Σημερινή

Κυριακή, 24/03/2019
RSS

ΑΠΟΛΛΩΝ VS AEK Δύο αντίπαλοι, μία η επιλογή

| Εκτύπωση | 11 Φεβρουάριος 2018, 18:05 | Του Θεόδωρου Καυκαρίδη

ΑΠ' ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΠΤΙΚΕΣ ΓΩΝΙΕΣ, ΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΟΜΑΔΕΣ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: ΤΗ ΝΙΚΗ

Η βαθμολογική τους συγκομιδή (52 ο Απόλλωνας, 48 η ΑΕΚ) και η έδρα είναι ίσως τα μόνα, ουσιαστικά, διαφορετικά στοιχεία των δύο αντιπάλων στο σημερινό ντέρμπι. Κατά τα άλλα, για αμφότερες τις ομάδες υπάρχουν τα "κοινά". Με κοινό παρονομαστή, την ανάγκη να κερδίσουν. Πρακτικά, η ισοπαλία δεν θα είναι τόσο επώδυνη για τον Απόλλωνα, αλλά ακόμη και για την ομάδα της Λεμεσού, μία απώλεια σήμερα θα είναι πολύ σημαντική, με το μέγεθος να καθορίζεται και από το αποτέλεσμα των άλλων δύο αγώνων. Για την ΑΕΚ, μιλάμε για τον απόλυτο μονόδρομο, εφόσον ο στόχος της είναι η 1η θέση και έχει διαφορές να καλύψει.

Πρακτικά, δύο σενάρια υπάρχουν. Ένας μεγάλος κερδισμένος, με έναν μεγάλο χαμένο ή δύο χαμένοι. Δεύτερο κοινό σημείο, η ανάγκη και των δύο ομάδων να βελτιώσουν κάτι.

Έπρεπε καλύτερα

Οι επιδόσεις τους στα ντέρμπι είναι ένα σημείο αναφοράς. Μπορεί να μη χάνει ο Απόλλωνας (μετρά μόνο μία ήττα), αλλά παράλληλα δεν κερδίζει στον απαιτούμενο βαθμό. Έχει τις δύο νίκες με την Ομόνοια και τον θρίαμβο επί του ΑΠΟΕΛ, αλλά την ίδια ώρα έκανε 5 ισοπαλίες (δύο με ΑΕΛ, δύο με Ανόρθωση, μία με την ΑΕΚ). Δηλαδή 14 βαθμούς από τους 27. Σαφώς και χρειάζεται κάτι παραπάνω. Την ίδια ώρα η ΑΕΚ έχει τρεις νίκες (Ομόνοια, ΑΕΛ, ΑΠΟΕΛ), τρεις ισοπαλίες (Ανόρθωση, Απόλλωνα, ΑΕΛ) και τρεις ήττες (Ομόνοια, ΑΠΟΕΛ, Ανόρθωση). Δηλαδή απολογισμός 12 βαθμών.

Ο Απόλλωνας

Η εικόνα είναι ξεκάθαρη και δεν αλλάζει μέσα από ένα-δύο αποτελέσματα. Η ομάδα της Λεμεσού μπορεί στη μέρα της να σκορπίσει πανικό απέναντι στον οποιοδήποτε. Η γραμμή πυρός είναι πολύ ισχυρή. Ο Ζελάγια και ο Μάγκλιτσα έχουν τον πρώτο λόγο, αλλά υπάρχει μεγάλος αριθμός παικτών που μπορούν να δώσουν εύκολο γκολ. Παπουλλής, Ντα Σίλβα, Σκέμπρι, Γιάκολις, Σαρδινέρο. Τα ακραία μπακ εμπλέκονται γερά στο επιθετικό παιχνίδι, τα στόπερ κάνουν δουλειά στις στημένες μπάλες. Ο αμυντικός μηχανισμός, από την άλλη, δύσκολα μπάζει (καλύτερη στο πρωτάθλημα). Η ομάδα της Λεμεσού έχει λοιπόν μία εξαιρετική ισορροπία και θα παρατάξει στην 1η γραμμή αυτό το όπλο.

Η ΑΕΚ

Όταν εφαρμόσει σωστά το passing game της, με το γνωστό στυλ, τις εναλλαγές θέσεων και το κάθετο ποδόσφαιρο όταν φτάσει στα πέριξ της αντίπαλης περιοχής, η ΑΕΚ μπορεί να φέρνει και το παιχνίδι στο δικό της τέμπο, αλλά και να είναι άκρως επικίνδυνη. Ο Τολμές είναι φυσικά ξεχωριστή περίπτωση στην υπόθεση γκολ. Σημείωσε το 42% των τερμάτων της ομάδας. Φυσικά η παρουσία των Τρισκόφκσι και Ακοράν φέρνει άλλες δύο εγγυημένες λύσεις, ενώ με τον Γιάννου μπορεί να παίξει πλέον και κλασικό 4-4-2. Η άμυνά της απέχει σε σχέση με κάποιες άλλες ομάδες στα ψηλά, αλλά 20 γκολ σε 23 ματς (0.86 ανά ματς) δεν είναι άσχημη επίδοση. Αν θυμηθούμε ότι δέχτηκε μία φορά πέντε τέρματα, στα υπόλοιπα 22, ο μέσος όρος πέφτει στο 0,65%.

Τα «κοινά»

Τα τρεξίματα, το πάθος, οι πρώτες μπάλες, το καθαρό μυαλό είναι κλασικά συστατικά επιτυχίας σε ένα ντέρμπι. Από την άλλη, μεγάλο ρόλο θα παίξει η τακτική προσέγγιση και η απόδοση. Και οι δύο ομάδες έχουν πολλά γερά σημεία και λίγες αδυναμίες. Έχουν μπόλικα κοινά χαρακτηριστικά, αλλά και ξεχωριστά σημεία στην αγωνιστική τους ταυτότητα. Η επιβολή δεν είναι εύκολη, αλλά η υπεροχή στις λεπτές ισορροπίες θα παίξει ρόλο. Αν όλα κυλήσουν με τη λογική, γιατί πολλές φορές πολλά ανατρέπονται πριν καλά-καλά το καταλάβουμε.

Δεκαετία στη Λεμεσό

Στα προηγούμενα δέκα χρόνια στη Λεμεσό, οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν 13 φορές. Εννέα αγώνες σε κανονική περίοδο και τέσσερεις σε πλέι-οφ (1 στο Β΄ γκρουπ). Σχετικό το προβάδισμα του Απόλλωνα με 6 νίκες, έναντι 5 της ΑΕΚ. Μόλις τρεις οι ισοπαλίες. Δύο φορές οι Λαρνακείς πέτυχαν μεγάλες σε έκταση νίκες (5-2, 3-0), μία ο Απόλλωνας (3-0). Η ισοπαλία εμφανίστηκε μόλις την τελευταία διετία. Στα γκολ υπάρχει ισοπαλία, 17 για κάθε ομάδα.

ΑΠΟΛΛΩΝ
ΘΕΣΗ: 2η
ΝΙΚΕΣ: 15
ΙΣΟΠΑΛΙΕΣ: 7
ΗΤΤΕΣ: 1
ΓΚΟΛ ΥΠΕΡ: 56
ΓΚΟΛ ΚΑΤΑ: 13
ΒΑΘΜΟΙ: 52
ΕΝΤΟΣ: 8-2-1 / 32-8

ΑΕΚ
ΘΕΣΗ: 4η
ΝΙΚΕΣ: 15
ΙΣΟΠΑΛΙΕΣ: 4
ΗΤΤΕΣ: 4
ΓΚΟΛ ΥΠΕΡ: 50
ΓΚΟΛ ΚΑΤΑ: 20
ΒΑΘΜΟΙ: 49
ΕΚΤΟΣ: 6-1-4 / 22-14