Σημερινή

Σάββατο, 16/02/2019
RSS

H «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 39 ΧΡΟΝΙΑ

| Εκτύπωση | 08 Δεκέμβριος 2016, 08:00 | Σημερινή

Συντριβή U2 στις Βάσεις
«Μέσα σε κόλαση πυρός ύστερα από συντριβή U2 - 5 ΝΕΚΡΟΙ και επτά τραυματίες στη Βάση Ακρωτηρίου - ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΔΟΛΙΟΦΘΟΡΑ», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 8 Δεκεμβρίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:

Αυγινή τραγωδία με πέντε νεκρούς και επτά τραυματίες συγκλόνισε χθες την Αγγλική Βάση Ακρωτηρίου κι ολόκληρη την Κύπρο. Αμερικανικό ανιχνευτικό αεροσκάφος, τύπου U2, κτύπησε ενώ απογειωνόταν σε κτιριακές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα να συντριβεί μέσα σε μια κόλαση πυρός, παίρνοντας τη ζωή τεσσάρων Κυπρίων υπαλλήλων που μόλις είχαν αρχίσει τη βάρδιά τους εκεί. Μέσα στη φωτιά χάθηκε ο Αμερικανός πιλότος του αεροσκάφους. Η ένταση της φωτιάς ήταν τέτοια, που χρειάστηκε ολόκληρη ημέρα για να εξακριβωθούν οι ταυτότητες των θυμάτων.

Σεισμολογικό κέντρο
Ο Υπουργός Γεωργίας κ. Κολώτας επέστρεψε χθες από την τριήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα, όπου υπέγραψε ειδική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για την ίδρυση στην Κύπρο σεισμολογικού κέντρου και είχε συνομιλίες με τον Υπουργό Γεωργίας της Ελλάδος κ. Ταλιαδούρο, σε θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Σε δηλώσεις μετά την επιστροφή του, ο κ. Κολώτας είπε ότι «ο σεισμολογικός σταθμός είναι αναγκαίος για την Κύπρο, γιατί η νήσος υπόκειται σε σεισμούς σε συχνότερο χρονικό διάστημα από άλλες περιοχές του κόσμου».

Καθυστέρηση στους οικισμούς
Μεγάλος αριθμός προσφύγων όχι μόνο δεν πρόκειται να αποκατασταθούν σύντομα σε συνοικισμούς, αλλά κινδυνεύουν να περάσουν και τέταρτο χειμώνα κάτω από ακατάλληλη στέγη. Την απόλυτη ευθύνη για την κατάσταση αυτή επέρριψαν χθες στην Κυβέρνηση οι εργολήπτες προσφυγικών συνοικισμών σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσαν στον Σύνδεσμο Εργολάβων Οικοδομών Λευκωσίας.

Η Αθήνα δεν ευνοεί το Λ. Μέτωπο
Στη χθεσινή έκδοση η αθηναϊκή «Ελευθεροτυπία» πληροφορεί ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα ήθελε τη δημιουργία λαϊκού μετώπου με σύμπραξη του ΔΗΚΟ, του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ και ότι ευνοεί τη σύμπηξη Εθνικού Μετώπου με υποψήφιο τον κ. Κυπριανού.

Όπως είναι γνωστό, ο Δημοκρατικός Συναγερμός είχε προτείνει συνεργασία στο ΔΗΚΟ με αποδοχή της υποψηφιότητας του κ. Κυπριανού υπό την προϋπόθεση συγκυβερνήσεως από τα δύο κόμματα και απαγκιστρώσεως του ΔΗΚΟ από το ΑΚΕΛ.

Σχετικά η Ελευθεροτυπία έγραψε: «Σύμφωνα με άλλες πηγές των Αθηνών, η Ελληνική Κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι επίσημα εμμένει στη μη ανάμειξή της στα εσωτερικά τής Κύπρου, φέρεται ότι θα ευνοούσε τη δημιουργία ενός εθνικού μετώπου με κοινό υποψήφιο και δεν θα ήθελε λαϊκό μέτωπο με τη συνεργασία ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Δημοκρατικού Κόμματος. Πιθανότερος κοινός υποψήφιος θεωρείται ο προσωρινός Πρόεδρος κ. Σπ. Κυπριανού».