Σημερινή

Κυριακή, 16/06/2019
RSS

Τα μέτρα της ΚΟΠ και η θέση της Επιτρόπου

| Εκτύπωση | 24 Δεκέμβριος 2017, 18:03 | Του Βασίλη Τσιρόπουλου

Από την ημέρα που σημειώθηκαν τα θλιβερά επεισόδια στο Τσίρειο στάδιο στην αναμέτρηση ΑΕΛ - ΑΠΟΕΛ, πολλές θέσεις ακούστηκαν και άλλες τόσες καταγράφηκαν γραπτώς από αρμoδίους και μη του ποδοσφαίρου. Ο μοναδικός οργανισμός που δεν είχε τοποθετηθεί δημοσίως ήταν η ΚΟΠ. Το έκανε την Τρίτη το βράδυ, με τις αποφάσεις που έλαβε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΟΠ, με στόχο την εξάλειψη της βίας από τα γήπεδα.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε όπως «Στους αγώνες μεταξύ των ομάδων της Ανόρθωσης, της ΑΕΚ, του Απόλλωνα, του ΑΠΟΕΛ, της ΑΕΛ και της Ομόνοιας, τα εισιτήρια της φιλοξενούμενης ομάδας θα διατίθενται μόνο από την ΚΟΠ, μόνο ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της.

Στην είσοδο των Σταδίων, στην κερκίδα των φιλάθλων της φιλοξενούμενης ομάδας, ο κάτοχος του εισιτηρίου, για να εισέλθει στο γήπεδο θα πρέπει να επιδείξει την πολιτική του ταυτότητα μαζί με το εισιτήριο.

Το εισιτήριο δεν θα κατακρατείται στην είσοδο. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2018, με την προσπάθεια αυτό να γίνει από τους αγώνες που είναι προγραμματισμένοι στις 2 και 3 του μήνα, με την προϋπόθεση ότι θα είναι έτοιμο το λογισμικό σύστημα που απαιτείται για την πώληση των εισιτηρίων από την Ομοσπονδία».

Οι συγκεκριμένες αποφάσεις αποτέλεσαν θέμα συζήτησης στον φίλαθλο κόσμο του ποδοσφαίρου. Υπάρχουν θετικές και αρνητικές τοποθετήσεις επί του θέματος. Ποδοσφαιρικά σωματεία, είτε μέσω ανακοινώσεων, είτε μέσω δημόσιων τοποθετήσεων, κατέθεσαν ερωτήματα ως προς την απόφαση, αλλά και την αρνητική τους στάση. Η ΚΟΠ, από την πλευρά της, μετά την απόφαση, δημοσίως τόνισε ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν και "σε όποιους δεν αρέσει, να μείνουν μακριά από τα γήπεδα".

Η θέση της Επιτρόπου

Η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου - Νικολαΐδου, σε δημόσια τοποθέτησή της εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση της ΚΟΠ χωρίς πρώτα να προηγηθεί διαβούλευση με το Γραφείο της.

«Είναι με λύπη που ενημερώθηκα για την πιο πάνω απόφαση της ΚΟΠ, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με το Γραφείο μου. Παρόλο που, κατά κανόνα, καλωσορίζω όλα τα μέτρα που αποσκοπούν στην πάταξη του φαινομένου του χουλιγκανισμού, διερωτώμαι με ποιο σκεπτικό η ΚΟΠ έλαβε την πιο πάνω απόφαση, χωρίς προηγουμένως να έχει διαβουλευθεί με το Γραφείο μου και ενώ, μάλιστα, γνώριζε ότι βρίσκομαι σε συνεννόηση με τον ΚΟΑ, για την εφαρμογή του Νόμου για τη βία στα γήπεδα, αφού αντίγραφα των επιστολών μου προς τον ΚΟΑ κοινοποιήθηκαν και στην ΚΟΠ.

Είμαι σίγουρη ότι η απόφαση της ΚΟΠ λήφθηκε ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και προσβλέπω στη μεταξύ μας συνεργασία. Ταυτόχρονα, όμως, θέλω να είμαι και ξεκάθαρη: Όσοι υποστηρίζουν ημίμετρα που αποσκοπούν στην περαιτέρω καθυστέρηση της εφαρμογής του πιο πάνω Νόμου, προσβλέποντας στο 'ουδέν μονιμότερο του προσωρινού', δεν θα με βρουν σύμφωνη», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτρόπου.

Η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα απέστειλε επιστολή στην ΚΟΠ, θέτοντας κάποια ερωτήματα για την απόφαση και αναμενόταν μέχρι σήμερα να υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις.