Σημερινή

Δευτέρα, 21/05/2018
RSS

Ο Γκάμπριελ απέναντι στη Μέρκελ;

| Εκτύπωση | 11 Ιανουάριος 2017, 08:00 | Σημερινή

Δεν αποκλείεται ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών να κατέλθει υποψήφιος για την Καγκελαρία
Χθες συνήλθαν τα ανώτερα κλιμάκια του κόμματος, χωρίς τη συμμετοχή συμβούλων, συνεργατών και εκπροσώπων Τύπου, θέτοντας επί τάπητος σειρά ζητημάτων σχετικά με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου


Σε ξενοδοχείο του αεροδρομίου του Ντίσελντορφ συνήλθαν χθες τα ανώτερα κλιμάκια του SPD (Σοσιαλδημοκρατών). Σύμβουλοι, συνεργάτες και εκπρόσωποι Τύπου δεν έχουν προσκληθεί, ενώ δεν υπάρχει και ημερήσια διάταξη. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, αναφέρει ένας από τους συμμετέχοντες, σύμφωνα με την tagesschau.de, θα μπουν στο τραπέζι όλα τα ζητήματα: η στρατηγική του κόμματος για τις επερχόμενες ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, οι προεκλογικές θέσεις και φυσικά το πρόσωπο που θα αναλάβει το δύσκολο έργο να «κονταροχτυπηθεί» με την ισχυρή υποψήφια της CDU και νυν Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Τα σενάρια
Πολλά συνηγορούν υπέρ του ότι ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, νυν πρόεδρος του κόμματος, Αντικαγκελάριος και Υπουργός Οικονομίας, θα είναι τελικά ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών. «Όλα δείχνουν Γκάμπριελ», εκτιμούν ηγετικά στελέχη. Και η λαϊκή «Bild» υποστήριξε την Τρίτη ότι ο Αντικαγκελάριος έχει αποφασίσει να είναι υποψήφιος καγκελάριος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ο ίδιος έχει πει παλαιότερα ότι «ως πρόεδρος ενός κόμματος πρέπει πάντα να θεωρείς τον εαυτό σου ικανό για τη θέση του καγκελαρίου». Μολονότι ο ίδιος έσπευσε να προσθέσει ότι ένας αρχηγός κόμματος θα πρέπει να είναι σε θέση να αποφασίζει με σύνεση, εάν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ενδείκνυται περισσότερο ένας άλλος υποψήφιος, τις τελευταίες εβδομάδες ενισχύονται οι εκτιμήσεις που θέλουν τον Υπουργό Οικονομίας να θέτει τελικά υποψηφιότητα.

Στήριξη από Σρέντερ
Σε κάθε περίπτωση, ο Ζ. Γκάμπριελ έχει τη σθεναρή στήριξη ενός πρώην καγκελαρίου. Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ έχει πει ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο νυν πρόεδρος του SPD είναι ο κατάλληλος υποψήφιος. «Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είναι ένας δημοκρατικός λαϊκιστής και αυτό είναι καλό. Σε μια εποχή που η δημοκρατία μας και η ενωμένη Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με λαϊκιστές από τα αριστερά και τα δεξιά, χρειαζόμαστε ως αντίβαρο έναν μαχητικό δημοκράτη», είχε δηλώσει σχετικά.

Η αχίλλειος πτέρνα
Το βασικό επιχείρημα κατά της ενδεχόμενης υποψηφιότητας του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είναι τα πολύ χαμηλά ποσοστά της δημοτικότητάς του στις δημοσκοπήσεις. Στην απευθείας σύγκριση με την Άγκελα Μέρκελ μάλιστα και στο θεωρητικό ερώτημα περί απευθείας εκλογής καγκελαρίου από τους πολίτες, ο πρόεδρος του SPD υπολείπεται τις περισσότερες φορές μεταξύ 30 και 40 ποσοστιαίων μονάδων της νυν Καγκελαρίου.

Παραπέμποντας πάντως στην τελευταία αλλαγή καγκελαρίου στη Γερμανία, το 2005, ηγετικό στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών σχολιάζει ότι και η Ά. Μέρκελ είχε επιβληθεί του τότε αντιπάλου της Γκ. Σρέντερ, μολονότι ο τελευταίος ήταν πιο δημοφιλής από την ίδια.

Εν πάση περιπτώσει, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα αποφασίσει να είναι υποψήφιος καγκελάριος μόνον εάν αποσαφηνιστεί στο Ντίσελντορφ ότι έχει, όντως, τη στήριξη όλων των ηγετικών στελεχών του κόμματός του. Προς το παρόν, πάντως, δεν διαφαίνονται διαφωνούντες ή άλλοι επίδοξοι καγκελάριοι.

Τι γίνεται με Σουλτς
Ο απερχόμενος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον οποίο πολλοί Σοσιαλδημοκράτες βλέπουν ως φέρελπι υποψήφιο λόγω των υψηλών ποσοστών της δημοτικότητάς του -υψηλότερα ακόμη κι από εκείνα της Άγκελα Μέρκελ- φαίνεται να φλερτάρει περισσότερο με το πόστο του υπουργού Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο νυν επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ αναμένεται να διαδεχθεί τον Φεβρουάριο τον Γ. Γκάουκ στην Προεδρία της Γερμανικής Δημοκρατίας. Όπως και να έχουν τα πράγματα και ανεξάρτητα από την έκβαση των σημερινών συζητήσεων στο Ντίσελντορφ, οι επίσημες ανακοινώσεις για τον υποψήφιο καγκελάριο του SPD είναι προγραμματισμένες να γίνουν στα τέλη του Γενάρη.

«Οχυρώνεται» η Γερμανία
Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης τονίζουν ότι εξετάζουν προσεκτικά τη δίχως προηγούμενο διασπορά ψευδών ειδήσεων εν μέσω εκθέσεων των υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με ρωσικές απόπειρες επηρεασμού των ομοσπονδιακών βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία αντικατασκοπίας BfV, εξάλλου, επιβεβαίωσε ότι η κυβερνοεπίθεση εναντίον του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) διαπράχθηκε με τα ίδια εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν σε χάκινγκ στο γερμανικό Κοινοβούλιο, που αποδόθηκε στη ρωσική οργάνωση κυβερνοπειρατών APT28.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας διαψεύδει ότι εμπλέκεται σε οποιαδήποτε ενέργεια κυβερνοπολέμου εναντίον δυτικών κυβερνήσεων ή θεσμών. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, για να ερευνήσει τη διασπορά ψευδών ειδήσεων στο Διαδίκτυο, και προσέθεσε ότι η καλύτερη δυνατή αντίδραση σε προσπάθειες αυτού του είδους είναι η αύξηση της διαφάνειας.

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα φαινόμενο διαστάσεων που δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν», είπε ο Ζάιμπερτ κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων τη Δευτέρα.

Τι απαντά η Μόσχα
Τον περασμένο μήνα, η BfV είχε σημειώσει πως χρησιμοποιούνται μια ευρεία γκάμα εργαλείων προπαγάνδας καθώς και «τεράστιοι οικονομικοί πόροι», για εκστρατείες παραπληροφόρησης με στόχο την αποσταθεροποίηση της γερμανικής κυβέρνησης. Ο ΟΑΣΕ, στα 57 κράτη-μέλη του οποίου συγκαταλέγονται τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, η Ρωσία και οι ΗΠΑ, ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης, αλλά απέφυγε να σχολιάσει δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», κατά το οποίο την επίθεση διέπραξε η APT28.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για τις κυβερνοεπιθέσεις, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας Μάρτιν Σέφερ σημείωσε ότι «αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα που σχετίζονται με τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του ΟΑΣΕ πολύ σοβαρά, και αντιμετωπίζουμε επίσης και άλλες τέτοιες υποθέσεις πολύ σοβαρά. Είναι προφανές πως πρέπει να γίνουν τα πάντα για να προληφθούν και να εμποδιστούν τέτοια συμβάντα όσο περισσότερο είναι δυνατόν στη δική μας σφαίρα, στον δικό μας τομέα», προσέθεσε ο Σέφερ.

Ο Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, ο επικεφαλής της BfV, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο (dpa) το Σαββατοκύριακο ότι η ανάλυση της υπηρεσίας έδειξε πως η επίθεση στον ΟΑΣΕ διαπράχθηκε με την αξιοποίηση της ίδιας «δομής» που είχε χρησιμοποιηθεί στην επίθεση της Μπούντεσταγκ, για την οποία οι γερμανικές Αρχές επέρριψαν την ευθύνη στην APT28.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας επιβεβαίωσε τις δηλώσεις αυτές στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Το Κρεμλίνο κατήγγειλε τη Δευτέρα έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία προσπάθησε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ. Η Μόσχα υποστήριξε πως δεν παρουσιάστηκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο για την εμπλοκή Ρώσων αξιωματούχων στην υπόθεση.

Ελπίζει σε νίκη η Μέρκελ
Αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης σημείωσαν πως το Βερολίνο έχει εξετάσει τη δημιουργία μιας χωριστής διεύθυνσης στη γραμματεία ενημέρωσης, η οποία έχει προσωπικό που ανέρχεται σε 500 πρόσωπα, η οποία θα αξιολογεί και θα απαντά συγκεκριμένα στις ψευδείς ειδήσεις.

Αλλά αυτή η προσπάθεια βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο και μπορεί να μη φέρει απτά αποτελέσματα, πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση μοιάζει να αποπειράται να θέσει υπό τον έλεγχό της το περιεχόμενο των ειδήσεων σε μια εκλογική χρονιά, σύμφωνα με πηγές ενήμερες για τη συζήτηση επί του ζητήματος.