Σημερινή

Παρασκευή, 24/05/2019
RSS

Γκάλης-Μάκαντου

| Εκτύπωση | 10 Σεπτέμβριος 2017, 18:00 | Του Μιχάλη Παπαδόπουλου

Τα βήματα, ωστόσο, των δύο μύθων του μπάσκετ έμελλε να διασταυρωθούν ξανά, στη στιγμή της απόλυτης δόξας για τον Nick the Greek, αφού ο δις πρωταθλητής με τους LA Lakers Μάκαντου ήταν ο άνθρωπος που τον παρουσίασε στην τελετή εισαγωγής του στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame, στο Πάνθεον

Οι συγκλονιστικές μάχες του Άρη και της Τρέισερ Μιλάνου στα τελικά της δεκαετίας του ’80 θα μείνουν αξιομνημόνευτες στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
Μάχες που ενσαρκώθηκαν και αντικατοπτρίστηκαν στο πρόσωπο μερικών καλαθοσφαιριστών τιτάνων της εποχής εκείνης, που ανήκουν εσαεί στο Πάνθεον της ευρωπαϊκής καλαθόσφαιρας - και όχι μόνον. Από τη μια Γκάλης, Γιαννάκης, Φιλίππου, Σούμποτιτς, από την άλλη, Μάκαντου, Ντ’ Αντόνι, Μενεγκίν, Μπράουν κ.λπ.

Κυρίως, όμως, ενσαρκώθηκαν στο πρόσωπο των δύο κορυφαίων, του Νίκου Γκάλη και του Μπομπ Μάκαντου, που στα 36 του χρόνια είχε αποφασίσει να συνεχίσει τη μυθική καριέρα του στην Ευρώπη.

Δύο από τους μεγαλύτερους σκόρερ στην ιστορία του μπάσκετ, όπως κι αν τη δει κανείς, που κάθε φορά που κοίταζαν το καλάθι έμοιαζαν ασταμάτητοι.

Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν 7 φορές, με την ελληνική ομάδα να κερδίζει τις 3 και την ιταλική τις 4, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού αγώνα στο φάιναλ φορ της Γάνδης την περίοδο 1987-88, με τον Αμερικανό θρύλο να πετυχαίνει 39 πόντους οδηγώντας το Μιλάνο στον τελικό, όπου κατέκτησε τελικά το τρόπαιο επικρατώντας της Μακάμπι.

Οι Ιταλοί είχαν επικρατήσει και ένα χρόνο νωρίτερα, αποκλείοντας τον Άρη στην πορεία προς το φάιναλ φορ, πετυχαίνοντας μιαν από τις μεγαλύτερες ανατροπές της ιστορίας, αφού κατάφεραν να ανατρέψουν το 98-67 (31 πόντους) του πρώτου αγώνα στο Αλεξάνδρειο (με 44 πόντους του Γκάλη) κερδίζοντας στον επαναληπτικό με 83-49!

Ήταν μέσα και μετά από αυτές τις μεγαλειώδεις αναμετρήσεις που ο Μπομπ Μάκαντου είχε, με απροσχημάτιστη ειλικρίνεια, δηλώσει ότι αυτά που κάνει ο Γκάλης στο παρκέ, δεν τα κάνουν ούτε οι παίκτες των Σέλτικς και των Λέικερς!

Τα βήματα, ωστόσο, των δύο μύθων του μπάσκετ έμελλε να διασταυρωθούν ξανά, στη στιγμή της απόλυτης δόξας για τον Nick the Greek, αφού ο δις πρωταθλητής με τους LA Lakers Μάκαντου ήταν ο άνθρωπος που τον παρουσίασε στην τελετή εισαγωγής του στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame, στο Πάνθεον, δηλαδή, όπου ανήκουν οι κορυφαίοι των κορυφαίων, και ήδη ο ίδιος ο Μάκαντου από το 2000.

Μιχάλης Παπαδόπουλος