Σημερινή

Δευτέρα, 21/05/2018
RSS

Στόχος οι τρομοκράτες, κι όχι οι Σύριοι

| Εκτύπωση | 17 Φεβρουάριος 2017, 07:59 | Σημερινή

Εκτίμηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για το αντιμεταναστευτικό διάταγμα Τραμπ
Επί του συριακού πεδίου της μάχης, 24 άμαχοι σκοτώθηκαν από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς εναντίον της πόλης αλ Μπαμπ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους


Ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε ότι η απαγόρευση της εισόδου Σύρων στις ΗΠΑ που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ως στόχο τους τρομοκράτες και όχι τον συριακό λαό, δείχνοντας έτσι ότι υπερασπίζεται τη λογική πίσω από το μέτρο αυτό. Σε συνέντευξή του στην αγγλική γλώσσα που παραχώρησε την Τρίτη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Europe 1» και στον τηλεοπτικό «TF1», ο Άσαντ είπε ότι (το διάταγμα) «στρέφεται κατά των τρομοκρατών που παρεισφρέουν σε ομάδες προσφύγων στη Δύση. Και αυτό συνέβη. Συνέβη στην Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία. Νομίζω ότι ο στόχος του Τραμπ είναι να αποτρέψει αυτούς τους ανθρώπους από το να πάνε. Δεν είναι κατά του συριακού λαού», εκτίμησε.

Το διάταγμα
Τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ υπέγραψε αντιμεταναστευτικό διάταγμα το οποίο έκτοτε ανεστάλη από ομοσπονδιακό δικαστήριο και το οποίο απαγόρευε σε πολίτες επτά κυρίως μουσουλμανικών χωρών, περιλαμβανομένης της Συρίας, να εισέλθουν σε αμερικανικό έδαφος, αλλά και απαγόρευε επ' αόριστον σε όλους τους Σύρους πρόσφυγες να εισέλθουν στις ΗΠΑ. Ο ίδιος ο Τραμπ υποστήριξε ότι το διάταγμα, το οποίο προκάλεσε διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό και σύγχυση στα αμερικανικά και στα διεθνή αεροδρόμια, αποσκοπούσε να αποτρέψει τους ενόπλους από το να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

Άνοιγμα προς Ουάσιγκτον
Η κυβέρνηση Άσαντ έχει συχνά ασκήσει κριτική εναντίον δυτικών χωρών για τη στήριξή τους προς τους Σύρους αντάρτες -οι οποίοι θεωρούνται όλοι τρομοκράτες από τη Δαμασκό- και έχει προειδοποιήσει ότι αυτή η στήριξη θα οδηγήσει σε ένοπλες επιθέσεις ανά τον κόσμο. Ο Τραμπ δεν έχει ακόμη εκθέσει μια σαφή πολιτική για τη Συρία, αλλά έχει αφήσει να νοηθεί ότι θα άρει την υποστήριξη προς τις ένοπλες ομάδες και έχει δηλώσει πως επιθυμεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία, ο Πρόεδρος της οποίας (Βλαντίμιρ Πούτιν) είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος του Άσαντ.

Ερωτηθείς αν η αντιμεταναστευτική πολιτική του Τραμπ είναι η ενδεδειγμένη, ο Άσαντ δεν απάντησε. Είπε, όμως, ότι δεν έχει δει ακόμη ποια θα είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος στη Συρία.

Μαίνονται οι συγκρούσεις
Επί του συριακού πεδίου της μάχης, 24 άμαχοι σκοτώθηκαν από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς εναντίον της πόλης αλ Μπαμπ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, όπως ανακοίνωσε χθες το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά ο τουρκικός στρατός υποστήριξε ότι, κατά την επίθεση, σκοτώθηκαν μόνο «τρομοκράτες».
Το Παρατηρητήριο προσέθεσε ότι μεταξύ των θυμάτων, από τον βομβαρδισμό της Αλ Μπαμπ το τελευταίο 24ωρο, περιλαμβάνονται και 11 παιδιά.

Η Αλ Μπαμπ είναι το τελευταίο προπύργιο του ΙΚ στην επαρχία του Χαλεπίου στη βόρεια Συρία και έχει δεχτεί σφοδρό σφυροκόπημα από τις τουρκικές δυνάμεις και τις συμμαχικές δυνάμεις των Σύρων ανταρτών τους τελευταίους μήνες.

Έκκληση από ντε Μιστούρα
Την ίδια ώρα, ο ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα έκανε χθες έκκληση να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες προς την κατεύθυνση της ειρήνευσης στη Συρία στη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα και ενόψει του νέου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη.

Ο ντε Μιστούρα βρίσκεται στη Ρωσία για συναντήσεις με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον Ρώσο Υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, καθώς ο ΟΗΕ ετοιμάζεται για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων στην Ελβετία στις 23 Φεβρουαρίου.

Εκτέλεση Σύρων ανταρτών
Εν τω μεταξύ, Σύροι ισλαμιστές μαχητές έχουν εκτελέσει δεκάδες αντάρτες στη δυτική Συρία, καθώς εντείνονται οι αιματηρές μάχες μεταξύ αντίπαλων ομάδων, όπως ανακοίνωσε το SITE Intelligence Group. Ένα παρακλάδι της οργάνωσης Τζουντ αλ Άκσα σκότωσε περισσότερα από 150 μέλη άλλων ομάδων των Σύρων ανταρτών στο χωριό Χαν Σεϊχούν στην επαρχία Ιντλίμπ. Δεκάδες από τους εκτελεσθέντες ήταν μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, επεσήμανε το SITE, επικαλούμενο έναν ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης που πρόσκειται στην αλ Κάιντα.

Στους υπόλοιπους περιλαμβάνονταν μέλη του συνασπισμού Ταχρίρ αλ Σαμ, στον οποίο συμμετέχει ο πρώην βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία Τζάμπχατ Φάτεχ αλ Σαμ. Η Τζουντ αλ Άκσα θεωρείται ότι πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος. Οι μάχες μεταξύ της Τζουντ αλ Άκσα και της Ταχρίρ αλ Σαμ έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να σκοτωθούν. Οι συγκρούσεις αυτές έχουν περιπλέξει την κατάσταση στη δυτική Συρία.

Η Τζουντ αλ Άκσα και η Ταχρίρ αλ Σαμ πολεμούν επίσης εναντίον ομάδων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που υποστηρίζονται από το εξωτερικό. Τζιχαντιστικές ομάδες επιτέθηκαν στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό επειδή έστειλε απεσταλμένους στις ειρηνευτικές συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο μήνα στο Καζακστάν.