Σημερινή

Σάββατο, 16/02/2019
RSS

Η «Σημερινή» πριν από 33 χρόνια

| Εκτύπωση | 18 Νοέμβριος 2016, 08:00 | Σημερινή

«Έκπληκτοι» Βρετανοί
Η είδηση για ανακήρυξη ανεξάρτητου κράτους από τους Τουρκοκυπρίους «εξέπληξε τους κυβερνητικούς επισήμους και τους διπλωμάτες στη Λευκωσία», σύμφωνα με το Πρακτορείο Ρώυτερ - γράφουν οι «Τάιμς» του Λονδίνου. Η Κύπρος, προσθέτουν οι «Τάιμς», ήταν διχοτομημένη «ντε φάκτο» από την εποχή της εισβολής, το 1974. Τον Φεβρουάριο του 1975 οι Τουρκοκύπριοι ανακήρυξαν την «Τουρκική Ομόσπονδη Πολιτεία της Κύπρου», που στην πραγματικότητα δεν ήταν ομόσπονδη με κανένα.

Έκτοτε ο Ντενκτάς επανειλημμένα απείλησε ότι θα προχωρούσε ακόμα περισσότερο και ότι θα ανακήρυσσε πλήρη ανεξαρτησία, αν οι Ελληνοκύπριοι δεν αποδέχονταν ομοσπονδία με τους δικούς του όρους ή αν η διεθνής κοινότης εξακολουθούσε ν' αναγνωρίζει τις Ελληνοκυπριακές Αρχές σαν τη μόνη νόμιμη Κυβέρνηση ολόκληρου του νησιού.

Αν τώρα πέτυχε μια γενική έκπληξη, αυτό οφείλεται κυρίως στη γνωστή ιστορία του ψεύτη βοσκού, που προσποιήθηκε τόσες φορές, ώστε ο κόσμος έπαυσε να δίνει σημασία. Μερικοί εν τούτοις έδωσαν πίστη, τον περασμένο Μάιο, όταν ο τρόπος με τον οποίο μιλούσε ο Ντενκτάς άλλαξε - από τις απειλές στην οριστική δήλωση για τους σκοπούς του.

Μετά την έγκριση του ψηφίσματος από τη Γεν. Συνέλευση, ο κ. Ντενκτάς δήλωσε στους «Τάιμς», επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη στην Κύπρο, ότι θα πρότεινε την ανακήρυξη ανεξάρτητου κράτους, που θα επιζητούσε διεθνή αναγνώριση, για να είναι σε θέση να διαπραγματευθεί μελλοντικά, «με βάση την ισότητα», με τους Ελληνοκυπρίους και προειδοποίησε ότι θα τηρούσε την απόφασή του «οτιδήποτε κι αν συνέβαινε».

Ψήφισμα της Βουλής
Η Βουλή καλεί ομόφωνα τις εγγυήτριες δυνάμεις να εκφράσουν έμπρακτα την αποδοκιμασία τους στην ανακήρυξη «χωριστού κράτους» στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο, και ν' αναλάβουν τις ευθύνες τους για την ανατροπή των πραξικοπηματικών και παράνομων ενεργειών της τουρκοκυπριακής ηγεσίας. Σε ειδική συνεδρία, χθες, η Βουλή μελέτησε την κατάσταση που προέκυψε από την απόφαση της παράνομης τουρκοκυπριακής «βουλής» για απόσχιση και ανακήρυξη «κράτους» και με ομόφωνο ψήφισμα:

Στιγματίζει αυτήν την πράξη σαν επιδρομική ενέργεια, που στρέφεται εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας και ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και που αποτελεί παραβίαση των συνόρων της και παράνομη επέμβαση στην εσωτερική δικαιοδοσία της και πλήγμα εναντίον των συμφερόντων ολόκληρου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Η Τουρκία δέχεται διαβουλεύσεις
Σύμφωνα με τον ραδιοσταθμό της Άγκυρας, η Τουρκία αποδέχτηκε χθες την έκκληση της Βρετανίας για μια συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων της Κύπρου. Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ακιμάν είπε ότι θα ήταν πιο λογικό αν η Βρετανία καλούσε τέτοια συνάντηση, όπως προνοεί και η Συνθήκη Εγγυήσεως, προτού προβεί σε επίσημη δήλωση και προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Η Τουρκία», είπε ο Ακιμάν, «σε μια προσπάθεια να υπογραμμίσει τη σημασία της συνθήκης εγγυήσεως, έχει ειδοποιήσει τη Βρετανία ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε διαβουλεύσεις των τριών εγγυητριών δυνάμεων». Ως γνωστόν, η ελληνική Κυβέρνηση απέρριψε διαβουλεύσεις των εγγυητριών δυνάμεων, αν σ' αυτές θα πάρει μέρος και η Τουρκία.