Σημερινή

Σάββατο, 23/03/2019
RSS

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 39 ΧΡΟΝΙΑ

| Εκτύπωση | 17 Νοέμβριος 2016, 08:00 | Σημερινή

Σταδιακά προς ψευδοκράτος
«Η Κυβέρνηση μελετά αυστηρά το ενδεχόμενο - ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΜΕΘΟΔΕΥΕΙ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ - Θα ληφθεί απόφαση για νέα προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας;», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 17 Νοεμβρίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:

Η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας παρακολουθεί στενά ενέργειες των Τουρκοκυπρίων, οι οποίες φαίνεται ότι αποσκοπούν στην εδραίωση κρατικής υποστάσεως σταδιακά, ώστε να μην προκαλέσουν διεθνείς αντιδράσεις. Σύμφωνα με αρμόδιους κύκλους, η πιο ανησυχητική από τις ενέργειες αυτές ήταν η πρόσφατη αφαίρεση του όρου «Ομόσπονδο» από την ονομασία του «Τουρκοκυπριακού Ομόσπονδου Κράτους».

Οι ίδιοι κύκλοι υπενθύμιζαν ότι την τακτική αυτή ακολουθούν ανέκαθεν οι Τούρκοι. Συγκεκριμένα, μετά την ανακήρυξη το 1967 της προσωρινής Τουρκοκυπριακής Διοικήσεως, είχαν προχωρήσει σταδιακά στην απάλειψη του όρου «Προσωρινή». Μετά την Τουρκική εισβολή χρησιμοποιήθηκε η ονομασία «Αυτόνομη Διοίκηση» για να αντικατασταθεί κι αυτή το 1975 από το τουρκοκυπριακό ομόσπονδο κράτος.

Οίκος χειροτεχνίας
Εγκαινιάζοντας χθες στο ξενοδοχείο «Χίλτον» έκθεση ειδών Οικοτεχνίας - Χειροτεχνίας, ο Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Πιερίδης τόνισε ότι ανεγείρεται στη Λευκωσία Κυπριακό Κέντρο Οικοτεχνίας, το οποίο θα αποτελέσει τον κεντρικό φορέα για την ανάπτυξη της κυπριακής χειροτεχνίας.

Κατοικούν σε νεκροταφείο
Ένα ζευγάρι εκτοπισμένων γερόντων συνταξιούχων από τον Άγιο Γεώργιο Κυθρέας, ο Χρίστος Θεμιστοκλέους και η γυναίκα του Άννα, κατοικεί μέσα στο νεκροταφείο της Παλουριώτισσας μέσα σ' ένα κάθυγρο και ανθυγιεινό δωμάτιο. Αυτό καταγγέλλει με χθεσινή ανακοίνωσή του το σωματείο «Ελεύθερη Κυθρέα» και προσθέτει ότι το Δ.Σ. του Σωματείου, εκτός από τα διαβήματα που έκανε για τη στέγασή τους, απέστειλε τηλεγράφημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κυπριανού, με το οποίο υποβάλλει θερμότατη έκκληση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για συμπερίληψη και των υπερηλίκων στο σχέδιο στεγάσεως των εκτοπισθέντων.

Δορυφόρος «Μακάριος ο Γ»
Ελπίζεται ότι τα Χριστούγεννα του 1979 θα λειτουργήσει ο Επίγειος Δορυφορικός Σταθμός της ΣΥΤΑ, ο οποίος θα ενισχύσει, αναπτύξει και βελτιώσει το σύστημα Τηλεπικοινωνιών της Κύπρου όσο και την Τηλεόραση. Συγκεκριμένα, θα καταστήσει εφικτή τη λειτουργία εγχρώμου τηλεοράσεως και τη λήψη ξένων τηλεοπτικών προγραμμάτων. Στον δορυφόρο θα δοθεί το όνομα του Μακαρίου Γ'.

Τούτο δήλωσε σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη στο Γραφείο Δημοσίων Πληροφοριών ο Πρόεδρος της Αρχής Τηλεπικοινωνιών κ. Ν. Σ. Ρ.. Το όλο έργο θα στοιχίσει 2,5-3 εκ. λίρες. Ήδη, το Συμβούλιο της Αρχής επρόκειτο χθες το απόγευμα να κάμει την επιλογή των συμβούλων, οι οποίοι θα συντάξουν τις προδιαγραφές πάνω στις οποίες θα βασισθεί η ζήτηση των διεθνών προσφορών από Εκτελεστικούς Οίκους.