Σημερινή

Κυριακή, 24/03/2019
RSS

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 39 ΧΡΟΝΙΑ

| Εκτύπωση | 04 Οκτώβριος 2016, 08:00 | Σημερινή

Κοινοπραξία Τουρκοκυπρίων - Λιβύης
«ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ - Τουρκοκυπρίων - Λιβύης - Μετά την επίσκεψη της εμπορικής αποστολής κατασκευάζονται εργοστάσια τσιμέντου και αξιοποιούνται τα κατεχόμενα ξενοδοχεία», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 4 Οκτωβρίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» αποκαλύπτει στην έκδοσή της τής Κυριακής ότι η πενταμελής εμπορική αποστολή από τη Λιβύη, που επισκέφθηκε τελευταία τα κατεχόμενα, έκλεισε διάφορες συμφωνίες με τις τουρκοκυπριακές Αρχές, που προνοούν μεγάλες επενδύσεις. Συγκεκριμένα, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα αποκαλύπτει ότι η Λιβύη ανέλαβε να βοηθήσει το «τουρκικό ομόσπονδο κράτος της Κύπρου» να ενισχύσει την οικονομία του, θέτοντας σε λειτουργία διάφορα εργοστάσια που έμειναν ημιτελή.

Η «Σ» 16σέλιδη
Η «Σημερινή από την ερχόμενη Κυριακή και κάθε Κυριακή μέχρι το τέλος του 1977, 16σέλιδη. Μια προσφορά της «Σ» στους αναγνώστες της.

Το «Χόρα»
Το τουρκικό υδρογραφικό πλοίο «Χόρα», που πραγματοποιεί σεισμογραφικές έρευνες στις θάλασσες που περιβάλλουν την Τουρκία, δεν πρόκειται να εισέλθει στις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αμφισβητούμενες περιοχές. Τούρκοι αρμόδιοι δήλωσαν ότι, λόγω των εκλογών στην Τουρκία και στην Ελλάδα, οι δύο χώρες αποφεύγουν να προβούν σε ενέργειες που προκαλούν έξαψη.

Μετακινούμενοι μαθητές
Περίπου 150 μαθητές και μαθήτριες, που διαμένουν στον προσφυγικό συνοικισμό Λατσιών, φοιτούν εδώ και μερικές ημέρες τα απογεύματα στο Δημοτικό Σχολείο Δασουπόλεως. Όπως δήλωσαν στη «Σ» γονείς των επηρεαζομένων προσφυγόπουλων μαθητών και μαθητριών, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς είχε συμφωνηθεί να φοιτούν τα προσφυγόπουλα εναλλάξ μια εβδομάδα πρωί και μια εβδομάδα απόγευμα.

Χωρίς ρεύμα
Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παραμένουν εδώ και δύο μήνες περίπου 30 οικογένειες προσφύγων, που διαμένουν στον προσφυγικό συνοικισμό Λατσιών.
Αυτό οφείλεται σε διαφορά του ηλεκτρολόγου που έκανε τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, της Αρχής Ηλεκτρισμού και της Πολεοδομίας.

Αρχιεπισκοπικές εκλογές
Αν και τα πλήρη αποτελέσματα αναμένεται να γνωστοποιηθούν σήμερα, φαίνεται ότι τα πρωτογενή όργανα για την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου εξελέγησαν προχθές Κυριακή με πολύ μεγάλο ποσοστό αποχής. Η προσέλευση στις κάλπες κυμαίνεται από 10-70%.

Παρά ταύτα η εκλογή είναι νομικά και καταστατικά έγκυρη και η ανάδειξη του Πάφου Χρυσοστόμου στον Θρόνο του Αποστόλου Βαρνάβα θα εξελιχθεί ομαλά.

Η μεγάλη προσέλευση σημειώθηκε, όπως ήταν φυσικό, στη Μητροπολιτική Περιφέρεια Πάφου. Στην επαρχία Αμμοχώστου, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομικής Διευθύνσεως Αμμοχώστου, από σύνολο 8.669 ψηφοφόρων, ψήφισαν μόνο τρεις χιλιάδες.

Στους αριθμούς αυτούς περιλαμβάνονται και μερικά χωριά της επαρχίας Λάρνακας.
Παντού ήταν αισθητή η αποχή των προσφύγων ψηφοφόρων. Μέχρι αργά ψες συνεχιζόταν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή η καταμέτρηση των ψήφων της Λευκωσίας και των υπολοίπων περιφερειών.