Σημερινή

Δευτέρα, 18/03/2019
RSS

Τιμητική βράβευση για Κοκκινή-Π. Φώκκη

| Εκτύπωση | 12 Ιούλιος 2015, 12:00 | Του Άκη Κυριάκου

Οι τιμηθέντες παλιοί παίκτες του ΠΟΛ και της ΕΠΑ μαζί με τους παλαίμαχους Λευκωσίας, Ν. Χαραλάμπους, Π. Ιακώβου, Λίλλο.

Ο Δήμος Αμμοχώστου βράβευσε ποδοσφαιριστές της Ανόρθωσης και της Νέας Σαλαμίνας

Ο Δήμος Αμμοχώστου, σε πρόσφατη εκδήλωσή του, τίμησε δύο παλιούς ποδοσφαιριστές των ομάδων της πόλης, τον Κωστάκη Κοκκινή της Ανόρθωσης και τον Πασχάλη Φώκκη της Νέας Σαλαμίνας. Ο Δήμος είναι πάντα κοντά στα δύο μεγάλα σωματεία της Αμμοχώστου που τιμούν και προβάλλουν την κατεχόμενη πόλη τους και σε πολλές εκδηλώσεις του αναγνωρίζει και τιμά τα δύο σωματεία.

Η στήλη κάνει σήμερα μια αναφορά στις δύο αυτές ξεχωριστές προσωπικότητες του ποδοσφαίρου μας για να θυμηθούν οι πιο παλιοί και να γνωρίσουν οι νεότεροι που δεν τους είδαν να αγωνίζονται.
Κωστάκης Κοκκινής

Το δέκα το καλό ήταν για αρκετά χρόνια στην Ανόρθωση ο Κωστάκης Ανδρέου-Κοκκινής, που έβαλε τη δική του σφραγίδα στη χρυσή εποχή της Κυρίας στη δεκαετία του ’60. Με σπουδαία τεχνική κατάρτιση, κοφτή ντρίπλα και δυνατό σουτ (μεγάλη ευστοχία στα φάουλ) ο Κοκκινής ήταν ο παίκτης που οργάνωνε το παιχνίδι αλλά και που πολύ συχνά έβλεπε δίκτυα. Ήταν τέρας ψυχραιμίας στο παιχνίδι του και μπορούσε να προστατεύσει την μπάλα με το σώματα του για αρκετή ώρα, προκαλώντας προβλήματα στους αντιπάλους του.

Στην Ανόρθωση γράφτηκε το 1958 και αφού έπαιξε αρχικά στην εφηβική ομάδα, γρήγορα ξεχώρισε για το ταλέντο του και προωθήθηκε στην «γαλανόλευκη θύελλα» όπως αποκαλείτο η Ανόρθωση στη δεκαετία του ’60, που πανηγύρισε αρκετούς τίτλους. Με την Ανόρθωση, ο Κωστάκτης Κοκκινής, πανηγύρισε 5 πρωταθλήματα και 4 κύπελλα. Το 1972 πήγε στη Λύση και ανέλαβε προπονητής-παίκτης στην ΛΑΛΛ, μαζί με τους πιο νεαρούς αδελφούς του Μιχαλάκη και Σαββάκη.

Την επόμενη χρονιά πάει στον ΑΣΙΛ και αγωνίζεται στην ομάδα ενώ ήταν και βοηθός του Ούγγρου προπονητή Γκιούσμαν και προπονητής της εφηβικής ομάδας. Το 1974 δεν αγωνίζεται και συνεχίζει μετά τον πόλεμο στον ΑΣΙΛ που μετακόμισε στη Λεμεσό και ταυτόχρονα είναι και προπονητής μέχρι το 1978. Στη συνέχεια ακολουθεί προπονητική καριέρα σε ομάδες μικρότερων κατηγοριών και την Εθνική Ελπίδων.

Στα πρώτα χρόνια του στην Ανόρθωση έπαιξε με τους Πάπυρο, Π. Χαραλάμπους, Σιαήλη, Κώστα, Καρά, Άντη, Σιαλή, Άσπρου, Θωμά, Αττά, Οδυσσέως, Π. Ιακώβου-Μαγίδη, Ττοφή, Θεόδωρο, Γιάννο, Σώτο, Β. Χαραλάμπους, Φλώρη, Α. Βάσου, κ.α.

Το τελευταίο τρόπαιό του ήταν το κύπελλο μετά από διπλό αγώνα με την Ομόνοια. Στην Ανόρθωση τότε ήταν οι Φάνος, Μέρτακκας, Χ'' Γιάννης, Λάρκου, Σιαήλης, Θεοχαρίδης, Σολέας, Μάντης, Αντωνάκης, Παναγίδης, Καράς, Ττοφής.

Ο Κωστάκης Κοκκινής πέτυχε το πρώτο τέρμα της Ανόρθωσης σε ευρωπαϊκό παιχνίδι στο ΓΣΕ (με Παρτιζάν 1-3) που ήταν και το τελευταίο για την ομάδα στην Αμμόχωστο.

Πασχάλης Φώκκης

Από τους κορυφαίους κεντρικούς αμυντικούς του ποδοσφαίρου μας ήταν ο Πασχάλης Φώκκης της Νέας Σαλαμίνας. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο όταν ο μεγαλύτερος αδελφός του Ανδρέας Φώκκης αποχωρούσε από την ομάδα και ακολουθούσε την προπονητική. Πρόλαβε τρεις γενιές ποδοσφαιριστών στην «ερυθρόλευκη» ομάδα και έπαιξε και στα πρώτα δύσκολα χρόνια μετά τον εκτοπισμό, σταματώντας σχετικά νωρίς το ποδόσφαιρο στα 28 του χρόνια (για λόγους αρχής όπως είπε ο ίδιος). Άριστη τεχνική κατάρτιση σοβαρός και σταθερός ήταν ηγετική μορφή στην ομάδα οργανώνοντας πολλές φορές το παιχνίδι, αφού εκτός από λίμπερο έπαιξε και αμυντικός χαφ. Ήταν ένας αυτοκρατορικός παίκτης και αγωνίστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και στην Εθνική ομάδα. Στα 16 του χρόνια πρόλαβε τη μεγάλη ομάδα της Σαλαμίνας στη δεκαετία του ’60, που έχασε στο παρά κάτι πρωτάθλημα και κύπελλο. Σ’ αυτή την περίοδο είχε για συμπαίκτες του τους Πιτσιάουλο, Ορφανίδη, Κότροφο, Κοντεάτη, Γιάσας, Γέρο.

Στα επόμενα χρόνια ο Φώκκης έπαιξε με τους Βαρνάβα, Τσούκκα, Άγγελο, Μάλο, Κουρέα, Κότροφο, Κοντεάτη, Μυρμιδόνη, Μουσκάλλη, Καραολή, Φραγκή, Ματσάκκο, Μιχαλάκη, Σιέπη κ.α.

Ο Πασχάλης ήταν ηγετική μορφή και στη νεότερη γενιά ποδοσφαιριστών της Νέας Σαλαμίνας, λίγο μετά το 1974, παίζοντας με τους Μωυσή, Θεοφάνους, Λούκα, Μήτσιο, Κ. Ιωάννου, Ηλία κ.α.

Στα 28 του χρόνια και αφού ήλθε σε ρήξη με τη διοίκηση αποχώρησε από την ομάδα αλλά και τα γήπεδα, παρά το γεγονός ότι είχε προτάσεις από μεγάλες ομάδες. Ο Π. Φώκκης έμεινε πιστός στη Σαλαμίνα και αποσύρθηκε από τους αγωνιστικούς χώρους. Συνέχισε πάντως για δύο χρόνια στην ομάδα της γενέτειράς του Αναγέννηση Δερύνειας ως προπονητής-παίκτης. Είχε αρκετές συμμετοχές στην Εθνική αφού καταξιώθηκε σαν ένας μεγάλος αμυντικός. Αυτό που έλειψε από την καριέρα του ήταν ένας τίτλος.

Flashback: Στη μνήμη Α. Παστελλίδη

Οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές είναι οργανωμένοι σε όλες τις πόλεις και με διάφορες εκδηλώσεις τους δείχνουν την αγάπη τους προς το ποδόσφαιρο αλλά και συναδέλφους τους. Με ποδοσφαιρικούς αγώνες και συναντήσεις οι παλαίμαχοι δείχνουν το ανθρώπινο πρόσωπο του ποδοσφαίρου αλλά και τα συναισθήματα που υπήρχαν στα παλιά χρόνια του ποδοσφαίρου μας πριν να περάσουμε στον επαγγελματισμό.

Πριν λίγες ημέρες οι παλαίμαχοι της Λάρνακας έδωσαν φιλικό παιχνίδι στο ΓΣΖ με τους παλαίμαχους της Λευκωσίας στη μνήμη του Ανδρέα Παστελλίδη, πρώην ποδοσφαιριστή του Πεζοπορικού που έφυγε πρόωρα και ξαφνικά από τη ζωή. Ο Α. Παστελλίδης ήταν πραγματικός αθλητής με μεγάλη προσφορά στον ΠΟΛ στον οποίο αγωνίστηκε και ως καλαθοσφαιριστής πέραν από ποδοσφαιριστής. Ήταν μέλος της μεγάλης ομάδας του ΠΟΛ στην καλαθόσφαιρα στη δεκαετία του ’70 ενώ και μία πολύτιμη μονάδα στην ομάδα ποδοσφαίρου του ΠΟΛ που είχε μόνιμα πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Ανδρέας Παστελλίδης ήταν στην ομάδα με τους Κυριακίδη, Παλμύρη, Ιακώβου, Φιλίππου, Καλλή, Λεωνίδα, Μ. Μπράουν, Κουννά, Λάμπρου, Γαβριήλ, Δαμιανού, Κασπαρή, Θεοφάνους κ.α. Αγωνίστηκε και στην Εθνική Κύπρου και ήταν από τους αξιόλογους αριστερούς αμυντικούς μας.

Στο φιλικό παιχνίδι η ομάδα των παλαιμάχων της Λάρνακας έπαιξε με τους: Σ. Κωνσταντίνου, Πιεράττη, Καλόγηρο, Ν. Πέτρου, Γ. Κωνσταντίνου, Κ. Κουννά, Αγ. Μισό, Π. Μάρκου, Μ. Κωνσταντίνου, Δαμιανού, Φαλκονέττι (Λεμέσιο, Πορφυρίου).

Ο Σύνδεσμος Παλαιμάχων της Λάρνακας, σε εκδήλωση που ακολούθησε, τίμησε με αναμνηστική πλακέτα παλιούς παίκτες του ΠΟΛ και της ΕΠΑ: Ιάκωβο Φιλίππου, Θανάση Αλεξάνδρου, Κώστα Χ’ Γιαννακού, Ανδρέα Παναγιώτου (Καλόγηρος), Μιχαλάκη Κυριακίδη, Λεωνίδα Ξενοφώντος, Ανδρέα Κκόλα.

Χορηγός της εκδήλωσης ήταν ο πρώην επιθετικός του Πεζοπορικού Χάρης Λοΐζου.