Σημερινή

Τρίτη, 26/03/2019
RSS

Μπροστά ο Βάσκες στην Ουρουγουάη

| Εκτύπωση | 28 Οκτώβριος 2014, 06:53 | Επιμέλεια: Μικαέλλα Λοίζου

Ο υποψήφιος της αριστεράς στις προεδρικές εκλογές στην Ουρουγουάη Ταμπαρέ Βάσκες κέρδισε το 47,8% των ψήφων στον πρώτο γύρο που διεξήχθη την Κυριακή, ενώ ο αντίπαλός του της κεντροδεξιάς Λουίς Λακάγιε Που το 31,1%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες. Τα ποσοστά αυτά, με καταμετρημένο το 97,8% των ψήφων, δημοσιοποιήθηκαν το πρωί από το εκλογοδικείο.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση αυτή, ο υποψήφιος του συντηρητικού κόμματος Κολοράδο Πέδρο Μπορνταμπέρι έλαβε το 13% των ψήφων, και ο ηγέτης του Ανεξάρτητου Κόμματος (κεντροαριστερά) Πάμπλο Μιέρες το 3,06%. Ο Μπορνταμπέρι ανακοίνωσε ήδη από προχθές ότι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που αναμένεται να διεξαχθεί στις 30 Νοεμβρίου, θα υποστηρίξει τον Λακάγιε Που του Εθνικού Κόμματος.

Ο Βάσκες ήταν ο πρώτος αριστερός πρόεδρος της Ουρουγουάης (2005-2010) και ανήκει στο κόμμα Ευρύ Μέτωπο του απερχόμενου προέδρου Χοσέ Μουχίκα. Στην Ουρουγουάη η ψήφος είναι υποχρεωτική επί ποινή προστίμου. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών κλήθηκαν να ψηφίσουν περίπου 2,6 εκατομμύρια πολίτες και εκτός από πρόεδρο καλούνται να εκλέξουν 30 γερουσιαστές και 99 βουλευτές. Βάσει των εκτιμήσεων, η αριστερά, που βρίσκεται στην εξουσία, αναμένεται να διατηρήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Cifra, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα, το Διευρυμένο Μέτωπο αναμένεται να εκλέξει 14 γερουσιαστές, το Εθνικό Κόμμα 10, το Κόμμα Κολοράδο 4 και το Ανεξάρτητο Κόμμα έναν. Η τελευταία έδρα αναμένεται να κριθεί τις επόμενες ώρες μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων.