Σημερινή

Τρίτη, 18/06/2019
RSS

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 39 ΧΡΟΝΙΑ

| Εκτύπωση | 15 Δεκέμβριος 2016, 08:00 | Σημερινή

Αδιέξοδο για τους αγνοουμένους
«ΑΔΙΕΞΟΔΟ - Στη σύσταση Ερευνητικής Επιτροπής για τους αγνοουμένους - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΗΝ. ΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΗΠΑ ΣΤΗ «Σ» - Ο επίσημος εκπρόσωπος για Τουρκικά δημοσιεύματα», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 15 Δεκεμβρίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:

Σε αδιέξοδο φαίνεται ότι έχει προσκρούσει το θέμα των αγνοουμένων, μετά την ευφορία που είχε δημιουργηθεί στη Νέα Υόρκη. Πηγές της Αμερικανικής Πρεσβείας στη Λευκωσία δήλωσαν χθες στη «Σημερινή» ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για τη σύσταση της ερευνητικής επιτροπής και απεκάλυψαν ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Λευκωσία κ. Κρώφορντ συνεχίζει τις προσπάθειές του μέσα στα πλαίσια της πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει.

Εγκώμια στο ΚΕΒΕ
Φόρο τιμής στην εμποροβιομηχανική τάξη απέτισε χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον πρωτοποριακό ρόλο που διαδραμάτισε στα τρία τελευταία χρόνια γι' αναγέννηση της Οικονομίας μας, για εδραίωση της αντιστασιακής μας θέσης κατέναντι στον εισβολέα, προς συνέχιση του αγώνα για το δίκαιο. Πολλά έγιναν, είπε ο κ. Κυπριανού, χαιρετίζοντας την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ στο ξενοδοχείο «Χίλτον», αλλά περισσότερα παραμένουν για να γίνουν.

Περιουσίες Άγγλων στα κατεχόμενα
Όπως μετέδωσε ψες ο «Μπαϋράκ», ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ντενκτάς συναντήθηκε χθες με τον Βρεττανό Υφυπουργό Εξωτερικών, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα των αποζημιώσεων που αξιούν Βρεττανοί πολίτες, που έχασαν περιουσίες τους στα κατεχόμενα.

Ο κ. Ντενκτάς εξέθεσε τις απόψεις της Τουρκοκυπριακής πλευράς επί του θέματος και συζήτησε με τους Βρεττανούς επισήμους τις αξιώσεις της Τουρκοκυπριακής πλευράς για την επιστροφή των Τουρκοκυπριακών οχημάτων που άφησαν στις Βρεττανικές Βάσεις.

Ο Γεν. Εισαγγελεύς συνιστά απλή αναλογική
Ο Γενικός Εισαγγελεύς της Δημοκρατίας κ. Κρίτων Τορναρίτης, σε μελέτη του που εξέδωσε χθες, υποστηρίζει την εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής στην Κύπρο, αναφέρει δε για το πλειοψηφικό σύστημα (που ισχύει στην Κύπρο) τα εξής:

«Τα βασικά μειονεκτήματα του συστήματος τούτου είναι η έλλειψις αντιπροσωπεύσεως της μειοψηφίας, η άνισος και άδικος κατανομή των εδρών εν σχέσει προς την πραγματικήν εκλογικήν δύναμιν εκάστου κόμματος, η σύστασις της Βουλής κατά τρόπον μη ανταποκρινόμενον εις τα πολιτικάς κατευθύνσεις του εκλογικού σώματος και η έξαψις των πολιτικών παθών και αντιθέσεων».

Στην ίδια μελέτη του, ο Γεν. Εισαγγελεύς αναλύει τα εκλογικά συστήματα με επιστημονική εμβάθυνση και παρατηρεί ότι δεν υπάρχει συνταγματικό κώλυμα για την τροποποίηση του σχετικού νόμου για την εφαρμογή της απλής αναλογικής.