Χιλιάδες κάτοικοι της πόλης προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και πάνε Συρία
Η οργάνωση Save the Children ανακοίνωσε χθες ότι 5.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στον καταυλισμό αλ Χολ τις τελευταίες 10 ημέρες, ενώ άλλοι χίλιοι βρίσκονται στα σύνορα Ιράκ-Συρίας


Χιλιάδες Ιρακινοί φεύγουν προς τη Συρία για να γλιτώσουν από τις μάχες γύρω από τη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, όπου διεξάγεται μια ευρεία επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση.

Η οργάνωση Save the Children ανακοίνωσε χθες ότι 5.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στον καταυλισμό αλ Χολ στη βορειοανατολική Συρία από την περιοχή της Μοσούλης τις τελευταίες 10 ημέρες, ενώ 1.000 ακόμη περιμένουν στα σύνορα για να περάσουν. Η ΜΚΟ επεσήμανε ότι ο καταυλισμός δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για να υποδεχθεί τους πρόσφυγες, τονίζοντας ότι «είναι γεμάτος με σκουπίδια και περιττώματα, με επικείμενο τον κίνδυνο να ξεσπάσουν επιδημίες».

Σύμφωνα με την οργάνωση, υπάρχουν μόνο 16 τουαλέτες, τις οποίες μοιράζονται περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων έχουν πρόσβαση μόνο σε βρόμικο νερό. Ο Ταρίκ Καντίρ, επικεφαλής της Save the Children για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Μοσούλη, επεσήμανε ότι «οι συνθήκες εκεί είναι μεταξύ των χειρότερων που έχω δει, και αναμένουμε χιλιάδες ακόμη ανθρώπους σύντομα».

Άλλα στοιχεία
Από την πλευρά του, ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι 100.000 με 400.000 άνθρωποι ενδέχεται να φύγουν από τη Μοσούλη και να κατευθυνθούν προς τη Συρία, για να γλιτώσουν από τις μάχες. Ο Κερέμ Κινίκ επικεφαλής της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου είπε στο AP ότι οι δυνάμεις του συνασπισμού, που συμμετέχουν στην επιχείρηση ανακατάληψης της ιρακινής πόλης, δεν έχουν σκεφτεί επαρκώς «την ανθρωπιστική πλευρά» της επιχείρησης στη Μοσούλη.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι με περισσότερους από 3 εκατομμύρια ανθρώπους να είναι εκτοπισμένοι στο Ιράκ, οι Αρχές θα δυσκολευτούν να αντιμετωπισουν τη μαζική έξοδο από τη Μοσούλη. Ο Κινίκ επεσήμανε πάντως ότι ο οργανισμός του συνεργάζεται με αξιωματούχους στο βόρειο Ιράκ και με την ιρακινή Ερυθρά Ημισέληνο, για να βοηθήσουν στις ανθρωπιστικές προσπάθειες εκεί.

Ετοιμάζονται καταυλισμοί, αλλά…
Διεθνείς οργανώσεις αρωγής, πάντως, κατασκευάζουν στο βόρειο Ιράκ νέους καταυλισμούς για να υποδεχθούν έως και 20.000 οικογένειες, οι οποίες ενδέχεται να είναι έτοιμες μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας. Ο Τούρκος αξιωματούχος σημείωσε ότι κατά τη γνώμη του οι περισσότεροι πρόσφυγες θα παραμείνουν στο Ιράκ, ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι προετοιμασμένη για την εισροή προσφύγων.

Στο μεταξύ, η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε χθες ότι ο αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη Μοσούλη δεν είναι τόσο μεγάλος προς το παρόν, καθώς οι εχθροπραξίες δεν έχουν φτάσει «στην καρδιά της πόλης». «Οι δυνάμεις δεν έχουν φτάσει στην καρδιά της Μοσούλης. Μέχρι στιγμής οι επιχειρήσεις διεξάγονται σε διάφορες μικρές περιοχές γύρω από τη Μοσούλη, στα περίχωρα της πόλης», δήλωσε η Ζάρα Ζαουκάρι.

Θα χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα
Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είπαν χθες ότι αναμένουν ότι το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) θα χρησιμοποιήσει ανεπεξέργαστα χημικά όπλα στην προσπάθειά του να ανακόψει την επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης, σύμφωνα με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, πρόσθεσαν ωστόσο ότι η τεχνική ικανότητα του ΙΚ να παρασκευάσει τέτοια όπλα είναι πολύ περιορισμένη.

Οι ιρακινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από 60 χώρες του διεθνούς συνασπισμού υπό αμερικανική ηγεσία που δρα εναντίον του ΙΚ, ξεκίνησαν την επίθεση τη Δευτέρα. Πριν από την επίθεση, οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν αρχίσει να περισυλλέγουν σε τακτικά διαστήματα υπολείμματα όλμων για να τα εξετάσουν για χημικά στοιχεία, δεδομένης της χρήσης από το ΙΚ τους προηγούμενους μήνες δραστικής χημικής ουσίας, παραγώγου της μουστάρδας, είπε Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι αμερικανικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν την παρουσία ενός παραγώγου θείου και μουστάρδας σε θραύσματα πυρομαχικών του ΙΚ, στις 5 Οκτωβρίου, είπε άλλος αξιωματούχος. Στόχοι του Ισλαμικού Κράτους υπήρξαν τοπικές ομάδες, όχι αμερικανικές ή συμμαχικές, διευκρίνισε.

Σε προχθεσινές δηλώσεις τους, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης είπαν ότι επίσης προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν τη χρήση χημικών όπλων κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν πιστεύουν, ωστόσο, ότι οι τζιχαντιστές του ΙΚ έχουν καταφέρει να παρασκευάσουν χημικά όπλα με ιδιαίτερα θανατηφόρα αποτελέσματα. Οι χημικές ενώσεις παραγώγων της μουστάρδας μπορούν να ερεθίσουν έντονα το δέρμα και τους πνεύμονες, αλλά σε χαμηλές δόσεις δεν μπορούν να προκαλέσουν τον θάνατο.

Οι αμερικανικές δυνάμεις
Σημειώνεται πως στο Ιράκ βρίσκονται περίπου 5.000 Αμερικανοί στρατιώτες. Πάνω από 100 είναι ενσωματωμένοι σε δυνάμεις ιρακινές και Κούρδων Πεσμεργκά στην επίθεση της Μοσούλης, δρώντας ως σύμβουλοι διοικητών και βοηθώντας τους να εστιάσουν τις αεροπορικές επιθέσεις στους σωστούς στόχους, είπαν αξιωματούχοι, αλλά δεν βρίσκονται στις πρώτες γραμμές επίθεσης.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει υπολογίσει το σύνολο των αμάχων που παραμένουν στη Μοσούλη στο 1 εκατομμύριο περίπου, ο αριθμός των οποίων θα δυσκολέψει το Ιράκ και τους δυτικούς συμμάχους του να εξωθήσουν την οργάνωση με βία. «Αν δεν επιτύχουμε να βοηθήσουμε τους κατοίκους καθώς εγκαταλείπουν τη Μοσούλη, αυτό θα μας εκθέσει στην επιστροφή της ISIL», είπε σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον ο Ομπάμα, αναφερόμενος στην άλλη ονομασία του ΙΚ.

Τι αναμένει ο ΟΗΕ
Αξίζει, δε, να αναφερθεί πως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναμένει μια μαζική μετακίνηση του πληθυσμού, τον οποίο επίσης υπολογίζει στο ένα εκατομμύριο ανθρώπους, με περίπου 700.000 να χρειάζονται επείγουσα βοήθεια. Η πτώση της Μοσούλης, του τελευταίου μείζονος προπυργίου των τζιχαντιστών στο Ιράκ, θα σηματοδοτήσει την ήττα των σκληροπυρηνικών σουνιτών τζιχαντιστών στο Ιράκ, αλλά μπορεί επίσης και να οδηγήσει σε διαμάχες για εδάφη μεταξύ ομάδων που πολέμησαν η μία εναντίον της άλλης μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους βρίσκεται ανάμεσα στους χιλιάδες σκληροπυρηνικούς τζιχαντιστές που παραμένουν στην πόλη, το οποίο σημαίνει ότι η μάχη για να ανακόψουν την πρόοδο της συμμαχίας θα είναι ιδιαίτερα σφοδρή. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, στη Μοσούλη βρίσκονται μερικοί από τους καλύτερους μαχητές του ΙΚ.

Η Μόσχα
Από πλευράς Μόσχας, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων προειδοποίησε χθες ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται στη Μοσούλη ενδέχεται να επιχειρήσουν να διαφύγουν στη Συρία και ζήτησε να εξολοθρευτούν επιτόπου.

«Ελπίζουμε ότι οι εταίροι μας του διεθνούς συνασπισμού συνειδητοποιούν τι μπορεί να συμβεί με μιαν άτακτη υποχώρηση αυτών των ενόπλων ομάδων του Ισλαμικού Κράτους», είπε ο στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ. «Είναι ουσιαστικής σημασίας να μην καταδιώκουν τους τρομοκράτες από τη μια χώρα στην άλλη, αλλά να τους εξοντώσουν επιτόπου», συνέχισε, εκφράζοντας φόβους για μια «υποχώρηση» των ανδρών του ΙΚ προς τη Συρία.

Υπό παρακολούθηση η κατάσταση
Βάσει πληροφοριών, οι δυνάμεις του ιρακινού στρατού και των Κούρδων Πεσμεργκά πλησιάζουν στη Μοσούλη, προκειμένου να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές από την πόλη αυτή. Στην επιχείρησή τους αυτή στηρίζονται από τον διεθνή συνασπισμό του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ. Εκτός από τα μαχητικά αεροσκάφη του που εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών, ο συνασπισμός έχει αναπτύξει στην περιοχή και ειδικές ομάδες στρατιωτικών συμβούλων.

Ο στρατηγός Γκερασίμοφ ανέφερε ότι στρατιωτικοί δορυφόροι καθώς και δέκα μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασης στη Μοσούλη. «Παρά τον πάταγο που γίνεται στα δυτικά τηλεοπτικά κανάλια, πρέπει να καταλάβουμε ότι στην πραγματικότητα η επιχείρηση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη», υποστήριξε, λέγοντας ότι το μόνο που έχει γίνει είναι ορισμένα πλήγματα από το πυροβολικό, ενώ ταυτόχρονα συγκεντρώνονται μονάδες στην περιφέρεια της Μοσούλης.

Οι ιρακινές δυνάμεις μπήκαν την Τρίτη σε πολλές συνοικίες της πόλης Καρακός, προκαλώντας ξέσπασμα χαράς στους χριστιανούς κατοίκους της πόλης, οι οποίοι έχουν καταφύγει εδώ και δύο χρόνια σε κοντινές περιοχές του Ιρακινού Κουρδιστάν. Όμως στην πόλη υπάρχουν ακόμη τζιχαντιστές, ενώ οι περισσότεροι -αν όχι όλοι- κάτοικοι την έχουν εγκαταλείψει.