν οι ακροδεξιοί είπαν ότι θα κάνουν συγκέντρωση εδώ, και υπήρχε και κινητοποίηση των αντίφα.
Φοβήθηκα για το τι θα μπορούσε να συμβεί. Τελικά, η συγκέντρωση ακυρώθηκε. Αυτό ήταν τον Απρίλιο του 2016. Ένα
χρόνο μετά, τι έχει γίνει; Αρχικά, οι πολιτικοί δεν παραδέχονται ότι υπάρχει εδώ κάποιο πρόβλημα. Όμως, μετά τις 13 Νοεμβρίου, όλα άλλαξαν.

Γιατί οι συλληφθέντες είχαν μεγαλώσει εδώ, ήταν παιδιά που αρχικά ήταν στο περιθώριο, μετά μπήκαν στην εγκληματικότητα και τελικά έγιναν τρομοκράτες. Πολύ γρήγορα έφτασαν σε βίαιη ριζοσπαστικοποίηση. Υπήρχε πλάνο της Αστυνομίας, πλάνο ασφάλειας και πλάνο πολιτογράφησης. Είχε καταγραφεί όλος ο πληθυσμός. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας. Τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα στο Μόλενμπεκ.

Υπάρχει υπερπληθυσμός, υπάρχουν μικρά διαμερίσματα, υπάρχει φτώχια, ανεργία, διακρίσεις, έλλειψη ενημέρωσης των νέων. Για να βοηθήσουν το έργο της καταγραφής του πληθυσμού ήρθαν στην περιοχή επιπρόσθετα 40 αστυνομικοί.
Το Μόλενμπεκ είναι μεγάλος δήμος. Ζουν εδώ 100.000 άτομα, υπάρχουν 26 τζαμιά και πέντε εκκλησίες. Σε άλλες περιοχές δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Είναι σημαντικό να δούμε ποιος κατοικεί πού.

Κάποιοι γράφονται και δεν μένουν εδώ και κάποιοι δεν εγγράφονται και μένουν εδώ. Παλιά έμεναν εδώ Βέλγοι, Ιταλοί, Έλληνες, Μαροκινοί, Τούρκοι. Οι παλιοί έφυγαν για άλλες γειτονιές και έμειναν οι Άραβες και έφεραν κι άλλους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί και μεγάλη συγκέντρωση».

Προσωπική η προσέγγιση
Απαντώντας στο ερώτημα πώς βλέπει η τοπική κοινωνία τους εντατικότερους πια ελέγχους, είπε μεταξύ άλλων ότι:
«Αρχικά οι δημότες φοβόντουσαν τι θα τους συμβεί και μετά αντέδρασαν θετικά για μένα. Υπήρξε επίσης πολλή αλληλεγγύη
προς τα θύματα. Συνεργάζονται στα πλάνα μας. Και θέλουν τα παιδιά τους να βοηθούν και να συμμετέχουν. Η προσέγγιση που γίνεται είναι προσωπική.

Ξέρουμε τώρα στα σχολεία σε ποιες οικογένειες να δώσουμε προσοχή. Υπάλληλοι του Δήμου δουλεύουν κατά της ριζοσπαστικοποίησης, ως δάσκαλοι, σε διάφορες δραστηριότητες, κάνουμε δηλαδή το λεγόμενο τριτ γουόρκινγκ».

Τέλος, η Δήμαρχος του Μόλενμπεκ δηλώνει ότι δεν είναι ούτε αισιόδοξη, αλλά ούτε και απαισιόδοξη για το μέλλον.
«Είμαι θετική. Όσο τα προβλήματα υπάρχουν, θα υπάρχει γόνιμο έδαφος. Είναι δύσκολο να αλλάξει. Υπάρχει πρόβλημα»,
κατέληξε.

Οι δύο επιθέσεις που τρομοκράτησαν την Ευρώπη
Οι δύο τρομοκρατικές επιθέσεις έγιναν με διαφορά λίγης ώρας. Η πρώτη ήταν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και η δεύτερη στον σταθμό Μάλμπεκ, του μετρό, κοντά στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από τις επιθέσεις σκοτώθηκαν πέραν των 30 ατόμων, ενώ οι τραυματίες είχαν ξεπεράσει τους 200.