Σημερινή

Σάββατο, 23/03/2019
RSS

Δεν πήγαν καλά οι περονιστές

| Εκτύπωση | 27 Οκτώβριος 2015, 07:58 | Σημερινή

Ο Μαουρίσιο Μάκρι πανηγυρίζει μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου.

Έχασε από τα ποσοστά του στις προεδρικές εκλογές το κυβερνών κόμμα της Αργεντινής
O Ντανιέλ Σιόλι, υποψήφιος των περονιστών για τη διαδοχή της Κριστίνα Φερνάντες, συγκέντρωσε το 36,8% και θα αναγκαστεί να διεκδικήσει την προεδρία σε δεύτερο γύρο απέναντι στον συντηρητικό Μαουρίσιο Μάκρι, ο οποίος συγκέντρωσε 34,3%


Κακό ήταν για το κυβερνών κόμμα της Αργεντινής το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. O Ντανιέλ Σιόλι, υποψήφιος των περονιστών για τη διαδοχή της Κριστίνα Φερνάντες, συγκέντρωσε το 36,8% και θα αναγκαστεί να διεκδικήσει την προεδρία σε δεύτερο γύρο (στις 22 Νοεμβρίου) απέναντι στον συντηρητικό Μαουρίσιο Μάκρι (τέως κυβερνήτη της πρωτεύουσας), ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής με 34,3%.

Ο Σιόλι ήλπιζε σε ένα ποσοστό πάνω από 40% και σε διψήφια διαφορά από τον Μάκρι, ώστε να μη χρειαστεί δεύτερος γύρος. Αυτό τουλάχιστον έδειχναν και αρκετές δημοσκοπήσεις τις προηγούμενες εβδομάδες. Η τάση όχι απλώς δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά ο Σιόλι έλαβε λιγότερες ψήφους και από τις προκριματικές εκλογές του Αυγούστου. Καλείται, λοιπόν, να γοητεύσει τόσο τους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων όσο και τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους των περονιστών για να γίνει τελικά πρόεδρος.

O ρυθμιστής
Ρόλο-κλειδί για τον β' γύρο θα παίξει -όπως άλλωστε αναμενόταν- ο τρίτος της προεδρικής μάχης. Πρόκειται για τον Σέρχιο Μάσα, άλλοτε συνεργάτη και υπουργό των περονιστών, ο οποίος όμως διαφώνησε και αποχώρησε. Συγκέντρωσε το διόλου ευκαταφρόνητο 21%. Ο ίδιος σε δηλώσεις του μίλησε ανοικτά για το ξεκίνημα μιας νέας πορείας... Για τους περονιστές το αποτέλεσμα ήταν κακό και στην πολυπληθή επαρχία του Μπουένος Άιρες, όπου ζει και ψηφίζει το 40% των Αργεντινών.

Δάκρυα και χοροί
Σε επίπεδο κυβερνήτη, η αντιπολίτευση κατάφερε να κερδίσει ένα βαρύ όνομα της κυβέρνησης. Η Μαρία Εουχένια Βιδάλ γίνεται η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης του Μπουένος Άιρες, επικρατώντας του Ανίμπαλ Φερνάντες, ενός από τους πλέον στενούς συνεργάτες της απερχόμενης προέδρου Κριστίνα Φερνάντες. Τα συναισθήματα ήταν πολύ διαφορετικά στα εκλογικά κέντρα των υποψηφίων. Δάκρυα λύπης και απογοήτευσης για το κυβερνών κόμμα, πανηγυρισμοί έως και χοροί για την αντιπολίτευση.

Με ιστορικό χαρακτήρα
Oι εκλογές είχαν ιστορικό χαρακτήρα για την Αργεντινή, καθώς τα περίπου 32 εκατομμύρια ψηφοφόρων καλούνταν να αποφασίσουν αν θα συνέχιζαν στον δρόμο που χάραξε στα τελευταία 12 χρόνια ο «Κιρσνερισμός» του Νέστορ Κίρσνερ (2003-2007) και της συζύγου του Κριστίνα Φερνάντες (2007-2015), ή θα ψήφιζαν για την αλλαγή στο πρόσωπο του Μαουρίσιο Μάκρι. Ο Σιόλι υπήρξε σχεδόν μια αναγκαστική επιλογή για τους περονιστές, ωστόσο, δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα συμπαθής στον σκληρό πυρήνα του «Κιρσνερισμού», πράγμα το οποίο φάνηκε τελικά και στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Απώλειες στο Κογκρέσο
Aλλά και στο Κογκρέσο τα νέα δεν είναι ευχάριστα για τους περονιστές, καθώς το κυβερνών κόμμα έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή: παραμένει η μεγαλύτερη δύναμη της μειοψηφίας με 114 έδρες. Διατήρησε όμως τον απόλυτο έλεγχο της Γερουσίας, αυξάνοντας μάλιστα τη δύναμή του: επί συνόλου 72 εδρών, οι περονιστές ελέγχουν 42 έδρες.

Στη Βουλή ο Κισιλόφ
Στη Βουλή μπαίνει ο Άξελ Κισιλόφ, ο υπουργός Οικονομικών της απερχόμενης κυβέρνησης και πρόσωπο-«κλειδί» στην οικονομική πολιτική των τελευταίων ετών. Επίσης εκλέγεται κυβερνήτης της Σάντα Κρους η Αλίσια Κίρσνερ, αδελφή του Νέστορ Κίρσνερ και υπουργός τα τελευταία 12 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νυν πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες απενεξελέγη το 2011 στον πρώτο γύρο με το συντριπτικό 54,11%. Το 2007, όταν διεκδίκησε για πρώτη φορά την προεδρία, εξελέγη επίσης στον πρώτο γύρο με 45%. Η επαναληπτική εκλογή της 22ας Νοεμβρίου είναι ανοικτή σε κάθε προγνωστικό.

ΠΗΓΗ: in,.gr

Ο εκλογικός χάρτης
Με γαλάζιο οι περιοχές που επικράτησαν οι περονιστές. Οι επαρχίες στα βόρεια και στα νότια της χώρας είναι σχετικά αραιοκατοικημένες. Με κίτρινο, οι νίκες της αντιπολίτευσης, σε περιοχές με μεγάλες πόλεις με πυκνό πληθυσμό. Στο πλαίσιο η πρωτεύουσα, Μπουένος Άιρες, παραδοσιακό προπύργιο της αντιπολίτευσης. Αριστερά -με έντονο κίτρινο- η Κόρδοβα, η οποία παραδοσιακά στήριζε τους Ριζοσπάστες. Ακόμα πιο αριστερά, επίσης με κίτρινο η Μεντόσα.