Σημερινή

Πέμπτη, 24/05/2018
RSS

Εγκρίθηκαν τρεις εκθέσεις

| Εκτύπωση | 17 Φεβρουάριος 2017, 08:00 | Σημερινή

Το όραμά της για το μέλλον της ΕΕ παρουσίασε η Ευρωβουλή
Η ΕΕ θα πρέπει να κάνει πλήρη χρήση της Συνθήκης της Λισαβόνας και να προβεί σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις


Εάν θέλει η ΕΕ να ενισχύσει την ετοιμότητά της και εάν επιθυμεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της και να καταστήσει την οικονομία της Ευρωζώνης περισσότερο ανθεκτική σε κρίσεις, τότε θα πρέπει να κάνει πλήρη χρήση της Συνθήκης της Λισαβόνας. Και για να προχωρήσει ακόμη περαιτέρω, θα πρέπει να προβεί σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Αυτά ήταν τα βασικά μηνύματα των τριών σχετικών ψηφισμάτων που ενέκρινε, χθες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τη μια εκ των εκθέσεων, που αφορά στις «εξελίξεις και αναπροσαρμογές στην τρέχουσα θεσμική δομή της ΕΕ», η οποία εγκρίθηκε με 283 ψήφους υπέρ, 269 κατά και 83 αποχές, εισηγήθηκε ο Ολλανδός φιλελεύθερος Γκι Φερχόφστατ.

Τη δεύτερη έκθεση για τη «βελτίωση της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση τις δυνατότητες της Συνθήκης της Λισσαβόνας», η οποία εγκρίθηκε με 329 ψήφους υπέρ, 223 κατά και 83 αποχές, εισηγήθηκε ο Γερμανός συντηρητικός Έλμαρ Μπροκ.

Το πακέτο συμπληρώθηκε από σχετική έκθεση της Επιτροπής Προϋπολογισμών, Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, που εγκρίθηκε με 304 ψήφους υπέρ, 255 κατά και 68 αποχές, την οποία παρουσίασε, μεταξύ άλλων, η Γαλλίδα σοσιαλίστρια Περβάνς Μπερές.

Να θεωρηθούν πακέτο
«Οι τρεις εκθέσεις θα πρέπει να θεωρηθούν ένα πακέτο», δήλωσε ο Γκι Φερχόφστατ κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης. «Οι πολίτες είναι επικριτικοί κατά της Ευρώπης και για το πώς λειτουργεί σήμερα, γιατί αυτή η Ευρώπη δεν ανταποκρίνεται όπως πρέπει. Δεν δίνει τις σωστές απαντήσεις στην κρίση των μεταναστών και προσφύγων, για παράδειγμα στην οικονομική απορρύθμιση μετά το 2008 ή ακόμα στην οικονομική στασιμότητα. Σε αυτήν την περίοδο του Brexit, του Τραμπ, του Πούτιν, θα πρέπει να μεταρρυθμίσουμε εκ βαθέων την ΕΕ, γι' αυτό και ετοιμάσαμε τις τρεις εκθέσεις» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την έκθεση Φερχόφστατ, «η μεταρρύθμιση της Ένωσης πρέπει να οδηγήσει στον εκσυγχρονισμό της, δημιουργώντας νέους μηχανισμούς, καθιστώντας πιο δημοκρατική τη λήψη αποφάσεων», ώστε να αποφευχθεί η στροφή «στην επανεθνικοποίηση μέσω της ενίσχυσης της διακυβερνητικής προσέγγισης».

Εκφράζεται έντονη ανησυχία από τη δημιουργία «όλο και περισσότερων υποομάδων ανάμεσα στα κράτη-μέλη, που υπονομεύουν την ενότητα της ΕΕ, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Σύγκληση συνέλευσης
Υπογραμμίζεται ότι μια μεταρρύθμιση των Συνθηκών, για να είναι δημοκρατικά ολοκληρωμένη, θα πρέπει να οδηγήσει στη σύγκληση μιας Συνέλευσης, «που θα διασφαλίζει τη γενική συμμετοχή, από εκπροσώπους των εθνικών κοινοβουλίων, των κυβερνήσεων όλων των κρατών-μελών, της Επιτροπής, του Συμβουλίου και ακόμα των Περιφερειακών Επιτροπών.

Μόνον έτσι θα μπορέσει να αποτελέσει την κατάλληλη πλατφόρμα για έναν τέτοιο προβληματισμό και διάλογο με τους Ευρωπαίους πολίτες και την κοινωνία των πολιτών», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Οι άξονες
Αναφορικά με τους άξονες των βασικών θεσμικών αλλαγών που προτείνονται, ο Γκι Φερχόφστατ συνόψισε:

«Για να δημιουργήσουμε μια πιο αποδοτική Ευρώπη, θέλουμε να συρρικνώσουμε κάπως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να μην έχουμε μια Ευρώπη 'α λα καρτ', να κάνουμε οικονομίες έχοντας μια και μόνη έδρα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

»Θέλουμε μια πιο δημοκρατική Ένωση, μεταρρυθμίζοντας τις ευρωεκλογές και προβάλλοντας τον λόγο των υποψηφίων.

»Θέλουμε το υπουργικό Συμβούλιο να λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια ως ένα Συμβούλιο κρατών, με αναγνώριση των ευθυνών για τις αποφάσεις. Θέλουμε μια πράσινη κάρτα για τα εθνικά κοινοβούλια, δηλαδή το δικαίωμα ίδιας πρωτοβουλίας, όπως ισχύει για το ΕΚ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

»Θέλουμε, τέλος, μια Ευρωζώνη με σωστή διακυβέρνηση, με δημοσιονομική ικανότητα, με έναν Υπουργό Οικονομικών, με σύγκλιση και αιρεσιμότητα. Μια Ευρωζώνη στην οποία θα πρέπει μελλοντικά να ενταχθούν όλα τα κράτη-μέλη και η οποία θα αποτελέσει το βασικό κορμό της μεταρρυθμισμένης Ένωσης.