Σημερινή

Σάββατο, 23/02/2019
RSS

ΑΕΚ Ιδού η Ρόδος για τους Λαρνακείς

| Εκτύπωση | 21 Ιανουάριος 2018, 18:03 | Του Σοφοκλή Σοφοκλέους

ΠΙΘΑΝΟ ΔΙΠΛΟ ΣΤΟ ΓΣΠ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΟΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΕΚ

Ο βαθμός δυσκολίας στο σημερινό ντέρμπι με τον ΑΠΟΕΛ είναι ο μέγιστος. Απέναντι στη φορμαρισμένη πρωταθλήτρια και εκτός έδρας. Είναι όμως τα παιχνίδια, όπου μπορεί να κριθεί στον απόλυτο βαθμό ο χαρακτήρας, οι αντοχές και η προοπτική μίας ομάδας. Η μεγάλη υπέρβαση, που δεν είναι άλλη από την κατάκτηση του πρωταθλήματος (η λέξη μπήκε ξεκάθαρα στην καθομιλουμένη των Λαρνακέων στη φετινή χρονιά), μπορεί να προκύψει με μικρότερες, κομβικές όμως υπερβάσεις στην πορεία. Και αυτό χρειάζεται να κάνει σήμερα η ΑΕΚ. Να κερδίσει ένα κομβικό για την εποχή παιχνίδι. Θα την χαλάσει η ισοπαλία; Σε καμία περίπτωση. Θα είναι θετική απ' όποια πλευρά και αν το δει κάποιος. Αυτό που θα φέρει την ΑΕΚ σε πολύ δύσκολη θέση (όχι μόνο βαθμολογική), είναι η ήττα.

Μιλώντας περί διπλού, η ΑΕΚ δεν έχει καταφέρει να το κάνει ακόμη σε ντέρμπι. Μετρά δύο ήττες και έχει μία ισοπαλία. Και είναι ξεκάθαρο, πως για να κυνηγήσει την πρωτιά οφείλει να βελτιώσει το στατιστικό της.

Το απόγευμα στο ΓΣΠ, η ΑΕΚ θα επιχειρήσει αυτό που κάνει πάντα. Να «απλώσει» εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου το παιχνίδι της. Είναι φυσιολογικό πως ο Ιδιάκεθ θα κάνει ρυθμίσεις ξέροντας τα πολλά ισχυρά σημεία του ΑΠΟΕΛ, την ίδια όμως στιγμή ξέρει (και η ΑΕΚ το έχει αποδείξει πολλάκις με τους «γαλαζοκίτρινους»), ότι η ομάδα του έχει πολλές αρετές. Η καλή ανάπτυξη, η ευχέρεια στο να κρατά την μπάλα, άρα και να κοντρολάρει τον ρυθμό είναι βασικό κομμάτι του οπλοστασίου της.

Σε ένα τέτοιο ντέρμπι, ο έλεγχος είναι τεράστιας σημασίας. Συν φυσικά, πέρα από το τεχνικό και τακτικό κομμάτι, υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία. Πολλά τρεξίματα, κέρδος στη 1η μπάλα, δύναμη και υπεροχή στον αέρα, καθαρό μυαλό σε άμυνα και επίθεση. Στα μεγάλα ντέρμπι υπάρχουν φυσικά και οι προσωπικότητες, οι παίκτες που μπορούν να δώσουν το κάτι παραπάνω. Δόξα τω Θεώ για την ΑΕΚ, έχει αρκετούς ποδοσφαιριστές με ποιότητα και εμπειρία που μπορούν να παίξουν σημαίνοντα ρόλο.

Λαρνακείς σε αριθμούς

Με 43 γκολ η ΑΕΚ έχει την 3η καλύτερη επίθεση και σαφώς το ποσοστό 2,15 γκολ ανά αγώνα είναι πολύ καλό. Με 16 γκολ κατά, έχει κατά μέσο όρο στην άμυνα 0.8 ανά αγώνα. Είναι καλό, αλλά σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, είναι η 5η επίδοση. Στα εκτός έδρας παιχνίδια τώρα, επιθετικά έχει την ίδια απόδοση (2,1 γκολ), αλλά υστερεί αμυντικά σε στατιστικό (11 γκολ σε 10 παιχνίδια). Όμως δέχτηκε 5 από την Ομόνοια και αυτό της χαλάει την εικόνα, που κατά τα άλλα (στα υπόλοιπα παιχνίδια) μεταφράζεται σε 6 γκολ κατά σε 9 αγώνες (0,66 ανά αγώνα).