Σημερινή

Κυριακή, 24/03/2019
RSS

Τσάμπιονς Λιγκ: Το (μπερδεμένο) τοπίο των προκριματικών

| Εκτύπωση | 15 Απρίλιος 2018, 18:04 | Του Θεόδωρου Καυκαρίδη

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ "ΙΣΧΥΡΟΥΣ / ΑΝΙΣΧΥΡΟΥΣ" ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΩΝ

Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της 32ης αγωνιστικής, το πρωτάθλημα δεν μπορεί να κριθεί μαθηματικά πριν από την 34η και είναι πιθανό να αναμένουμε την έκβαση ακόμη και στο φινάλε. Ανεξάρτητα απ' όλα αυτά, είναι επίσης ξεκάθαρο ότι ο τίτλος θα πάει ή στον Απόλλωνα ή στον ΑΠΟΕΛ και μία εκ των δύο θα προσπαθήσει να κάνει την απόλυτη πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ. Σημειώστε κάποιες αλλαγές. Για να μπει ομίλους η πρωταθλήτρια Κύπρου, θα δώσει 4 προκριματικούς γύρους.

Αν είχαμε σήμερα πρωταθλητή στην Κύπρο, πώς θα ήταν τα δεδομένα με βάση τους συντελεστές τους; Για να βγει ένα πρώτο συμπέρασμα, θεωρούμε πως στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα θα τερματίσουν πρώτες οι ομάδες που προπορεύονταν πριν τους αγώνες αυτού του Σ/Κ. Αν και αυτό είναι λίγο παράτολμο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ήδη υπάρχουν πρωταθλήματα που ολοκληρώθηκαν, σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που, όποια και αν είναι η έκβαση, δεν έχει σημασία. Σε κάποιες όμως χώρες (4), η τελική έκβαση αφορά τις δύο επίδοξες πρωταθλήτριες Κύπρου. Τι θα γίνει αν με το καλό η πρωταθλήτριά μας περνά στην επόμενη φάση;

Σημειώστε πως αλλάζουν και άλλα. Ξεχάστε από τη 2η φάση τον κλασικό διαχωρισμό ισχυρών και ανίσχυρων. Αμέσως πριν από τον προ-προκριματικό γύρο (συμμετέχουν 4 ομάδες και περνά μία) θα γίνει η κλήρωση του 1ου (κανονική κλήρωση) και του 2ου (θα προκύπτουν ζευγάρια με πιθανούς αντιπάλους). Πριν ολοκληρωθούν οι αγώνες του 2ου και του 3ου προκριματικού, θα γίνεται κλήρωση για τον 3ο και πλέι οφ αντίστοιχα, πάλι με πιθανά ζευγάρια. Κάθε «ανίσχυρος» που αποκλείει «ισχυρό» παίρνει και τον συντελεστή του. Συνεπώς έχουμε ένα πολύ μπερδεμένο σύστημα και στην ιστορία «ισχυρός» - «ανίσχυρος». Το πιο σημαντικό είναι να εξασφαλίζεται η παρουσία της κυπριακής ομάδας ως ισχυρού στο ζευγάρι.

1ος ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ (34 ομάδες): Ο Απόλλωνας μπαίνει με 10.000 συντελεστή και ο ΑΠΟΕΛ με 27.000. Σημειώστε ότι η κλήρωση θα γίνει με περίεργο τρόπο. Θα αποτελείται από ένα γκρουπ 10 ομάδων και 2 γκρουπ των 12. Ο Απόλλωνας με βάση τα σημερινά στοιχεία έχει τον 9ο καλύτερο συντελεστή. Ο ΑΠΟΕΛ έχει τον 3ο καλύτερο.

2ος ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ (20 ομάδες): Εισέρχονται και οι πρωταθλήτριες Αυστρίας, Ρουμανίας και Κροατίας. Παίρνουν θέση στους ισχυρούς και, απ' εκεί και πέρα, λογικά τα ζευγάρια θα τοποθετηθούν με βάση τον συντελεστή του «ισχυρού». Να σημειώσουμε ότι σήμερα που μιλάμε ο Απόλλωνας έχει την 13η καλύτερη βαθμολογία από τις 20, ο δε ΑΠΟΕΛ την 5η.

3ος ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ (12 ομάδες): Επαναλαμβάνουμε, η κλήρωση θα γίνει αμέσως μετά τον 1ο προκριματικό γύρο. Θα εισέλθουν σ' αυτήν και οι πρωταθλήτριες Ολλανδίας και Ελλάδας που θα έχουν απέναντι πιθανό αντίπαλο από τα 10 ζευγάρια, ενώ θα μιλάμε για 4 περιπτώσεις όπου ο νικητής του ζευγαριού τάδε θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού τάδε. Για τον Απόλλωνα τα πράγματα είναι πολύπλοκα. Εξαρτάται αν θα κουβαλά τον δικό του συντελεστή ή θ' αρπάξει τον συντελεστή (και ποιον) ενός «ισχυρού» από τον 2ο προκριματικό. Ο ΑΠΟΕΛ έχει σήμερα τον 6ο καλύτερο συντελεστή. Μπορεί να πέσει πιο κάτω αν χάσει στην Ελλάδα το πρωτάθλημα η ΑΕΚ αλλά και ν' ανέβει αν χάσει π.χ. τον τίτλο στη Ρουμανία η Στεάουα.

ΠΛΕΪ-ΟΦ (8 ομάδες): Στην κληρωτίδα μπαίνουν οι πρωταθλήτριες Τσεχίας και Ελβετίας (Γιανγκ Μπόις). Για να είναι εδώ ο Απόλλωνας σημαίνει πως έχει κουβαλήσει συντελεστή άλλης, πιο «ισχυρής» ομάδας. Για τον ΑΠΟΕΛ, αν όλες οι ομάδες με υψηλή βαθμολογία βρεθούν εδώ, θα έχει την 7η θέση, που μεταφράζεται σε 6η, αφού κατά πάσα πιθανότητα η Πλζεν (μεγάλο φαβορί στην Τσεχία) θα μπει απευθείας στους ομίλους.

Σημείωση: Το κείμενο γράφτηκε πριν από τους χθεσινούς αγώνες, οπότε μαθηματικές ελπίδες για τίτλο είχαν η Ανόρθωση (μερικές) και η ΑΕΚ (μηδαμινές). Θα έχουν συντελεστή 4,310 και θα είναι εκτός απροόπτου «ισχυρές», μόνο στον 1ο προκριματικό.