Σημερινή

Τρίτη, 26/03/2019
RSS

Η εισβολή των Γερμανών

| Εκτύπωση | 17 Σεπτέμβριος 2017, 18:00 | Του Μιχάλη Παπαδόπουλου

Δεν ξανάγινε! Οι οπαδοί της Κολωνίας, σε μια πρωτοφανή κινητοποίηση για τα δεδομένα της φάσης των Ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης, έκαναν κανονική… εισβολή στο Emirates, σκορπώντας αναταραχή αλλά και προβληματισμό στις Αρχές ασφαλείας του Λονδίνου.

Κάπου είκοσι χιλιάδες οπαδοί, λοιπόν, της γερμανικής ομάδας, 17 χιλιάδες περισσότεροι από τον αριθμό των εισιτηρίων που εδικαιούτο να διαθέσει στους φιλάθλους της στον εκτός έδρας αγώνα με την Άρσεναλ, «κατέλαβαν» τη λονδρέζικη πρωτεύουσα, προκαλώντας καταστάσεις και ατμόσφαιρα πρωτόγνωρες για τους Λονδρέζους.

Και δεν επρόκειτο για αγώνα Champions League, αλλά του Europa League, εκεί όπου διαγωνίζεται φέτος η Κολωνία, έπειτα από 25, περίπου, χρόνια απουσίας από τις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετακίνηση φιλάθλων στην ιστορία του ευρωπαϊκών διοργανώσεων σ’ αυτήν τη φάση, από τότε που προσέλαβαν τη συγκεκριμένη μορφή, δηλαδή του Champions League και του Europa League.

Η απρόβλεπτη μαζική εισροή των Γερμανών φιλάθλων, απότοκο της επιθυμίας τους να τιμήσουν την επιστροφή της ομάδας τους στα ευρωπαϊκά σαλόνια, είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει, για λόγους ασφαλείας, γύρω στη μια περίπου ώρα η έναρξη του αγώνα, ενώ δεν έλειψαν και τα μικροεπεισόδια και οι μικροεντάσεις.

Δεν ήταν λίγοι δε οι οπαδοί των «Τράγων», που… αμφιεσμένοι με φανέλες της Άρσεναλ βρέθηκαν διασκορπισμένοι σε διάφορες θύρες του Emirates, προκαλώντας επιπρόσθετη αναταραχή.

Το προχθεσινό γεγονός επιβεβαιώνει με τον πιο περίτρανο τρόπο τη δυναμική αλλά και την αναγνώριση που έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια οι Γερμανοί φίλαθλοι, που θεωρούνται, πλέον, παρά το βόρειο ψυχρό φλέγμα τους, από τους πιο πιστούς, εκδηλωτικούς και παθιασμένους, γεμίζοντας, σε βαθμό… υπερπληρότητας, κάθε αγωνιστική, τα γερμανικά γήπεδα.

Σε αντίθεση με τους Άγγλους, οι οποίοι, παρά τη βαθιά στον χρόνο φίλαθλη ή και… «χούλιγκαν» κουλτούρα τους, μετατρέπονται, σιγά - σιγά, στις υπερπολυτελείς αρένες της Premier League και της Championship, σε άνευρους καταναλωτές ενός σχεδόν «κόσμιου» θεάματος.

Μιχάλης Παπαδόπουλος