Σημερινή

Τρίτη, 22/05/2018
RSS

Διπλή επίθεση στο Αφγανιστάν

| Εκτύπωση | 11 Ιανουάριος 2017, 07:59 | Σημερινή

Στόχος, παράρτημα του Κοινοβουλίου της χώρας στην Καμπούλ
Τουλάχιστον τριάντα άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 80 τραυματίστηκαν, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί


Μια διπλή επίθεση εναντίον ενός παραρτήματος του αφγανικού κοινοβουλίου στην Καμπούλ, που διαπράχθηκε χθες από έναν βομβιστή-καμικάζι και με τη χρήση λίγο αργότερα ενός αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικά στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 30 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους την ώρα της μεγάλης κίνησης, αμέσως μετά το τέλος της εργάσιμης ημέρας για τις δημόσιες υπηρεσίες.

Τουλάχιστον «30 σκοτώθηκαν και 80 τραυματίστηκαν», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας. Τα θύματα διακομίστηκαν σε νοσοκομεία τις ώρες που ακολούθησαν τη διπλή επίθεση.

«Ο απολογισμός αυτός ενδέχεται να γίνει βαρύτερος, καθώς ορισμένοι τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση», προέβλεψε ο ίδιος, ενώ πληρώματα ασθενοφόρων και οχημάτων της πυροσβεστικής υπηρεσίας της αφγανικής πρωτεύουσας συνέχιζαν να δρουν στην περιοχή όπου διαπράχθηκε η επίθεση.

Μια πηγή προσκείμενη στις αφγανικές υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε ότι «τέσσερεις αστυνομικοί», οι περισσότεροι μέλη της υπηρεσίας πληροφοριών NDS, είναι ανάμεσα στους νεκρούς και ο απολογισμός αυτός ενδέχεται επίσης να αποδειχθεί βαρύτερος, διότι «θερίστηκαν από τη δεύτερη επίθεση», με τη χρήση αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικά.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη
Οι Ταλιμπάν έσπευσαν να αναλάβουν την ευθύνη για την επίθεση αυτή με ανάρτησή τους στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, στην οποία ισχυρίστηκαν πως ο καμικάζι ανήκε στις τάξεις τους και στοχοθέτησε ένα μικρό λεωφορείο, «που μετέφερε εργαζόμενους της NDS, σκοτώνοντας 30» και το παγιδευμένο αυτοκίνητο είχε στόχο «τους άνδρες της δύναμης ταχείας αντίδρασης», που προσέτρεξαν στον τόπο της επίθεσης. Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των ανταρτών, τα θύματα «ήταν όλα πράκτορες της ασφάλειας».

Φιλοξενεί τεχνικές υπηρεσίες
Στο παράρτημα αυτό του αφγανικού κοινοβουλίου στεγάζονται διάφορες τεχνικές υπηρεσίες, αλλά και τα γραφεία πολλών μελών της εθνοσυνέλευσης. Κατά τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών Σεντίκ Σεντίκι, «η πρώτη έκρηξη έγινε μπροστά σε ένα μικρό λεωφορείο», το οποίο «περίμενε εργαζόμενους» και διαπράχθηκε από έναν βομβιστή-καμικάζι που έφθασε στο σημείο πεζή. «Προσπαθούμε να εξακριβώσουμε την ταυτότητα των θυμάτων», είπε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς ακόμη να είναι σε θέση να πει εάν κοινοβουλευτικοί βρίσκονται ανάμεσά τους.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες
Ένας από τους φρουρούς του κοινοβουλίου, ο οποίος μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε πως «ο (βομβιστής-)καμικάζι πλησίαζε πεζή τους εργαζόμενους που έφευγαν από τα γραφεία τους και πυροδότησε τα εκρηκτικά που είχε ζωστεί μέσα στο πλήθος», σκοτώνοντας και τραυματίζοντας «πολλούς ανθρώπους».

Λίγο αργότερα «παρατήρησε ένα ύποπτο αυτοκίνητο, σταθμευμένο στην άλλη πλευρά του δρόμου», απέναντι στο κτήριο της Βουλής: «τη στιγμή που φώναζα στους διερχόμενους να απομακρυνθούν, εξερράγη και (σ.σ. το ωστικό κύμα) με πέταξε προς τα πίσω.

Πολύς κόσμος επίσης σκοτώθηκε και τραυματίστηκε σε αυτή τη δεύτερη επίθεση», συνέχισε. Ο ίδιος τραυματίστηκε «στο χέρι, στο πόδι και στον λαιμό». Επρόκειτο για ένα μεγάλο αυτοκίνητο 4x4, σταθμευμένο σε μικρή απόσταση, το οποίο διαλύθηκε εντελώς, μετέδωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, κάνοντας λόγο για εικόνες απόλυτης καταστροφής: ο δρόμος ήταν γεμάτος αίματα και συντρίμμια, το κτήριο φλεγόταν.

Η άλλη επίθεση
Εξάλλου, άλλη επίθεση βομβιστή-καμικάζι στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους, που συμμετείχαν σε μια συνάντηση τοπικών αξιωματούχων και προεστών φυλών στην πρωτεύουσα της επαρχία Χελμάντ, τη Λασκάρ Γκα (νότια), σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας Άκα Νουρ Κίντουζ.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εξουδετέρωσαν εξάλλου ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά έξω από τον χώρο όπου γινόταν η συνάντηση. Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση, αλλά τοπικοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τους Ταλιμπάν.

Δεν ήταν η πρώτη φορά
Στην Καμπούλ, το παράρτημα του κοινοβουλίου το οποίο στοχοθετήθηκε χθες είναι απέναντι από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, που είχε πληγεί σκληρά τον περασμένο Σεπτέμβριο από μια «περίπλοκη επίθεση» - μια έκρηξη που άνοιξε τον δρόμο σε ενόπλους. Τουλάχιστον 16 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους φοιτητές, σκοτώθηκαν, κατά τον επίσημο απολογισμό, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν.

Το αφγανικό κοινοβούλιο βρίσκεται πάνω στην οδό Νταρουλαμάν, η οποία οδηγεί στο άλλοτε βασιλικό παλάτι, και έχει μεγάλη κίνηση ειδικά την ώρα που τελειώνει η εργάσιμη ημέρα των δημοσίων λειτουργών. Είχε ήδη αποτελέσει στόχο άλλης μιας περίπλοκης επίθεσης, την ευθύνη για την οποία είχαν αναλάβει οι Ταλιμπάν, τον Ιούνιο του 2015: μετά την ανατίναξη ενός αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικές ύλες, πολλοί μαχητές εισέβαλαν στο εσωτερικό του κτηρίου εφοδιασμένοι με τουφέκια εφόδου κι εκτοξευτήρες ρουκετών. Δύο άμαχοι είχαν επίσης σκοτωθεί όπως και επτά μέλη των Ταλιμπάν.