Σημερινή

Τετάρτη, 20/03/2019
RSS

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 39 ΧΡΟΝΙΑ

| Εκτύπωση | 24 Νοέμβριος 2016, 08:00 | Σημερινή

Προεκλογικά παρασκήνια
«Πώς ο Κυπριανού πήρε την απόφασή του - ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ - Απέρριψε εισήγηση για υπερκομματική υποψηφιότητα - ΤΗΝ ΕΙΧΕ ΔΙΑΒΙΒΑΣΕΙ Ο ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ - Αγνοήθηκε τελείως η ΕΔΕΚ», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 24 Νοεμβρίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:

Όσο αιφνιδίασε τους πάντες η πρώτη υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του κ. Γλαύκου Κληρίδη, άλλο τόσο αιφνιδίασε τον υπόλοιπο χώρο, η σε απροσδόκητο χρόνο προβολή της υποψηφιότητας του κ. Σπύρου Κυπριανού και δημιούργησε αληθινό προεκλογικό πυρετό σ' όλον τον πολιτικό χώρο που μένει εκτός αφετηρίας.

Η απροσδόκητη χρονικά απόφαση του κ. Κυπριανού να προβληθεί σαν ο δεύτερος υποψήφιος των προεδρικών εκλογών ελήφθη, κατ' εγκύρους πληροφορίας μας, υπό τις ακόλουθες περιστάσεις:

Η τριανδρία στον «αστικό» πολιτικό χώρο μεταξύ Δημοκρατικού Συναγερμού και Δημοκρατικού Κόμματος, που διεκδικεί λαϊκό πολιτικό έρεισμα μεγαλύτερο από το ΔΗΚΟ, εξουσιοδότησε τον κ. Πασχαλίδη, έναν εκ των τριών, να επισκεφθεί τον κ. Κυπριανού και να υποβάλει την εισήγηση να μη εκθέσει υποψηφιότητα (ο κ. Κυπριανού) χάριν πολλαπλών λόγων, αναγκών και σκοπιμοτήτων, να εκτεθεί δε σαν υπερκομματικός υποψήφιος καθολικής αποδοχής ο κ. Πασχαλίδης.

Από πλευράς του κ. Κυπριανού απεφασίσθη αντεπίθεση, με άμεση προβολή της υποψηφιότητας του κ. Κυπριανού εφ' όσον υπήρχε προς τούτο κατ' αρχήν έστω συγκατάθεση του ΑΚΕΛ.

Συλλήψεις
Οι οκτώ συλλήψεις που έγιναν προχθές στην επαρχία Λεμεσού, για υπόθεση φόνου κατά το πραξικόπημα, βασίσθηκαν σε πληροφορίες που έδωσαν στην Αστυνομία άλλα πρόσωπα, που είχαν συλληφθεί πρόσφατα στην ίδια επαρχία. Τούτο δήλωσε χθες αρμόδια πηγή, η οποία πρόσθεσε όμως ότι δεν πρόκειται για άνοιγμα του φακέλου του πραξικοπήματος.

Ο Παπαϊωάννου μιλά για εκλογές και ενότητα
Σε ομιλία του χθες και προχθές στη Λεμεσό και Λευκωσία, με την ευκαιρία των 60 χρόνων της Οκτωβριανής Επανάστασης, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κ. Παπαϊωάννου είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Σοβιετική Ένωση είναι έτοιμη να ενεργήσει από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες για εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο.

Από τη στιγμή, είπε ο κ. Παπαϊωάννου, που η Κυβέρνηση των ΗΠΑ θ' αποδεχθεί κοινά διαβήματα με τη Σοβιετική Ένωση για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ για το Κυπριακό, το ζήτημά μας θα μπορούσε να λυθεί μέσα σε μερικές ώρες.

Συνδέοντας τη διατήρηση της «δημοκρατικής», όπως τη χαρακτήρισε, ενότητας του κυπριακού λαού με τις ζυμώσεις για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, ο κ. Παπαϊωάννου είπε ότι οι εκλογές αυτές πρέπει ν' αντιμετωπισθούν με τον πλέον υπεύθυνο και συλλογικό τρόπο, εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι ακριβώς αυτό θα γίνει.