Σημερινή

Πέμπτη, 21/02/2019
RSS

Ποιος θα κτυπήσει το εννιαψήφιο νούμερο;

| Εκτύπωση | 25 Ιούνιος 2017, 15:00 | Του Θεόδωρου Καυκαρίδη

Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟΙΧΙΣΕ 100 ΛΙΡΕΣ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΜΙΛΑΜΕ ΠΛΕΟΝ ΓΙΑ 100 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

Στα 1893, ο Σκοτσέζος επιθετικός Ουίλι Γκρόουβς μετακομίζει από την Μπρόμιτς στην Άστον Βίλα. Η ομάδα του Μπέρμιγχαμ έδωσε 100 λίρες και έτσι καταγράφηκε η 1η μετεγγραφή ποδοσφαιριστή με χρηματικό αντίτιμο στην ιστορία. Με σημερινά δεδομένα, μιλάμε για 13 χιλιάδες λίρες (περίπου 15 χιλιάδες ευρώ). Μετά από 124 χρόνια, η συζήτηση είναι για ποιον παίκτη θα προστεθούν 6 μηδενικά στο 100, για να γίνει ο πρώτος παίκτης που στοίχισε εννιαψήφιο νούμερο. Μιλάμε πάντα για αγγλικές λίρες, αφού σε ευρώ το ρεκόρ των 100 εκατομμυρίων έχει σπάσει. Αλλά πρακτικά και ιστορικά, η πορεία με την ακριβότερη μετεγγραφή ποδοσφαιριστή ξεκίνησε και συνεχίζει να καταγράφεται σε λίρες. Και έχει ενδιαφέρον. Συνήθως το ρεκόρ στη σύγχρονη εποχή έσπαζε με τη μετακίνηση ενός σούπερ ονόματος. Υπάρχουν φυσικά και περιπτώσεις που έγιναν εκπλήξεις. Έχει ενδιαφέρον η πορεία.

Ο Γκρόουβς, που λέτε, κράτησε το ρεκόρ για δέκα χρόνια και το έχασε από τον Γκριν (500 λίρες) στα 1903. Τηρουμένων των δεδομένων, η διαφορά είναι μεγάλη. Μιλάμε για πενταπλάσιο ποσό. Οι Άγγλοι είχαν την πρωτοκαθεδρία για πολλά χρόνια και στα 1928, η Άρσεναλ έδωσε πενταψήφιο νούμερο για να τον ενδιάμεσο επιθετικό Ντέιβιντ Τζακ. Τον πήρε από την Μπόλτον.

Διαβάστε περισσότερα στην έκδοση της "Σημερινής" της Κυριακής που κυκλοφορεί...