Σημερινή

Παρασκευή, 22/06/2018
RSS

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ - Ειδήσεις...

| Εκτύπωση | 12 Φεβρουάριος 2017, 12:00 | Σημερινή

Jaguar / Land Rover: Πάντα στην κορυφή της Μ. Βρετανίας

Η Jaguar Land Rover αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγό αυτοκινήτων στη Βρετανία, όντας υπεύθυνη για το 30% παραγωγής ντόπιων αυτοκινήτων της χώρας τον περασμένο χρόνο. Την είδηση κυκλοφόρησε το Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) στο ΗΒ, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως παράχθηκαν συνολικά 1,727,471 οχήματα από όλες τις εταιρείες στη Βρετανία το 2016.

Τα τρία εργοστάσια της Jaguar Land Rover σε Liverpool και στα Δυτικά Midlands ανέβασαν την παραγωγή τους στο ΗΒ κατά 8%, με 544,401 οχήματα. Τα πέντε από τα δέκα δημοφιλέστερα στον κόσμο βρετανικά αυτοκίνητα είναι δημιουργήματα της Jaguar Land Rover.

Οι νέοι αυτοί αριθμοί υπογραμμίζουν την επιτυχία της δραματικής μεταμόρφωσης που πραγματοποίησε η Jaguar Land Rover, ανεβάζοντας την παραγωγή της κατά 240% από το 2009 σε όλα τα εργοστάσιά της στη Βρετανία. Τότε παρήγαγε μόλις 158.000 οχήματα τον χρόνο.

Ο Andy Goss, Διευθυντής Παγκόσμιων Πωλήσεων της Jaguar Land Rover, δήλωσε: «Η Jaguar Land Rover έδειξε για ακόμη μια χρονιά πως η επένδυση σε νέα μοντέλα, ικανότητες και τεχνολογία είναι υψίστης σημασίας για το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας της Βρετανίας. Το να είμαστε και πάλι στην κορυφή της βιομηχανίας του ΗΒ είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Είμαστε περήφανοι που αποτελούμε μια βρετανική εταιρεία και δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε την παραγωγή μας ως έναν από τους μεγαλύτερους λίθους της βρετανικής οικονομίας».

Το ρεκόρ αυτό της εταιρείας ήρθε ξανά λόγω του μεγάλου επενδυτικού σχεδίου της, με 15 ολοκαίνουργια μοντέλα στην αγορά. Για παράδειγμα, το Jaguar F-PACE - το πιο δημοφιλές αυτοκίνητε πλέον της Jaguar - ανέβασε την παραγωγή κατά 67%, ενώ το Range Rover Evoque, έμεινε στην κορυφή μετά την κυκλοφορία της έκδοσης Convertible.

Από το 2010 η Jaguar έχει επενδύσει γύρω στα τέσσερα δισεκατομμύρια λίρες στα τέσσερα βρετανικά του εργοστάσια που έχουν συνολικά δέκα γραμμές παραγωγής, αλλά και την παραγωγή τον πετρελαιοκινητήρων Ingenium. Η επένδυση αυτή συμπεριλάμβανε και το μεγαλύτερο εργαστήριο αλουμινένιων κατασκευών, δυο υπερσύγχρονες γραμμές πρεσαρίσματος και πολλές άλλες τεχνολογικές αναβαθμίσεις. Ταυτόχρονα η εταιρεία αύξησε το ανθρώπινο δυναμικό της από 7.700 (2010) σε 19.000 εργαζόμενους φέτος, ανοίγοντας πάρα πολλές θέσεις εργασίας.

Με κόστος παραγωγής γύρω στα £3 δις κάθε χρόνο, η Jaguar Land Rover θα συνεχίζει να ανεβάζει τον πήχη συνεχώς, ικανοποιώντας καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.

Ford: Σαρωτική στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος

Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησε τον μαραθώνιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι η ομάδα της Ford. Τα Ford Fiesta WRC κατάφεραν να πάρουν την πρώτη και τρίτη θέση στο βάθρο, αποκαλύπτοντας τους πρωταγωνιστικούς της στόχους. Με τον τέσσερεις φορές παγκόσμιο πρωταθλητή Sebastien Ogier στις τάξης της, και ένα Fiesta απόλυτα ταυτισμένο με τους νέους κανονισμούς, η ομάδα της M-Sport απέδειξε ότι μπορεί διεκδικήσει στα ίσα τον παγκόσμιο τίτλο τόσο στους οδηγούς όσο και στους κατασκευαστές.

To 85ο Rally Automobile Monte Carlo ήταν ο πρώτος αγώνας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι 2017 και περιλάμβανε 17 ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 382.65 χιλιομέτρων. Η εκκίνηση δόθηκε εμπρός από το Place du Casino στο Monte Carlo και ο τερματισμός εμπρός από το παλάτι της Πριγκίπισσας του Monaco.

Ο Sebastien Ogier πέρασε στην πρωτοπορία του αγώνα στο δεύτερο σκέλος και από εκεί και πέρα δεν άφησε περιθώρια στους αντιπάλους του. Απέφυγε τα λάθη σε έναν πολύ απαιτητικό αγώνα για να πάρει την τέταρτη στη σειρά νίκη του στο Μόντε Κάρλο, την 39η στην καριέρα του και φυσικά την πρώτη του με το Ford Fiesta WRC. Ο Εσθονός Ott Tanak θα τον ακολουθούσε στη δεύτερη θέση αλλά ένα μηχανικό πρόβλημα τον ανάγκασε να τερματίσει τελικά τρίτος. Ο τρίτος οδηγός της ομάδας Elfyn Evans ταλαιπωρήθηκε από τις επιλογές του στα λάστιχα, με αποτέλεσμα ο Ουαλός να τερματίσει τον αγώνα στην 6η θέση με το Fiesta του.

Με άκρως επιθετική σχεδίαση το νέο «όπλο» της Ford σχεδιάστηκε από λευκό χαρτί και πληροί όλες τις προδιαγραφές των νέων κανονισμών. Ο υπερτροφοδοτούμενος Ecoboost 1,6 λίτρων αποδίδει στα χαρτιά 380 ίππους και 450 Nm ροπής ενώ χάρη στα αεροδυναμικά βοηθήματα που «κοσμούν» το αμάξωμα, το νέο Fiesta έχει σαφώς περισσότερο κράτημα.

Μετά το τέλος του αγώνα ο ιδιοκτήτης της ομάδας Malcolm Wilson τόνισε. «Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια τα συναισθήματά μου. Αυτό που συνέβη είναι υπέροχο. Τα δύο αυτοκίνητά μας στο βάθρο των νικητών στον πρώτο αγώνα της σεζόν -και μάλιστα με νέους κανονισμούς- αποδεικνύει τον επαγγελματισμό και την πολύ καλή δουλειά που κάνουμε σαν ομάδα. Έχουμε ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο και τρεις οδηγούς που έχουν τα φόντα να κερδίζουν ειδικές διαδρομές και αγώνες. Είμαι σίγουρος ότι η επιτυχία μας αυτή θα έχει συνέχεια».

«Το αίσθημα να κερδίζεις το ράλι του Μόντε Κάρλο είναι υπέροχο. Ιδιαίτερα φέτος, που είχαμε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο τον μεγάλο ανταγωνισμό, αλλά και ένα νέο αυτοκίνητο και νέους κανονισμούς», δήλωσε ο νικητής S?bastien Ogier, και συνέχισε, «Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε στην ομάδα, αλλά το αποτέλεσμα της πρεμιέρας μου επιτρέπει να είμαι αισιόδοξος για τη συνέχεια.

Porsche: Έκανε ρεκόρ πωλήσεων το 2016

Από ρεκόρ σε ρεκόρ οι πωλήσεις της θρυλικής Porsche. H γερμανική εταιρεία κατάφερε να διαθέσει μέσα στο 2016 237.778 αυτοκίνητα στην παγκόσμια αγορά. Αριθμός που ήταν κατά 6% μεγαλύτερος από τις αντίστοιχες πωλήσεις του 2015, σημειώνοντας για μια ακόμη φορά ρεκόρ πωλήσεων. Μια επιτυχία που επιβεβαιώνει την ανωτερότητα της Porsche τόσο στην τεχνολογία όσο και στον σχεδιασμό.

Πιο συγκεκριμένα, τα δύο τελευταία χρόνια σχεδόν μισό εκατομμύριο πελάτες έφυγαν με καινούργιο αυτοκίνητο από τους εκθεσιακούς χώρους της εταιρείας ανά τον κόσμο. Το 2015, η Porsche είχε πουλήσει 225.121 οχήματα, μία επίδοση που ήταν και τότε ρεκόρ στην ιστορία της. Πέρυσι όμως, τα 237.778 μοντέλα που διέθεσε πρόσθεσαν ακόμα ένα ρεκόρ με την κάθε εμπορική περιφέρεια στον πλανήτη να παρουσιάζει άνοδο σε σχέση με το 2015.

Σε Ασία-Ειρηνικό, Αφρική και Μέση Ανατολή, η Porsche πούλησε 93.212 αυτοκίνητα, μια επίδοση που συνιστά αύξηση της τάξης του 6%. Άνοδο 5% είχε και στην Ευρώπη, όπου παρέδωσε 78.975 αυτοκίνητα. Την ίδια αύξηση είχε η εταιρεία και στις ΗΠΑ, πουλώντας 54.280 μονάδες. Ωστόσο στην Κίνα υπήρξε η μεγαλύτερη πρόοδος, καθώς παραδόθηκαν πέρυσι 65.246 Porsche, 12% περισσότερες από τις 58.009 του 2015.

Best seller μοντέλο της Porsche ήταν πέρυσι η Macan, η οποία πούλησε 19% περισσότερο, φτάνοντας στις 95.642 μονάδες. Η Porsche 911 παραδόθηκε σε 32.409 πελάτες, 2% περισσότερους απ' ό,τι το 2015. Ακόμα, 12.848 άνθρωποι πρόλαβαν να αγοράσουν τη νέα 718 Boxster, μια επίδοση που αναμένεται φέτος να ανέβει. Αισιοδοξία υπάρχει και για τη δεύτερη γενιά της Panamera, η οποία εμπλουτίζει την γκάμα της τόσο με την έκδοση Executive με μακρύτερο μεταξόνιο όσο και με την έκδοση shooting-brake που θα κάνει την πρώτη παγκόσμιά της παρουσίαση στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης τον ερχόμενο Μάρτιο. Άνοδος αναμένεται και για την 911 η οποία φέτος πλαισιώνεται και με τις εκδόσεις GTS σε όλες της εκδόσεις της γκάμας της.

Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Porsche -μέσα στο 2016- κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση σε έρευνα αξιοπιστίας της J.D. Power APEAL για την αγορά των ΗΠΑ. Επιπλέον, τα μοντέλα Porsche 911, Boxster και Macan εξασφάλισαν την πρώτη θέση στην κατηγορία τους.