Σημερινή

Κυριακή, 19/05/2019
RSS

Μάκης Αλκιβιάδης και Φάνος Στυλιανού

| Εκτύπωση | 03 Δεκέμβριος 2017, 18:00 | Του Άκη Κυριάκου

ΔΥΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ, ΠΟΥ ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΕ ΕΠΑ ΚΑΙ ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ

Η Κύπρος ανέκαθεν έβγαζε σπουδαίους τερματοφύλακες. Τότε τα πράγματα ήταν διαφορετικά, αφού δεν υπήρχαν οι ξένοι παίκτες και υπήρχαν ευκαιρίες για τα νέα παιδιά.

Δύο από τους κορυφαίους τερματοφύλακες θα δούμε σήμερα. Τον Μάκη Αλκιβιάδη και τον Φάνο Στυλιανού της Ανόρθωσης, που είχαν και μεγάλη παρουσία στην εθνική μας ομάδα. Δυστυχώς, σήμερα δεν είναι στη ζωή, αφού Αλκιβιάδης και Φάνος έφυγαν νωρίς, όμως ο φίλαθλος κόσμος πάντα θα τους θυμάται για την παρουσία τους και το ήθος που είχαν στα γήπεδα, καταγράφοντας και οι δύο κάποια ξεχωριστά ρεκόρ.

ΜΑΚΗΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ
Το όνομα Μάκης Αλκιβιάδης είναι ταυτισμένο με την πορεία του ιστορικού σωματείου της ΕΠΑ Λάρνακας. Για περισσότερο από δύο δεκαετίες ο Μάκης υπερασπίστηκε τα δίκτυα της ομάδας και αρκετές φορές της Εθνικής Κύπρου.

Πολύ μικρός εντάσσεται στους «μαυροκίτρινους» της Λάρνακας, το 1959-60, πριν ακόμα κλείσει τα 16 του χρόνια. Παίζει για πέντε παιχνίδια στην εφηβική ομάδα της ΕΠΑ και, πριν ακόμα το συνειδητοποιήσει, θα βρεθεί στην πρώτη ομάδα αντικαθιστώντας τον Νίκο Πύργο, που έκλεισε μια μεγάλη καριέρα. Έκτοτε, ο Αλκιβιάδης για 21 χρόνια (1960-1981) υπερασπίζεται τα δίκτυα της αγαπημένης του ομάδας και μόνο τιμωρίες και τραυματισμοί τον κρατούσαν εκτός γηπέδου.

Πανηγύρισε το πρωτάθλημα Κύπρου την περίοδο 1969-70, που ήταν από το πιο συγκλονιστικά, αφού ισοβάθμισαν στην κορυφή ΕΠΑ, Ομόνοια, ΠΟΛ και το πήρε η ΕΠΑ λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων. Την επόμενη χρονιά αγωνίζεται στην Α’ Εθνική Ελλάδας έχοντας σπουδαίες εμφανίσεις. Δεν ήταν λίγες οι ομάδες που τον ζήτησαν για μετεγγραφή, όμως λίγο η άρνηση της διοίκησης και λίγο η δική του δεν τον άφησαν να παίξει σε άλλη ομάδα της Κύπρου και της Ελλάδας που τον ζητούσαν (για ένα μήνα είχε προπονηθεί και στον Ολυμπιακό Πειραιώς).

Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε στην "Σημερινή της Κυριακής" που κυκλοφορεί στα περίπτερα.