Σημερινή

Τρίτη, 23/04/2019
RSS

Στη «μάχη» τα μέγιστα οπλοστάσια

| Εκτύπωση | 17 Ιούνιος 2018, 18:04 | Του Θεόδωρου Καυκαρίδη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΓΗΠΕΔΑ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΙΔΑΝΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

Από τις μεγάλες δυνάμεις του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, δύο είναι αυτές που έχουν σφραγίσει μέχρι σήμερα το Μουντιάλ εντονότερα από οποιαδήποτε άλλη. Βραζιλία και Γερμανία. Η Σελεσάο είναι η χώρα με τους περισσότερους τίτλους και το πιο φανταχτερό image, τα Πάντσερ η ομάδα με τα κορυφαία στατιστικά. Στα γήπεδα της Ρωσίας η αποστολή των ομάδων είναι ολίγον τι ξεχωριστή.

Αφήνοντας κατά μέρος το κλισέ, που είναι φυσικά ο στόχος της κατάκτησης της κορυφής. Αυτή είναι η επικεφαλίδα στο κεφάλαιο της αποστολής τους. Το περιεχόμενο έχει ενδιαφέρον. Η Βραζιλία προέρχεται από ένα Μουντιάλ που, όσο και να θέλει, δεν μπορεί να ξεχάσει. Αν φτάσει μέχρι τέλους στη Ρωσία, μπορεί να "ξοφλήσει" το χρέος που προέκυψε από το κάζο του 2014 και την ταπείνωση του ημιτελικού κόντρα στη Γερμανία.

Πολλοί παίκτες, όπως ο Νεϊμάρ, ο Τιάγο Σίλβα, ο Μαρσέλο, είχαν βιώσει το ταπεινωτικό 1-7 μέσα στο σπίτι τους. Έχουν ένα προσωπικό στοίχημα να αντιμετωπίσουν και μαζί να ωθήσουν τους υπόλοιπους προς την κορυφή. Η Βραζιλία είναι σαφώς καλύτερη απ' ό,τι τέσσερα χρόνια πριν. Σε υλικό, ωριμότητα, ισορροπία. Αρχίζει τη προσπάθειά της απέναντι στην Ελβετία και είναι φυσικά φαβορί, αν και είναι αγώνας που θέλει προσοχή, αφού οι "σοκολάτες" είναι σκληρό καρύδι, ενώ στην εξίσωση μπαίνει και ο παράγοντας "δυσκολία της πρεμιέρας".

Στον όμιλο της Βραζιλίας θα γίνει άλλος ένας αγώνας, με τη Σερβία να αντιμετωπίζει την Κόστα Ρίκα. Στα χαρτιά και με βάση το υλικό, οι "Βαλκάνιοι" είναι φαβορί. Αλλά ας θυμηθούμε τα τρελά των Κεντροαμερικανών πριν από τα 4 χρόνια (παραλίγο να μπουν στα ημιτελικά), έχοντας επίσης κατά νουν πως έχουν καλύτερο υλικό από το προηγούμενο Μουντιάλ.

Η Γερμανία ξεκινά υπεράσπιση. Είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια και το να κρατάς τα σκήπτρα είναι ένα μεγάλο κίνητρο. Για την ίδια, που θέλει να γίνει η 1η χώρα μετά το 1962, που θα κολλήσει δύο τίτλους Μουντιάλ, αλλά και για τον κάθε αντίπαλο. Που θα θέλει να συμβάλει στην εκθρόνισή της και από ένα σημείο και μετά (νοκ άουτ αγώνες) να πάρει τη θέση της. Η γερμανική εκδοχή του 2018 είναι εξίσου εξαιρετική με την προ τετραετίας. Και η αλήθεια να λέγεται, αν βάλουμε κάτω λεπτομερώς το κάθε αγωνιστικό στοιχείο των ομάδων, ίσως η Γερμανία να υπερέχει όλων στα σημεία. Κάνει πρεμιέρα με το Μεξικό, ομάδα που έχει το υλικό και τη νοοτροπία να την ζορίσει.

Η προϊστορία της ημέρας

Η Βραζιλία έχει ελαφριά υπεροχή απέναντι στην Ελβετία. Σε σύνολο 8 αγώνων, η Σελεσάο επιβλήθηκε τρεις φορές, έχασε δύο και τρεις αγώνες έληξαν ισόπαλοι. Η Ελβετία είχε κερδίσει το τελευταίο παιχνίδι με 1-0 (φιλικό στην Βασιλεία) τον Αύγουστο του 2013, με αυτογκόλ του Ντάνι Άλβες. Έξι νίκες, τέσσερεις ισοπαλίες και μία ήττα ο απολογισμός των Γερμανών κόντρα στο Μεξικό. Σε τρεις αγώνες σε Μουντιάλ, οι Γερμανοί έχουν τρεις νίκες (η μία στα πέναλτι), ενώ υπερίσχυσαν και στον τελευταίο χρονικά αγώνα (4-1 πέρσι στο κύπελλο συνομοσπονδιών).

Σερβία και Κόστα Ρίκα θα αναμετρηθούν για 1η φορά.