Σημερινή

Σάββατο, 23/06/2018
RSS

Κατευθείαν στα βαθιά ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ

| Εκτύπωση | 11 Ιανουάριος 2017, 07:55 | Σημερινή

ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ του εκλελεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να αντιμετωπίσει έναν αυξανόμενο κίνδυνο διεθνών συγκρούσεων και τη μεγαλύτερη υποχώρηση των δημοκρατικών αξιών μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, προειδοποίησαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών σε έκθεσή τους, που δημοσιοποιήθηκε προχθές Δευτέρα.

Οι εξελίξεις στην οικονομία και την πολιτική, οι τεχνολογικές αλλαγές, καθώς και η σχετική απώλεια του ηγετικού ρόλου των ΗΠΑ «προμηνύουν ένα δύσκολο και δυσοίωνο μέλλον», αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες από το National Intelligence Council.

«Τα πέντε επόμενα χρόνια θα οξυνθούν οι εντάσεις μέσα και μεταξύ των χωρών», συνεχίζει η έκθεση με τίτλο «Παγκόσμιες τάσεις: το παράδοξο της προόδου». «Ευτυχώς ή δυστυχώς το παγκόσμιο τοπίο που διαφαίνεται φέρνει στο τέλος της την εποχή της αμερικανικής κυριαρχίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο», σημειώνεται.

Το ερευνητικό ίδρυμα
Το National Intelligence Council, ένα ερευνητικό ίδρυμα που υπάγεται στο Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών (DNI), ο οποίος συντονίζει το έργο των 17 αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, συντάσσει αυτή την έκθεση κάθε τέσσερα χρόνια, όσο διαρκεί δηλαδή μία προεδρική θητεία.

Στη φετινή του έκθεση το ίδρυμα παρουσιάζει ένα σχεδόν αποκαλυπτικό φάσμα προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει η επόμενη αμερικανική κυβέρνηση: ακραίες διαφορές στα εισοδήματα, δημογραφικές μετακινήσεις, επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όξυνση των συγκρούσεων. «Θα είναι πολύ πιο δύσκολο (η αμερικανική κυβέρνηση) να ηγηθεί μιας διεθνούς συνεργασίας και να κυβερνήσει όπως αναμένει η κοινή γνώμη», εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης.

Το φιλελεύθερο μοντέλο
Σε ό,τι αφορά το φιλελεύθερο μοντέλο που κυριαρχεί στον δυτικό κόσμο, αυτό κινδυνεύει από τον λαϊκισμό, είτε της δεξιάς είτε της αριστεράς, σημειώνεται στην έκθεση. «Οι λαοί θα ζητήσουν από τις κυβερνήσεις τους να τους διασφαλίσουν την ασφάλεια και την ευημερία, όμως τα στάσιμα εισοδήματα, η δυσπιστία, η πόλωση και μια σειρά προκλήσεων που αναδύονται θα περιορίσουν τις ικανότητές τους», τονίζει.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που αναλαμβάνει την προεδρία στις 20 Ιανουαρίου, θα κληρονομήσει μια σειρά από καυτά ζητήματα, κυρίως τη σύγκρουση στη Συρία και τη μάχη κατά των εξτρεμιστικών οργανώσεων. «Θα είναι δελεαστικό να επιβάλει την τάξη στο προφανές χάος», σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης, «όμως βραχυπρόθεσμα αυτό θα έχει μεγάλο κόστος και (η στρατηγική αυτή) θα αποτύχει μακροπρόθεσμα», εκτιμούν.

«Φωνές» για γαμπρό
Σε μία άλλη εξέλιξη, ο 35χρονος σύζυγος της κόρης του Τραμπ, ο Τζέραντ Κούσνερ, είχε κεντρικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του ρεπουμπλικανού και πλέον μπαίνει και ο ίδιος στον Λευκό Οίκο, ως ανώτατος προεδρικός σύμβουλος που -όπως όλα δείχνουν- θα χαράσσει την πολιτική σε ζητήματα εμπορίου και Μέσης Ανατολής. Οι Δημοκρατικοί διαμαρτύρονται έντονα και καλούν σε επανεξέταση της απόφασης για τον διορισμό του, εγείροντας ζητήματα τόσο νεποτισμού όσο και σύγκρουσης συμφερόντων.

O Κούσνερ (σύζυγος της Ιβάνκα Τραμπ, της ουσιαστικά «ισχυρής γυναίκας» στην οικογένεια) είναι, όπως και ο ίδιος ο Τραμπ, επιχειρηματίας στον χώρο των ακινήτων. Πρόκειται να αποχωρήσει από τις δικές του επιχειρηματικές δραστηριότητες, ώστε να αποφευχθούν «σκιές» στον ρόλο του στον Λευκό Οίκο. Καθώς θα είναι προεδρικός σύμβουλος, θέση που επιπλέον είναι άμισθη, ο διορισμός του δεν χρειάζεται (όπως γίνεται με τις προεδρικές επιλογές για τα υπουργεία) να περάσει από έγκριση του Κογκρέσου.